Roland írta:
panzer2 írta:
Nem, mesélhetnél róla.
Oké! Igazából nem bonyolult! Amikor a Szovjetek áttörtek a Kárpátokon, néhány ponton annyira erős ellenállásba ütköztek egy Ukrán önkéntesekből álló SS hadosztály (Galizien SS) néhány alakulata által, hogy kénytelenek voltak megkerülni ezeket a pontokat. A harcok csak 1946 körül értek véget, 6-7 hónappal az Európai harcok lezárása után...
Az egyiket a hadtori.blog.hu-n.
Itt a szöveg:\"14. számú Waffen SS Gránátos Hadosztály: Galizien (Galícia).
Galíciai és ruténföldi ukrán önkéntesekből alakul 1943-ban. Egyes alakulatai 1946-ig harcolnak a Kárpátokban. Jelvényük az oroszlán és Galícia három koronája.\"
A másikat nem találom, mert Google-val kerestem rá, és nem jegyeztem meg a weboldal címét. De már újra lapozom, a felbukkan írok.
És ez pontosan (helyileg) hol zajlott?
Mivel az Árpád-vonalat nem tudták áttörni a szovjetek, hanem megkerülni a román kiugrás után jóval...
Amúgy érdekes infó!
Jól írod! Az áttörést valóban helytelenül írtam,(nem szándékosan) miután a Románok elárulták a Németeket a Szovjetek megindították az átkaroló hadműveletüket összepréselték az ukrán front nyugati részét, amit rengeteg helyen a Galizien SS védett. Mivel Ukránokból álltak modndhatni, hogy hazai pályán mozogtak, így kitűnően kihasználva a terep adottságait beásták magukat. Bizonyára nem is igen tudtak a körülöttük zajló eseményekről, így hosszú hónapokon át bátran tartották a pozíciójukat. Meglátásom szerint itt kezdődik a hősiesség!