koszta írta:
zsen1 írta:
Ha németeknek sikerül megnyerniük a Neretvai csatát akkor a jugoszlávok nem tudnak elbulyni az erdőkben hegyekben és akkor a németeknek nem kell nagylétszámú csapatokat a balkánon hagyni. Igazából az szeretném meg kérdezni hogy a németek menyi katonát állomásoztatak a balkánon (mert én már halottam 50.000, 500.000 de még
1.000.000 is)
Az elbújni szót pontos j-vel írjuk!
Továbbá, mint prezentáltad, hosszú ú-val.
És: állomásoztatak = álomásoztattak
Valamint a névelőket nem hagyjuk ki: Ha németeknek... = Ha a németeknek...
És: ha a személyes főnévből melléknevet képezünk, akkor kis kezdőbetűvel írjuk; Neretvai = neretvai,
A tárgyeset ragja a t, tehát az \"Igazából az szeretném meg kérdezni...\", az \"Igazából azt szeretném meg kérdezni...\"
Ezen túlmenően a személyes főnév az nagy kezdőbetű: balkánon = Balkánon.
Ezt meghaladóan a \"hogy\" előtt MINDIG vesszőt kell írni = , hogy.
A \"menyi\", az \"mennyi\", a \"halottam\" jelentése, hogy \"valakim, aki meghalt\", míg a \"hallottam\" - annyi l-lel, ahány fülünk van - az azt jelenti, hogy - múlt időben - valami beszéd, hanghatás útján a tudomásomra jutott.
A számnévi felsorolás végén ismét csak hiányzik a tárgyeseti rag: \"...50.000, 500.000 de még
1.000.000 is\" = \"...50.000, 500.000 de még
1.000.000-t is\"
Mondjuk ez nem egy magyar nyelvtan röpdoli, de - ha már valaki komoly tudományos igényű témákkal foglalkozik - akkor illik egy pindurit komolyan venni a magyar helyesírás szabályait.
Ez ugyanis feltétele annak, hogy őt magát komolyan vegyék.
Egy általános iskolai ötödikes évfolyamon, egy ilyen nyelvtani nívójú irományért, simán behúztam volna a karót.
<br><br>Szerkesztette: Hajcihő, Időpont: 2010-05-22 14:00