Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

TÉMA: Parancsnokok, katonák

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2010 nov. 29 19:03 #49353

Einer spinnt immer! írta:
De most ne a veszteségekről beszéljünk. Az oroszok taktika nélkül, fejjel a falnak rohantak a géppuskák elé. Szerencséjük, hogy sokan voltak! A németek nem csináltak öngyilkos rohamokat (az oroszokat is a vodka segítette ). Szóval taktika és képzettség szempontjából szerintem a keleti front nem volt annyira nehéz. Kétségtelen hogy a legkeményebb és legbrutálisabb volt, de az is a tél miatt. Afrikában meg ugye az angoloknak már voltak bőven tapasztalataik az 1. világháborúból, stb...

Azért vicces, tudod hogy kivel vitázol egyáltalán? Nem sokan tudnak többet a keleti frontról mint Norbi, szóval nem jóval vitázol... Szerintem egy ágyékkötős parittyás vagy, és Dávidnak képzeled magad, csak néha Góliát nyer. De önbizalmad az van, vagy nem gondolkodsz.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2010 nov. 29 19:04 #49354

• Einer spinnt immer!
Számvéber Norbert írta:
De most ne a veszteségekről beszéljünk. Az oroszok taktika nélkül, fejjel a falnak rohantak a géppuskák elé. Szerencséjük, hogy sokan voltak! A németek nem csináltak öngyilkos rohamokat (az oroszokat is a vodka segítette ). Szóval taktika és képzettség szempontjából szerintem a keleti front nem volt annyira nehéz. Kétségtelen hogy a legkeményebb és legbrutálisabb volt, de az is a tél miatt. Afrikában meg ugye az angoloknak már voltak bőven tapasztalataik az 1. világháborúból, stb...

A szovjet csapatok harcászati szinten kezdettől fogva egyenrangú ellenfelei voltak a németeknek. A magasabbegységek (ha tudod, hogy mik azok) vezetése volt sokáig elégtelen. A szovjet beszivárgó harceljárásoktól a németek nagyon féltek, akárcsak a szovjet páncéltörő ágyúktól, aknavetőktől és a mesterlövészektől. Az átlag szovjet katona bátorságát a németek is elismerték. Magasan a többi náció elé helyezték őket, mint ellenfeleket.
A keleti fronton 1944 nyarán két hónap alatt csaknem többen estek el a német és szovjet oldalon külön-külön, mint a nyugati fronton vagy Észak-Afrikában összesen...<br><br>Szerkesztette: Számvéber Norbert, Időpont: 2010-11-29 19:53

Ez okés, biztos úgy van jól, ahogy te mondod, én csak azt akartam mondani, hogy a Barbarossa-terv kezdetén mi volt akkor az a nagy fejvesztés a szovjetek részéről? Meg utána is, egészen 41 teléig, Moszkváig. Ott is csak Tél tábornok állította meg a németeket. Ha a németeknek nem kell Görögországba s Jugoszláviába menni, úgymár hamarabb megkezdhették volna a hadjáratot. Az idő fontos tényező volt.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2010 nov. 29 19:16 #49360

• Számvéber Norbert
Számvéber Norbert írta:

A szovjet csapatok harcászati szinten kezdettől fogva egyenrangú ellenfelei voltak a németeknek. A magasabbegységek (ha tudod, hogy mik azok) vezetése volt sokáig elégtelen. A szovjet beszivárgó harceljárásoktól a németek nagyon féltek, akárcsak a szovjet páncéltörő ágyúktól, aknavetőktől és a mesterlövészektől. Az átlag szovjet katona bátorságát a németek is elismerték. Magasan a többi náció elé helyezték őket, mint ellenfeleket.
A keleti fronton 1944 nyarán két hónap alatt csaknem többen estek el a német és szovjet oldalon külön-külön, mint a nyugati fronton vagy Észak-Afrikában összesen...<br><br>Szerkesztette: Számvéber Norbert, Időpont: 2010-11-29 19:53

Ez okés, biztos úgy van jól, ahogy te mondod, én csak azt akartam mondani, hogy a Barbarossa-terv kezdetén mi volt akkor az a nagy fejvesztés a szovjetek részéről? Meg utána is, egészen 41 teléig, Moszkváig. Ott is csak Tél tábornok állította meg a németeket. Ha a németeknek nem kell Görögországba s Jugoszláviába menni, úgymár hamarabb megkezdhették volna a hadjáratot. Az idő fontos tényező volt.

Kezdem magam úgy érezni, mintha egy kétórás filmről vitáznák, amit én kétszer végignéztem, neked pedig egy haverod mesélte el öt perc alatt.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2010 nov. 29 19:17 #49362

Számvéber Norbert írta:
Számvéber Norbert írta:

Kezdem magam úgy érezni, mintha egy kétórás filmről vitáznák, amit én kétszer végignéztem, neked pedig egy haverod mesélte el öt perc alatt.

Ez jó kis hasonlat.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2010 nov. 29 20:02 #49372

• Liberator
Annak mi az oka, hogy a szovjetek így fel tudták venni a kesztyűt harcászatban a németekkel? (A háború előtt majdnem az egész tisztikar odaveszett a sztálini tisztogatások miatt.)
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2010 nov. 29 20:06 #49373

• Gipszj
Liberator írta:
Annak mi az oka, hogy a szovjetek így fel tudták venni a kesztyűt harcászatban a németekkel? (A háború előtt majdnem az egész tisztikar odaveszett a sztálini tisztogatások miatt.)

