Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

TÉMA: Könyvek

Válasz/Re:Könyvek 2009 júl. 11 17:14 #16592

• Zeki
Most láttam az egyik könyvesboltban a Churchill nagy tévedéseit. Erről csinálok majd cikket hamarosan.
Abban volt a Jegesmedve-hadművelet? én így tom..
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 júl. 11 17:41 #16600

Ajánlom mindenkinek a Dr. Bernáth Zoltán: HORTHY MIKLÓS Egy lovaguralkodó és népe c. könyvet (amit ma kaptam!)
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 júl. 11 17:44 #16601

• Számvéber Norbert
művésznő írta:
Kedves Norbi! Elkezdted már a Jóakaratúak-at? Mert várom ám a véleményed!

Nem, még nem kezdtem el. Most éppen egy tanulmányom dolgozom egy m. kir. páncélos százados igen kiemelkedő haditettéről 1944. július 3-án és 4-én Kleck-nél. Talán HunBütyök hallott róla...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 júl. 11 19:42 #16605

• HunBütyök
Kiről? Reök talán?
Amúgy ott Klecknél huszárok is harcoltak ám!
Olvastam egy hadinaplót amúgy, ahol Lengyelországban állomásozó magyar katonákról volt szó.

Na ott nem csak huszár, meg páncélos, hanem pap is volt!

Nem emléxem, hogy ajánlottam volna-e eme hadinaplót, de olvassátok. Exem nagyapját is említik benne, nevezetesen Buttyán Kornél-t aki orvos volt.

• web.axelero.hu/opciokft/hadinaplo.htm
  • Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 júl. 11 20:03 #16608

• Számvéber Norbert
    Igen, vitéz Reök Attila pc. századosról.
    Egyébként ő is a m. kir. 1. honvéd lovashadosztály harckocsizászlóaljában szolgált. A Turán-75 harckocsikkal felszerelt 1. (nehéz) harckocsiszázad parancsnoka volt.
    Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 júl. 11 20:19 #16612

• HunBütyök
    Éppen most írtam a másik topikba...
    De összetalálkoztak a tények

Annyi különbséggel hogy én Andrásra emlékeztem, nem Attilára... Na de a Turán harckocsi az megemaradt emlékeimben látod?<br><br>Szerkesztette: HunBütyök, Időpont: 2009-07-11 22:20
    Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 júl. 11 20:25 #16613

• Számvéber Norbert
    Reök szds. nem harcolt szovjet harckocsikkal, egy darabbal sem...
    Hol olvastad, hogy T-34/85 harckocsikkal csapott össze?
    Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 júl. 11 20:48 #16616

• HunBütyök
    passzolom, ntene valahol
    de a Turán maradt meg bennem, meg a Reök mint nem mindennapi név. De azt hiszem egyik huszármániás ismerősöm is megelítette a nevét...

de most google-ban rákerestem: itt olvashattam:

www.netlabor.hu/roncskutatas/modules/new...ASC&amp;start=20

\&quot;Még nem is végeztem Matuskovich őrnaggyal, már is dübörögtek Reök százados harckocsijai fel a dombra, nyomukban az utászok páncéöklökkel. Néhány páncéltörő ágyú gyorstüzet zúdított az ellenséges harckocsikra, melyek nyomban visszahúzódtak a fedező peremvonal mögé. Harckocsijaink nem álltak meg a dombtetőn, hanem heves tüzelés közepette nyomon követték a menekülő ellenséget, több harckocsit kilőttek és visszaverték az ellenséges páncélos élt követő, gyalogságtól kísért erősebb páncélos egységet is. Az ellenség két harckocsinkat kilőtte és a századparancsnoki harckocsi nyitott páncél-tornyában álló Reök százados súlyosan megsebesült, fél karját vesztette.
    Ma is feldobog a szívem, ha visszagondolok vitéz Reök százados páncélosaira és Szaller százados utászaira. Felejthetetlenül előttem áll hősies rohamuknak képe. Nem tudták, hogy milyen erős az ellenség, nem tudták mi vár rájuk a dombvonulaton túl, de habozás nélkül villámgyorsan rontottak a szovjet páncélosokra, hogy megmentsék a helyzetet. És megmentették!\&quot;
    Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 júl. 11 21:05 #16617

