HunBütyök írta:
Látom olyat kérdeztem amire senki nem tudja a választ. Pedig azt hittem lenyomjuk az Axishistory-t is, mert hátha tudja valaki. Mert ott nem tudják...
Egyszerűen nem hiszem el hogy hogy sehol nem maradt fenn a neve a lengyel lángszóróknak...
Ha még senki sem válaszolt, akkor én megpróbálok. Egyes források szerint (
www.militaryphotos.net/forums/showthread...owers-of-world-war-2 valamint
forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=11...2321&start=0 ) létezett egy úgynevezett Zieliński-féle (Miotacz Ognia wz. Zieliński) és egy Sender-féle (Miotacz Ognia wz. Sender) lángszóró. Ezek voltak a lengyelek saját hazai gyártású egy- illetve kéttartályos lángszórói, mellettük használtak I. világháborús német lángszórókat is, egészen pontosan 110 darabot. A lengyeleknek összesen több, mint 400 ilyen hazai és veterán német lángszórójuk volt 1937 végén.
Az érdekesség az, hogy a gépesített dandárok kötelékében felállított lángszórós századok nem kiépített harci állások, vagy erődítmények leküzdésére használták ezeket, hanem páncélelhárító szerepkörben, városi harcban. Legalábbis a lengyel katonáknak ezt tanították, használni nem nagyon maradt idejük... aztán ott volt a Lengyel Honi Hadsereg által kifejlesztett és a varsói felkelés során bevetett K-típusú lángszóró (Miotacz Ognia wz. K) is,amiből 30 darabot vetettek be harcban, a németek nagy bánatára, mivel városi harcban kiváló hatásfokkal működött mind a páncélosok ellen (az előbb említett lengyel katonai doktrína szerint), valamint természetesen a gyalogsággal szemben is. Ebből a \"permetezőből\" szintén közel 400 darabot gyártottak, de a németek a legtöbb darabot már a titkos lerakatokban, vagy a házi összeszerelő-üzemekben lefoglalták a felkelés kezdetén.
Remélem segítettem!