Panther írta:
Én úgy tudom, hogy ha a lövedék sebessége 1000 m/s a becsapódáskor, akkor a vér szilárd testként viselkedik, és a megnövekedett nyomás a szívig eljutva a test számos pontján az erek falát áttörve belső vérzéseket okoz. Legalábbis állatoknál, erdésznek tanulok, nem katonának. Embereknél is halálos ez a sokkhatás, ha jól sejtem.
A Dum-dum golyó egy érdekes történet, hány országban tiltották be akkor? Mert a kazettás bombákat is csak az országok töredéke tiltotta be, a legfontosabb felhasználók (pl. az Egyesült Államok) nem.
De a Sturmgewehr-es dumáért én is adnék egy Teletubiet, érdekesen volt leírva, és még ki is volt emelve nyagybetűvel, lehetetlen volt eltéveszteni.<br><br>Szerkesztette: Panther, Időpont: 2011-02-05 20:07
A Hágai Konvenciók a dumdum lőszerek minden fajtájának használatát betiltották nemzetközileg, de csak a háborúra vonatkozólag. Vadászatra természetesen továbbra is használhatók és azt hiszem rendfenntartó erőknél is.
Gyakorlatilag ez a korlátozás csak a britekre vonatkozott, hisz szinte csak ők használták dumdumot és amikor betiltották még nem nagyon vette át más. 1890-es években kezdték a DumDum Arzenálban, Indiában átalakítani az első .303 Mk. II töltényeket, 1899-ben már betiltották, de eddig még három hivatalos verziót fejlesztettek ki a britek. Szóval a népszerűségéhez nem fér kétség.Ötvözte a modern ismétlőpuskák erényeit a régi lőfegyverek erejével.
Egyébként érdekes amit a becsapódásról írsz, de a legtöbb katonai puska töltényének a kezdő sebessége mozgott 750 m/s körül, szóval ez az eset háborúban nem nagyon áll fenn szerintem. Mondjuk a fizika nem az erősségem, úgyhogy ha a becsapódási sebességet más is befolyásolja akkor pardon.