• Számvéber Norbert
    Az idézet Schell Zoltántól származik. 1974-ben jelent meg a dálnoki Veress Lajos által szerkesztette \&quot;Magyarország honvédelme a II. világháború előtt és alatt\&quot; 2. kötetében. Sajnos a részletben több a fantázia, mint a tény.
    Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 júl. 12 14:23 #16634

• művésznő
    Számvéber Norbert írta:
    művésznő írta:

Nem, még nem kezdtem el. Most éppen egy tanulmányom dolgozom egy m. kir. páncélos százados igen kiemelkedő haditettéről 1944. július 3-án és 4-én Kleck-nél. Talán HunBütyök hallott róla...

Életrajzot írsz?
    Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 júl. 12 15:03 #16654

• Számvéber Norbert
    művésznő írta:
    Számvéber Norbert írta:
    művésznő írta:

Életrajzot írsz?

Nem. Mint korábban is írtam, egy tanulmányom dolgozom egy m. kir. páncélos százados igen kiemelkedő haditettéről 1944. július 3-án és 4-én Kleck-nél.
    Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 júl. 12 15:15 #16658

• művésznő
    Többet el se árulsz róla?
    Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 júl. 12 15:26 #16660

• Számvéber Norbert
    művésznő írta:
    Többet el se árulsz róla?

Dehogynem. Azért írok róla tanulmányt.
    Ő fedezte harckocsiszázadával a m. kir. 1. lovashadosztály kitörését a klecki bekerítésből. A hivatalos hadi jelentés név szerint megemlítette (ez az egyik legnagyobb dicsőség volt akkoriban). Harc közben elveszítette a jobb alkarját, teljesítményéért megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét. A többi itt úgyis csak érthetetlen harcászati halandzsa lenne...
    Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 júl. 12 15:49 #16661

• művésznő
    A lényeget leírtad (esetleg még a nevét...), a harcászati halandzsától pedig megkíméltél: köszönöm! Amúgy, hogy van ez Norbi, ülsz, üldögélsz és egyszer csak a homlokodra csapsz: írjunk már erről az illetőről? Vagy a főnököd kér fel egy-egy téma feldolgozására? Vagy? És mi lesz a sorsa a tanulmányodnak?
    Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 júl. 12 16:59 #16662

• Számvéber Norbert
    művésznő írta:
    A lényeget leírtad (esetleg még a nevét...), a harcászati halandzsától pedig megkíméltél: köszönöm! Amúgy, hogy van ez Norbi, ülsz, üldögélsz és egyszer csak a homlokodra csapsz: írjunk már erről az illetőről? Vagy a főnököd kér fel egy-egy téma feldolgozására? Vagy? És mi lesz a sorsa a tanulmányodnak?

Néhány hozzászólással korábban már szerepelt a neve: vitéz Reök Attila százados. Szerencsére még él. Éppen tegnap beszéltem vele legutóbb.

A témáimat általában úgy találom meg, hogy

1. munkám során, \&quot;ügyiratozás\&quot; (vagyis írásbeli kérelmek megválaszolásához szükséges levéltári kutatás) közben érdekes adatra vagy ismeretlen történetre bukkanok, ami érdemes a bővebb kifejtésre;

2. a már megjelent szakirodalom ellentmondásai vagy adatszegénysége miatt egy-egy témát az elejéről kezdve, korábban nem vagy csak elvétve kutatott levéltári források alapján \&quot;térképezek\&quot; fel.

Nem dolgozom megrendelésre. Múlt héten pl. a Rubicontól kerestek meg egy cikk elkészítése ügyében, de mivel a téma nem érdekel, nem vállaltam el.
    Amit írok, általában a kiadók és szerkesztőségek elég gyorsan át is veszik közlésre.
    Téma zárolva.
    Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.26 másodperc
    Joomla templates by a4joomla