Üdv,
Vendég
|
TÉMA: Könyvek
Válasz/Re:Könyvek 2011 ápr. 07 18:26 #55439
|
Kedves karoton!
Valóban nagyon hasznos, ha a Tiédhez hasonló valódi érvrendszer mentén vitázunk, nem csak amolyan \"fikázós\" stílusban, amely napjainkban sajnos eléggé elterjedt. Köszönöm az eddigi észrevételeidet! Ahogy korábban már lereagáltam, több helyen is igazad adtam neked. A könyvnek magyar harmadik kiadása szerintem még nagyon sokáig nem lesz. Azonban bővített angol kiadása előkészületben van. Ott már figyelembe veszem azokat a felvetéseidet is, amelyeket elfogadtam. Természetesen a kapott segítséget (Neked és másoknak is) a könyv előszavában szeretném majd meg is köszönni! Esetleg privátban megadhatnád a nevedet. Üdv |
Téma zárolva.
|
Válasz/Re:Könyvek 2011 ápr. 07 18:52 #55440
|
Számvéber Norbert írta:
Kedves karoton! &#8222;Látszólag a második módszert ( csak német ill. csak szovjet veszteségek bemutatása ) választottad, valójában kettőt vegyesen... Így aztán német veszteség címszó alatt egy táblázatban szerepel a valóban csak német élőerő veszteség és a német-MAGYAR páncélosveszteség. Aztán jön az értékelés miszerint feltűnő, hogy az élőerőnél 1:5,6-hoz a veszteségarány, a páncélosoknál viszont a németek \"páncélosaik körübelül felét veszítették el\" míg a szovjetek csaknem kétharmadát. Ami igaz is lenne, ha a feltüntetett 270 db-s németnek nevezett veszteség nem tartalmazná a magyar páncélosveszteségeket is... Erről nem írtál, így csak becsülni tudom, hogy mivel kb. 120 magyar páncélos harcolt a csatában, figyelembe véve a - részben - gyengébb minőséget (Turánok) ill. a vontatás, műhelyszázadok hiányosságait szinte biztos, hogy arányaiban nagyobb volt a veszteségük a németekénél, ami a magyar veszteséget levonva valahol 200-210? körül lehet, és ez így csak a bevetett erőik kb.35%-a... Tehát 6%-12% élőerő veszteségarány áll szemben 35%-63% páncélossal, arányaiban már nem is tér el annyira a két pár... Visszaugorva a 270 db-s számra, mivel becsültél és hangsúlyozottan KB. 270 német-magyar páncélosveszteségről írsz, csupán kíváncsiságból kérdezem, hogy ezek szerint okt. 20 után már nem számolsz magyar pc. veszteséggel, vagy csak olyan kevéssel, ami nem módosítja érdemben ezt a becslést?&#8221; Válaszom: A német páncélos-veszteség arányát az egyes seregtestek részadatai alapján, azok saját veszteségi aránya függvényében határoztam meg, nem a magyar adatokkal bővített összesített veszteségből. Akkor, 2003-ban három német pc., illetve pcgr. hadosztály adatsora volt meg. Azok alapján az 1. pc. ho. 48%-os, a 23. pc. ho. 32%-os, a FHH pcrgr. ho. 52%-os páncélos-veszteséget szenvedett. Ma már ismerjük a 13. pc. ho. pc-veszteségi arányát is: 59%(!). A 24. pc. ho., amely csupán a szolnoki hídfő előterében harcolt a csata utolsó harmadában, körülbelül 21%-os veszteséget szenvedett el. A szolnoki hídfőben harcoló 4. SS-páncélgránátos-hadosztály páncélos- (helyesebben rohamlöveg-) vesztesége elhanyagolható volt. A német páncéloshadosztályok (ide értve a FHH-t is) esetében tehát 48+32+52+59+21 százalékos veszteség, osztva öt seregtest = átlagosan 42,4 %-os pc. veszteség. Ez szerintem fedi azt, amit úgy fogalmaztam meg, hogy \"páncélosaik körülbelül felét veszítették el\". Üdv: Számvéber Norbert Köszönöm a dícsérő szavakat, tényleg nagyon jólestek. Pályaelhagyóként sajnos én sem igen tudok érdemi párbeszédeket folytatni hadtöris témákban Hálából még egy utolsó felvetés \"A német páncéloshadosztályok (ide értve a FHH-t is) esetében tehát 48+32+52+59+21 százalékos veszteség, osztva öt seregtest = átlagosan 42,4 %-os pc. veszteség \" Rögtön bebizonyítom, hogy nem vagyok egy matematikai géniusz, de ugye tudod, hogy így csak akkor számolhatnál, ha mind az öt ho. azonos mennyiségű páncélossal rendelkezett volna a kezdetekkor, szóval