HunBütyök írta:
cserpakszabi írta:
Ahogy olvasgattam ezt a topicot észrevettem, hogy beszéltünk már partraszállásokról, ardennekről, de kevés szó volt a Fall Gelbről.
Ezért kérdezlek titeket: Mi lehetett az oka, hogy a francia-angol és a holland-belga erők miért kaptak ki ennyire? Belső ellentétek?
Franciaország hadsergnéek felépítése sokban különbözött a németektéől. A Maginot-vonalnak volt-e egyáltalán előnye? Göring Donkeurqe-nél nagyot hibázott?
Mivel ez szakterületem, ezért egy hozzászólásban ennyi kérdés elég bizarr. Minden szóhoz van kb egy fél könyvnyi anyagom.
Miért kaptak ki?
vázlatpontokban:
elavult, régimódi hadvezetés
belső ellentétek
morális tényezők
kis létszám (Benelux államok)
Azért azt tudni kell, hogy a náci propagandával ellentétben nem volt ám olyan sétagalopp a fall gelb és a fall Rot... Kb olyasmi \"sétagalopp\" volt mint a Dontól a Berlinig vezető út a szovjeteknél csak mini kiszerelésben.
Alapvetően számomra az elavult hadvezetés és a mellőzött modern gondolatok volt a fő ok.
Ha azt nézzük a kis létszámú belga hadsereg egy professzionális minisereg volt a maga módján, ahogy a holland is. Csak ugye hiába.
A franciák meg nem hallgattak a jó szóra, és dDe Gaulle elképzelései Guderian papánál leltek meghallgatásra a franciák vesztére. (Ugye az első Panzerkeil-nek nevezhető páncéloséket is De gaulle hozta össze amikor már nem bírt a nyéllel.)
A belga hadsereg összesen 20 hadosztályból állt, a hollnad 10-ből. Ha nincs a \"Dyjle\" terv, akkor még annyit sem tehettek volna a németek ellen.
Azért a belgák is hittem a folyóikban, és az erődeikban csakúgy, mint a franciák. 1936ig ,,biztonságban\" érezhették magukat a francia védelem alatt, visszatértek a szigorú semlegességhez úgy, mint Hollandia tette. Utána meg a belga király kétségbeesetten adta ki az általános semlgességi nyilatkozatot. Számított arra, hogy egy esetleges német offenzíva során ismét megszállás alá kerülhet az országa. Remélte, hogy Hitler és az OKH szíve megenyhül.
Bütyi, azért írtam ezeket a kérdéseket, hogy továbblendítsem a topicot. Olyan kérdéseket írtam, amikre én is tudok válaszolni:lol: .