Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

TÉMA: Észak-Afrika

Válasz/Re:Észak-Afrika 2010 aug. 27 07:53 #40513

• Zeki
Ez nem a mi dicsőségünk, mi csak adtunk. Van egy latin mondás, ami azt mondja: Aki adott hallgasson, aki kapta beszéljen. Nem nekünk kellene emlegetni, ha a finnek azt mondják hozzájárult, majd akkor.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Észak-Afrika 2010 aug. 27 07:59 #40515

• Zeki
De ez Észak-Afrika mégiscsak, a finnek meg nem nagyon jártak arra.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Észak-Afrika 2010 aug. 27 09:36 #40528

• Roland
Zeki írta:
Ez nem a mi dicsőségünk, mi csak adtunk. Van egy latin mondás, ami azt mondja: Aki adott hallgasson, aki kapta beszéljen. Nem nekünk kellene emlegetni, ha a finnek azt mondják hozzájárult, majd akkor.

Oké. Annyit még engedj meg, hogy pontosítsalak. Ez nem egy mondás, hanem egy idézet. Így hangzik:
\"Aki jót tett, hallgasson. Beszéljen róla az, aki kapta.\" (Lucius Annaeus Seneca)
Téma zárolva.

Válasz/Re:Észak-Afrika 2010 aug. 27 09:43 #40531

• Zeki
De mint volt magyarul idéztem, akkor mondás. Ha latinul írod, akkor idézet.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Észak-Afrika 2010 aug. 27 09:46 #40533

• Roland
Zeki írta:
De mint volt magyarul idéztem, akkor mondás. Ha latinul írod, akkor idézet.

Hát, a legpontosabb fordítás is idézetnek számít
Téma zárolva.

Válasz/Re:Észak-Afrika 2010 aug. 27 09:48 #40536

• Zeki
Inkább utalás. Az fordítás. A fordítás meg nem mindig adja vissza a gondolkodó, a beszélő mondanivalóját.

\"Similis simili gaudet.\"
Téma zárolva.

Válasz/Re:Észak-Afrika 2010 aug. 27 09:54 #40538

• Roland
Zeki írta:
Inkább utalás. Az fordítás. A fordítás meg nem mindig adja vissza a gondolkodó, a beszélő mondanivalóját.

Nálad nagyobb latin bolondot még nem láttam!
Régen nem voltak vevők az emberek a holtnyelvekre. De be kell látni, hogy: \"Tempora mutantur et nos mutamur in illis.\"
Téma zárolva.

Válasz/Re:Észak-Afrika 2010 aug. 27 10:20 #40541

Roland, ha latinul kezdesz el beszélni, akkor írd oda a magyar megfelelőjét is, hogy értsem (én parasztgyerek:)) hogy mit mondasz:)
Téma zárolva.

Válasz/Re:Észak-Afrika 2010 aug. 27 10:24 #40544

• Roland
cserpakszabi írta:
Roland, ha latinul kezdesz el beszélni, akkor írd oda a magyar megfelelőjét is, hogy értsem (én parasztgyerek:)) hogy mit mondasz:)

Oké! \"Tempora mutantur et nos mutamur in illis.\" - Az idők változnak és mi változunk velük.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Észak-Afrika 2010 aug. 27 10:31 #40550

Roland írta:
Zeki írta:

Régen nem voltak vevők az emberek a holtnyelvekre. De be kell látni, hogy: \"Tempora mutantur et nos mutamur in illis.\"

Remélem, hogy így van, és, hogy előnyünkre.

Cserpakszabinak: Változnak az idők, és benne mi is.

tempora = idő, mutantur = változni (tbsz. harmadik személyben), et = és, nos = mi, mutamur = változni (tbsz. első személy), in = bent, benne, illis = vele, általa<br><br>Szerkesztette: Hajcihő, Időpont: 2010-08-27 12:32
Téma zárolva.

Válasz/Re:Észak-Afrika 2010 aug. 27 10:34 #40552

Hajcihő írta:
Roland írta:
Zeki írta:

\&quot;Similis simili gaudet.\&quot;

Régen nem voltak vevők az emberek a holtnyelvekre. De be kell látni, hogy: \&quot;Tempora mutantur et nos mutamur in illis.\&quot;

tempora = idő, mutantur = változni (tbsz. harmadik személyben), et = és, nos = mi, mutamur = változni (tbsz. első személy), in = bent, benne, illis = vele, általa&lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: Hajcihő, Időpont: 2010-08-27 12:32

Szótárazni fogok, annyi biztos:)
Téma zárolva.

Válasz/Re:Észak-Afrika 2010 aug. 27 10:43 #40557

cserpakszabi írta:
Hajcihő írta:
Roland írta:
Zeki írta:

Régen nem voltak vevők az emberek a holtnyelvekre. De be kell látni, hogy: \&quot;Tempora mutantur et nos mutamur in illis.\&quot;

tempora = idő, mutantur = változni (tbsz. harmadik személyben), et = és, nos = mi, mutamur = változni (tbsz. első személy), in = bent, benne, illis = vele, általa&lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: Hajcihő, Időpont: 2010-08-27 12:32

Néha nem árt! Mindenesetre a latint nem volt kötelező tanulni, szóval udvariasságból illik odaírni magyarul is. Ebben egyetértek.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Észak-Afrika 2010 aug. 27 10:51 #40563

Hajcihő írta:
cserpakszabi írta:
Hajcihő írta:
Roland írta:
Zeki írta:

Néha nem árt! Mindenesetre a latint nem volt kötelező tanulni, szóval udvariasságból illik odaírni magyarul is. Ebben egyetértek.

Nem úgy van, hogy aki egyetemen történelem szakon hallgató, meg is tanul latinul?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Észak-Afrika 2010 aug. 27 11:18 #40577

cserpakszabi írta:
Hajcihő írta:
cserpakszabi írta:
Hajcihő írta:
Roland írta:
Zeki írta:

Nem úgy van, hogy aki egyetemen történelem szakon hallgató, meg is tanul latinul?

Nem tudom, ma hogy van, annó így volt.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Észak-Afrika 2010 aug. 27 15:50 #40596

• Zeki
Amúgy hiába veszel szótárt, mert ha nem tudod az ige/főnév/melléknév tövét akkor \'pech\'. A \'mutamur\' nem így lesz benne az tuti...

(Csak jelzem másoknak, mert látom előszeretettel használják a Wikipédia latin-mondások részleget, nem minden az aminek látszik). És ahogy tanárom mondta tudjuk mikor, hol, mit használunk. Ez olyan mint ha megmondanád a tanárnak mit tanítson. Nem voltál ott amikor elhangzott, tehát nem tudhatod mikor illendő idézni.
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.35 másodperc
Joomla templates by a4joomla