Oké, akor Te a 2. Alpini hadtestről írtál, de én a az Ororzosrzsági Expedíciós Olasz Hadtestet kérdeztem.
Később ezekhez társult az amiről te írtál és még jónéhány alakulat és abból lett a 8. hadsereg.
Meséljetek már akkor a madagaszkári harcokról, meg a híres nemes 1. madagaszkári vegyesfelvágott ezredről... A második madagaszkári ezred is vegyes volt, vagy tiszta?
Madagaszkári ütközetben japánok és Vichy franciák harcoltak a birti nemzetközösségiek ellen.
A lényeg az egészben az volt, hogy a japánok kacsintgattak erre a kis szigetre, ahol Julien és alattvalói énekelnek ().
na de a britek ezt nem nézték jó szemmel ezért is indították meg a \"Szigorú Hadműveletet\" (Operation Ironclad)
Japánok haditengerszettel vettek részt a harcokban. Nevezetesen tengeralattjárókkal.
A Vichy franciák francia, madagaszkári és néhány szenegáli katonával voltak együtt.
Nehéz fegyverzetről Vichy oldalon nemnagyon tudok, de eddgi forrásaim szerint Madagaszkár középső harci zóónájában volt felállítva egy üteg 65 mm-es mle. 1906 hegyi ágyú, továbbá a partvédelemnél volt pár duplacsövű Hochkiss mle. 30 nehézgéppuska.
Egy darab gépseített felderítő részleg szolgált még itt 4 kerekű Laffly V15R terepjárókkal
Volt egy utászszázad akik a szövetséges előrenyomulást úgy igyekeztek megállítani, hogy az üsvényeken úttorlaszokat alakítottak ki.
Csak egy darab Madagaszkári Vegyes Ezred volt összsen a francia hadseregben. Madagaszkár különböző részein ennek az ezrednek kisebb alegységei szolgáltak megbontva. Század és zászlóalj és szakasz szinten is akár, amolyan helyőrségi jelleggel.
Amúgy, irán lerohanásához hasonlóan stratégiai szempontból is a világháború egyik legfontosabb ütközete volt. na és nagyon kemény is. A legtöbb embert a asok baci és vírus ölte meg.
A britek egyik hibája volt a védőoltás hiány. Az ott élő franciák és bennszülöttek előnyt élveztek. A vihy erők 150 embert vesztettek és kb 500 sebesült meg.
A britek és barátaik 100 embert vesztettek harcban, párszáz megsérült viszont többszázan bacitól lettek megoffolva.
Ja amúgy ahogy jobban beleásom magam a dolgokba egyre több érdekességről tudok... nagyon élvezem. Sajnos könyvek erről sincsenek, ahogy Iránról sem. <br><br>Szerkesztette: HunBütyök, Időpont: 2010-12-06 21:20
Szerintem nem volt az 300 ezer se, tudván, hogy az olasz csapatok jó része Görögországban tevékenykedett.
Az afrikában levő csapatok összlétszáma (beleértve a Kelet-afrikai gyarmatokat) se érte el a 600 ezret szerintem. Az Észak-Afrikai támadásban úgy 220-250 ezren vettek részt most így pontosan nem tudom, kelet-afrikai csapatok létszáma meg szintén kb. 230 ezer fő volt.
Köszönöm a javítást, gyanús volt, hogy rosszul írom. Az viszont nem volt kikötve, hogy mit nevezünk seregnek, úgy értelmeztem, hogy nagyobb katonai egység.
Afrikában a tengelycsapatok igazán nagy problémája az utánpótlás megoldatlansága volt, még azt a 2-3 német hadosztályt sem tudták rendesen ellátni hadianyaggal, így a számuk növelése csak fokozta volna a gondokat.
Málta végleges kikapcsolása és a folyamatos szállítások megszervezése után lehetett volna csak a további erősítéseken gondolkodni.
Afrikában a tengelycsapatok igazán nagy problémája az utánpótlás megoldatlansága volt, még azt a 2-3 német hadosztályt sem tudták rendesen ellátni hadianyaggal, így a számuk növelése csak fokozta volna a gondokat.
Málta végleges kikapcsolása és a folyamatos szállítások megszervezése után lehetett volna csak a további erősítéseken gondolkodni.
A hosszú utánpótlási vonalak Máltának voltak köszönhetőek. Azonban, ha a szigetet ténylegesen sikerült volna \"kikapcsolni\", akkor sem mehettek biztosra az olasz konvojok, mivel erős volt az angol tengeralattjáró-tevékenység.