Egy újabb Számvéber Norbert könyv elolvasva: Az alföldi páncéloscsata. Puedlo Kiadó, 2007.
A mű a Páncélosok a Tiszántúlon c. könyv átdolgozott, kibővített második kiadása, 208 oldalon, 5 fejezetre ( plusz befejezés és a függelékek ) tagolva, jól átlátható formában.
Az első két fejezet a páncéloscsatát megelőző eseményeket - Arad majd Nagyvárad környéki harcok -, a szemben álló felek jellemzését ill. terveit mutatja be.
Már itt is részletes és alapos leírást kapunk a harcokról, amit korabeli visszaemlékezések színesítenek.
A következő 3 fejezet a páncéloscsata nagyváradi, debreceni és nyírségi szakaszát tárgyalja, napi szintre (csatanapok) lebontva. A hullámzó, változatos harcok, az érdekes visszaemlékezések sora fogyaszthatóvá teszi ezeket a részeket is. Külön kiemelném, hogy a szerző bátran véleményezi a két oldal vezetőinek döntéseit ill. nem feledkezik meg - annyi más páncéloskönyv szerzőjétől eltérően -, a légierők szerepéről sem.
A végén még egy elemzést olvashatunk a csata kimenetelének kérdéseiről, majd többségében ritkán látott képek, egy sajnos az előző kötethez képest megkurtított függelék (táblázatok), részletes és jól átlátható térképek, végül pedig az irodalomjegyzék következik, emelett persze a több mint 1200 lábjegyzet, a levéltári források hosszú sora is mutatja a komoly szakmai teljesítményt.
Összességében nyugodtan kijelenthetem, hogy ez egy alapmű, ami megkerülhetetlen minden a témával foglalkozó kutató/olvasó számára, élvezetes, gördülékeny, szakmailag hiteles, bátran ajánlható olvasmány.
Értékelés: 8,5/10
(Fél pontot fentartottam egy még ennél is több szovjet forrást felhasználó mű számára, fél pont levonás a helyenként kissé elhanyagolt magyar vonatkozások miatt, fél pont mert hibák, hiányosságok, ellentmondások, megkérdőjelezhető következtetések azért vannak, lájegyzetekben, irodalomjegyzékben, táblázatokban, térképeken és elemzésekben egyaránt, ezek egy része, ráadásul már az első kötetben is jelen van... Ezekbe belemenni nem akartam mert már így is hosszú voltam, de igény szerint kitárgyalhatjuk
)