zsen1 írta:
Valaki írni tudna a Barbarossa-hadművelet első hetéről?
Mert Kurksz Sztálingról és a Dnyeperről szerintem sokattudunk én viszont keveset az első hétről
Ajánlom neked a Hajja és fiai könyvkiadótól a Barbarossa hadművelet első hét napjáról szóló könyvet.
A szovjet hadvezetés már tudott a közelgő német offenzíváról, ennek ellenére nagyon keveset tettek a védekezés megszilárdítsára. Illetve tettek- megerősítették a határmenti erőket.
Június 20-án már jelentették Sztálinnak, hogy a német erők mozgolódnak a határ közelében. Churchill is jelentette neki, hogy számíthat egy német offenzívűra.
Előjelei voltak a hadműveletnek. Rendszeressé vált a Ju-87 Stukák berepülése a szovjet légtérbe, rendszerint 6000 méteren.
A támadás roppant nagy meglepetést okozott a szovjet csapatoknál. Június 21-én este szétküldték az általános készültséget, de sok csapat nem kapta meg ezt.
A Luftwaffe hatalmas károkat okozott a Vörös Légierő kötelékeiben. A Luftwaffe célja elsődlegesen az volt, hogy a Vörös Légierőt még a földön megsemmisítsék. A szovjet gépállomány mintegy 50%-a megsemmisült az első napokban.
Most elég hosszú lenne leírni az első néhány napot, de igyekszem minél többet leírni.