Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

TÉMA: Parancsnokok, katonák

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2011 jan. 12 09:42 #51194

• Gipszj
Csak az a parancsa ne lett volna az áttörés után.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2011 jan. 12 09:54 #51195

• Számvéber Norbert
Gipszj írta:
Csak az a parancsa ne lett volna az áttörés után.

Jány vezérezredesnek nem egy hadseregparancsa volt!!!! A sokat idézett parancs után, még a hadszíntéren kiadott egy újabbat. Ebben felülvizsgálta korábbi kijelentéseit, és megdícsérte a m. kir. 2. honvéd hadsereg egy részét, a helytálló csapatokat.
Ez utóbbi parancsáról a legtöbben nem is tudnak...<br><br>Szerkesztette: Számvéber Norbert, Időpont: 2011-01-12 10:55
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2011 jan. 12 09:59 #51196

• Gipszj
Tudok róla, de ezzel a legtöbben úgy vannak, hogy csak azért adta ki, mert rájött, hogy az előző finoman szólva is nagyon ügyetlen volt. Nem volt jogos az első, de visszavonni már nem lehetett, sokan nem is tudnak a másodikról.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2011 jan. 12 11:02 #51197

Keresztény emberekről/katonákról (főként tábornokokról!) nem volt illdomos az elmúlt 50 évben beszélni!!
De sajna mostanság sem igazán divat az egykori katonák vallásosságáról előhozakodni....

És akkor Jány-ról:

Jány Gusztáv mélységesen keresztény ember volt, mindennap imádkozott, és a Bibliát olvasta még a börtönben is. A kivégzésénél elutasította, hogy bekössék a szemét, mert látni akarja, mondta, aki szembe jön vele...
A háború végén az amerikaiak felajánlották neki, hogy a Horthy-csoporttal menjen spanyol-portugál területre, de a következőt mondta: ha egyetlenegy magyar, ártatlanul vádolt katonának könnyíti a sorsát azzal, hogy odahaza megtudják az igazságot a második hadsereggel kapcsolatban, akkor bármi történjék is vele, azt szívesen és örömmel vállalja.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2011 jan. 12 11:15 #51198

• Bazooka Joe
Veled értek egyet Gipszj.

Rehabilitálás ide vagy oda remélem nyomasztotta a lelkét egész életében ez a kijelentése. Csakúgy mint mondjuk Paulus-t a tétlensége, s ennek következményei.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2011 jan. 12 11:36 #51199

• Gipszj
Nekem négy nagybátyám harcolt a Don-kanyarban. Egyik ott is maradt. Ezt el tudom fogadni, háború volt. De azt, hogy még ezért le is tolták, azt már nem.
Egyébként a viselkedése számomra azt sugallja, hogy ő is tudta, hogy az első napiparancsa (amiről beszélünk) több mint bűn, hiba volt.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2011 jan. 12 15:10 #51201

Bazooka Joe írta:
Veled értek egyet Gipszj.

Rehabilitálás ide vagy oda remélem nyomasztotta a lelkét egész életében ez a kijelentése. Csakúgy mint mondjuk Paulus-t a tétlensége, s ennek következményei.

Lettél volna Pulus helyében! Te sem tudtál volna csodát csinálni....
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2011 jan. 12 15:13 #51202

Gipszj írta:
Nekem négy nagybátyám harcolt a Don-kanyarban. Egyik ott is maradt. Ezt el tudom fogadni, háború volt. De azt, hogy még ezért le is tolták, azt már nem.
Egyébként a viselkedése számomra azt sugallja, hogy ő is tudta, hogy az első napiparancsa (amiről beszélünk) több mint bűn, hiba volt.

Ugye ez utóbbit fordítva akartad írni?

\&quot;...több mint hiba, bűn volt.\&quot;

Csak, mert a te verziód (fogalmazásod) úgy eléggé helytelen...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2011 jan. 12 15:41 #51205

• Bazooka Joe
Kamikaze írta:
Lettél volna Pulus helyében! Te sem tudtál volna csodát csinálni....

Nem csoda kellett volna oda, hanem egy olyan legény, mint mondjuk Manstein vagy Hausser.

És itt most nem Sztálingrád elfoglalásáról beszélek, hanem az onnan való visszavonulásról.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2011 jan. 12 15:47 #51207

• Gipszj
Kamikaze írta:
Gipszj írta:

Ugye ez utóbbit fordítva akartad írni?

\&quot;...több mint hiba, bűn volt.\&quot;

Csak, mert a te verziód (fogalmazásod) úgy eléggé helytelen...

Értelem szerint a több mint hiba, bűn volt is jó, de az eredeti amit Fouche mondott az úgy szól, hogy több mint bűn, hiba volt.
Ez is jó ide mert rengetegen kihasználták mint hibát, függetlenül attól, hogy bűn volt.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2011 jan. 15 19:53 #51296

• Bazooka Joe
Ja, amúgy január 2-án eltávozott Richard Winters őrnagy. Az elit alakulat c. minisorozat alapján gondolom mindenkinek beugrik, hogy ki is ő. 92 éves volt.

Sajnos egyre másra mennek el a veteránok...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2011 jan. 15 20:17 #51299

• Számvéber Norbert
Bazooka Joe írta:
Ja, amúgy január 2-án eltávozott Richard Winters őrnagy. Az elit alakulat c. minisorozat alapján gondolom mindenkinek beugrik, hogy ki is ő. 92 éves volt.

2011-ben inkább az a csoda, hogy még élnek néhányan...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2011 jan. 15 23:04 #51301

• HunBütyök
Én nem tudom ki volt ő...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Legsikeresebb parancsnokok, katonák 2011 jan. 16 07:06 #51303

• Gipszj
Bazooka Joe írta:

Én sem tudom.
Téma zárolva.

Parancsnokok, katonák 2011 jan. 16 07:59 #51304

• Liberator
www.masodikvh.hu/index.php?option=com_co...2&amp;Itemid=230

Ebből megismerhetitek. Bár Bütyök ilyet nem néz meg.

Téma címe javítva.<br><br>Szerkesztette: koszta, Időpont: 2011-01-16 09:33
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.25 másodperc
Joomla templates by a4joomla