Com. Hakapeszi írta:
Gipszj írta:
Zeki írta:
Gipszij, te mondtad egykor, hogy Napóleon (vagy bármely tábornoka, marsallja, tisztje, embere) nem győzte le a briteket a napóleoni háborúk alatt egyszer sem? Se vízen se szárazföldön? Keresem azt aki ezt mondta... mert tévedett.
Ide írtam, mert Napóleon az egyik legsikeresebb, ha nem a legsikeresebb hadvezér volt.
Nem tudom, hogy mondtam-e vagy sem, de most belegondolva nem tudok olyanról, hogy Napoleon vagy valamelyik alvezére nyert volna britek ellen. De tévedni még a sündisznócska is tévedhet. Szeretném megkérdezni, hogy mikor, hol, ki volt az a napoleoni hadvezér aki nyert a britek ellen.
Mondjuk 1794-ben Toulon ostrománál Napoleon által vezényelt üteg megakadályozta a briteket a céljaik elérésében. De itt Napoleon beosztott tiszt volt, nem parancsnok.<br><br>Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-03-20 18:22
Például Ney Marsall megverte őket néhányszor az 1810-es Spanyol hadjáratban. De az Ibériai félszigeten vívott csaták közül jónéhnyat elvesztettek a britek, arról nem is beszélve, hogy a Waterloo előtt lezajlott Quatre Bras-i csata is bár általában döntetlennek értékelik, inkább francia győzelem szagú, mint brit.
A Quatre Bras-i csatának utána néztem a francia, a magyar és az angol interneten, valamint Tarle könyvében. Meglepő módon nagyon hasonló értékelés van mindegyik helyen. A Quatre Bras-i csata a waterloo-i csata előtt volt másfél nappal, ha akarom akkor a részének is tekinthetem, ha nem akkor külön csata volt.
Maga a csata lényege az alábbi volt: Blücher porosz hadseregét elválasztották a holland-brit szövetséges hadseregtől. Wellington segíteni akart a menekülő porosz hadseregnek, ebben akadályozta meg Ney támadása. Azonban a francia támadást az egyesült brit-holland hadsereg visszaverte, sőt másnapig állásában maradt. Másnap a brit-holland sereg is, meg a francia hadsereg is elvonult Waterloo felé. A többi már ismert.
Utána fogok nézni, hogy az ibériai félszigeten mikor, hol verték meg a briteket. Ismereteim szerint a spanyol hadsereg és a partizánok szövetségesei voltak a briteknek, de tőlük függetlenül működtek. Én úgy tudom, hogy amikor a spanyolok saját fejük után mentek, akkor őket verték meg a franciák. Ha rosszul tudom és nem így volt akkor szégyenkezve be fogom vallani, hogy tévedtem.