A másik csata:
....2011.01.08.
.....A nap már jócskán fent honolt az ég közepén, s melegen sütötte a vidéket. A meleg elviselhetetlen volt a szabad ég alatt s még a lövészárkokban is volt, vagy 40 fok!
A német G. Hadsereg kötelék hosszú, kimerítő út után érkezett a célzónába. A benzinnel igen nagy problémák voltak, ugyanis alig-alig volt. Kedvezőbb pozícióból vághattunk neki az ütközetnek. Von Butyokie tábornok Észak-Nyugatról tört át a Juh La da hágón, majd a jobb szárnyon foglalta el a kedvezőbb pozíciókat. Én a tenger vonalán vonultam a kikötővárosig, s igyekeztem tüzérségemet azonnal a sziklás hegyoldal biztonságába helyezni. A német hírszerzés szerint az amerikai-francia-angol csapatok jóval nagyobb túlerőben lesznek.
Hamar meg is mutatták magukat, s irdatlan mennyiségű páncélossal indultak meg a fronton elhelyezkedő kis város felé. Butyokie tábornok Semovente páncélosokat irányított a hegyoldalra, s sorra lőtték ki McLiberator Sherman-jait. Én eközben Pz. VI, III. és IV-es harckocsikkal vágtam el az előretörő amerikaiakat. A szigetlakó, őstulkok ráéreztek légi fölényükre, és be is vetették repülőiket. Folyamatos harcok után sikerült megállítanom a bombázóikat és a kisebb páncélos piszkálódásaikat, de tartalékaimat a felderítőik jelentették és a fontos légvédelmi állásaimat lebombázták. Az amerikai tábornok keletről próbált áttörni, de szerencsétlenségére, a parancsnoki harckocsim (Pz. VI) vezette hadosztályom megállította őt.
Butyokie tabárnok eközben sikeres támadás sorozatok után áttörte a francia-angol vonalakat és visszaverte az amerikai ellentámadást is. Deszant egységet küldtem az ellenséges vonalak mögé, s azok likvidáltak egy meghatározó város, majd a segítségükkel felderíttettem az ellenség tüzérségét, amit meg is semmisítettem.
Tengely: Bütyök, Zeki
Szövetséges: Liberatos, Jegyző úr (Feri)