De csak a felső szint, a harcászat az alsó szint, Halhin-Gol-nál és a finn háborúban kitanulhatták a szakmát.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2010 nov. 29 20:12 #49374

Liberator írta:

Nem az egész tisztikart... Tudod mennyi tiszt szolgált egy hadseregben? Elég sok... Ha jól tudom 100 valamennyi embert végeztetett ki, és majdnem az egész vezérkart, és nem majdnem az egész tisztikart. A felsőbb vezetőket tette el az útból, ezred zászlóalj,századparancsnokogik nemhiszem hogy lenyúlt.

Egyébként van pontos listája valakinek a kivégzettekről?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2010 nov. 29 20:22 #49376

• Gipszj
portillo írta:
Liberator írta:

Nem az egész tisztikart... Tudod mennyi tiszt szolgált egy hadseregben? Elég sok... Ha jól tudom 100 valamennyi embert végeztetett ki, és majdnem az egész vezérkart, és nem majdnem az egész tisztikart. A felsőbb vezetőket tette el az útból, ezred zászlóalj,századparancsnokogik nemhiszem hogy lenyúlt.

Egyébként van pontos listája valakinek a kivégzettekről?

Olvastam régebben erről, de lehet, hogy ellenzéki orosz forrás volt. E szerint ezredparancsnokoktól fölfelé (ide értve az ezredparancsnokokat is) 60-80 százalékos ritkítás volt. A legfelsbb szinten talán még nagyobb is.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2010 nov. 29 20:39 #49377

• Nashorn
Számvéber Norbert írta:

Azért nem volt az annyira \"fejvesztett\" menekülés!
Sok-sok olyan \"szláv csodával\" találták szembe magukat a németek,amiről ők...ott és abban az időben csak állmodoztak!
Valamint az hogy visszavonulnak még nem jelenti azt hogy ész nélkűl tennék!
A szervezetlen és korrigálatlan visszavonulás a katasztrofális,a megszervezett és megfelelően levezényelt már hatásos!
A németek a Luftwaffe-nak köszönhették a sikereket...túlnyomó részt!
A Luftwaffe gépei és a gyalogság valamint a páncélos csapatok között jó volt az összeműködés!Ez nagy előny.

Az oroszok nagy baja az volt hogy késve reagáltak a német megmozdulásokra,az orosz páncélosok pl. nagy hányada nem rendelkezett rádióval,amit ugye nem kell vázolnom hogy mekkora taktikai hátrányt okoz!

A lényeg lényege pedig az hogy az oroszok friss csapatokat tudtak bevetni,amíg a németek \"leharcolódtak\"...ők nem engedhettek meg maguknak akkora emberanyagot mint a szláv ellenfél!
Ja és a legfontossab fontosság az hogy ha az életed,-a hazád és a családod a tét valamint a kíméletlen retorzió a jutalmad...akkor körmöd szakadtáig harcolsz!
Ha viszont nem vagy elég motivált és célorientált megszálló hadsereg tagja akkor alábbhagy a lelkesedésed a harcban!
Egyszóval,ha honvédő háborút vívsz,akkor jobban teljesítessz,tudván hogy legyőzöttként milyen sors vár!
A kép rejtve van vendégek elől, jelentkezz be vagy regisztrálj a megtekintéshez.

Szerkesztette: Nashorn, Időpont: 2010-11-29 21:40<br><br>Szerkesztette: Nashorn, Időpont: 2010-11-29 21:43
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2010 nov. 29 20:52 #49378

• HunBütyök
Helyes meglátás. Mellesleg a fejvesztett menekülésben a szovjetek vitték magukkal a gyáraikat is. Ráadásul egy akkora gyártókapacitással rendelkezdtek, hogy szinte hónapokon belül túlszárnyaták a németeket.

Na meg hát a szovjetek is értek el taktikai sikereket, úgy ahogy a németek 1944-45-ben.
Pár példa, hogy ne csak Wittmant ismerjük:

Dimitríj Lavrinenko

Zinovij Kolobanov

Valamilyen Dasinszkíj

Két szót mondok: KV-1 és T-34 és 1941-42-ben.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2010 nov. 29 20:55 #49379

• HunBütyök
És azt nem is mondom, hopgy a németek legfényesebb győzelmei idején is voltak szép példák a kitartásra é az elszántságra. Lengyel és francia oldalon is.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2010 nov. 29 21:46 #49381

• Einer spinnt immer!
Számvéber Norbert írta:

Akkor hanyagoljuk a témát. Épp most olvasom Földi Pál: A Specnaz c. könyvét, hát abban van pár orosz taktika ismertetés...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2010 nov. 30 07:52 #49390

• Számvéber Norbert
Számvéber Norbert írta:

Akkor hanyagoljuk a témát. Épp most olvasom Földi Pál: A Specnaz c. könyvét, hát abban van pár orosz taktika ismertetés...

Látva, hogy mit olvasol, már mindent értek. <br><br>Szerkesztette: Számvéber Norbert, Időpont: 2010-11-30 08:54
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2010 nov. 30 09:03 #49393

• Nashorn
Einer spinnt immer!

Az itt jelenlévők \&quot;Sarlatán\&quot;-nak tartják Földi Pál-t!
Inkább ne hivatkozz a könyveire!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2010 nov. 30 09:29 #49395

• Einer spinnt immer!
Számvéber Norbert írta:
Számvéber Norbert írta:

Látva, hogy mit olvasol, már mindent értek. &lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: Számvéber Norbert, Időpont: 2010-11-30 08:54

Mért? Ő valami hazug autor? Látom, hogyha őróla van szó, akkor mindenki a száját húzogatja. Azt gondolom, hogy azért ő se hasára csapva állítja a dolgokat...
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.32 másodperc
Joomla templates by a4joomla