ez így vsz nem pontos... Egyébként én is belekeveredtem a számolásba és az 570 db-s kiinduló NÉMET-MAGYAR állományhoz viszonyítottam az általam becsült 200-210 db-s -magyar veszteségtől megtisztított- NÉMET veszteséget, ha helyesen a 450 db-s német állományhoz viszonyítom, akkor én is az általad írt adathoz nagyon közeli, 44-46%-ot kaptam volna a 35% helyett, szóval mea culpa... Abban viszont igazam volt, hogy az általad a táblázatban majd az elemzésben közölt 270 db-os NÉMET pc. veszteségadat valójában német-magyar... A most közölt 42.4% ( nagyságrendileg azért fogadjuk el ezt) az 191 páncélost jelentene, ha felkerekíted kb. 50%-ra, az kb. 225. Úgyhogy elég jól sikerült tippelnem, amikor azt írtam hogy durván 200-210 lehet a német veszteség. Az érdem persze itt is a tiéd, hiszen a te adataidat használtam, csak - ezúttal - én számoltam pontosabban Tehát a 270 db-s pc. összveszteségből min. 45 max. 80 db. a magyar, akkor ezt is sikerült kideríteni... Ez egy apró utalás arra a bizonyos hiányzó magyar vonatkozások témakörre Természetesen bemutatkozok -bocs, hogy eddig nem tettem a fórumozás rossz szokása, úgyis priviben akartam elküldeni a Páncélosok a sivatagban véleményezést, sajnos az túl sok hasznot nem fog hajtani, mert inkább szubjektív, de majd jön -max 1 hónap- a Kard és pajzs is, a többi könyvedet még a megjelenésükkor olvastam így azok emléke már elhalványult, de ennél még számíthatsz rám <br><br>Szerkesztette: karoton, Időpont: 2011-04-07 23:09 |
Téma zárolva.
|
Válasz/Re:Könyvek 2011 ápr. 08 06:07 #55452
|
Kedves karoton!
\" &#8217;A német páncéloshadosztályok (ide értve a FHH-t is) esetében tehát 48+32+52+59+21 százalékos veszteség, osztva öt seregtest = átlagosan 42,4 %-os pc. veszteség&#8217; Rögtön bebizonyítom, hogy nem vagyok egy matematikai géniusz, de ugye tudod, hogy így csak akkor számolhatnál, ha mind az öt ho. azonos mennyiségű páncélossal rendelkezett volna a kezdetekkor, szóval ez így vsz nem pontos...&#8221; Válaszom: Nem a hadosztályok darabszintű veszteségét átlagoltam, hanem a veszteségi arányokat. Három hadosztály 50% körül, vagy afelett veszített. Ebből következik, hogy a kisebb veszteségi arányú két hadosztály valamelyest tompítja (javítja) az átlagot. Így lett az átlag 42% körüli. Még egyszer leszögezem: nem a veszteségi darabszámot, hanem az arányt átlagoltam. Ha a legnagyobb veszteségi arányt (59%), és a legkisebb veszteségi arányt (21%) elhagyom, és csak a három &#8222;középértékre&#8221; átlagolok, akkor is az eredmény 44%. Ez szerintem még mindig a &#8222;közel fele&#8221; nagyságrendje&#8230; A magyar páncélos-veszteséget ezzel a módszerrel meg sem kíséreltem megállapítani. Ugyanis nem ismerjük a páncélosokkal rendelkező magyar alakulatok teljes állományát a szükséges időpontokban, valamint az esetleges pótlásokat sem. A német páncélosalakulatok esetében ezek szerencsére zömmel megvannak. Részadatok vannak: pl. a szovjet 18. harckocsihadtest 1944. okt.6-8. között jelentett páncélos-kilövési és zsákmányolási adatai szinte kizárólag magyar páncélosokra vonatkoznak, mert addig ez a szovjet magasabbegység német páncélosokkal nem csapott össze az alföldi páncéloscsatában. Ismerve a többi páncélosokkal rendelkező magyar alakulat bevetési helyszíneit és időtartamát, valamint bevethető páncélos-állományát, én a Te becsült magyar páncélos-veszteséged alsó határértékét (a 45 db-ot) tartom valószínűbbnek. Üdv: Számvéber Norbert |
Téma zárolva.
|
Válasz/Re:Könyvek 2011 ápr. 08 14:05 #55466
|
Számvéber Norbert írta:
Kedves karoton! \" &#8217;A német páncéloshadosztályok (ide értve a FHH-t is) esetében tehát 48+32+52+59+21 százalékos veszteség, osztva öt seregtest = átlagosan 42,4 %-os pc. veszteség&#8217; Rögtön bebizonyítom, hogy nem vagyok egy matematikai géniusz, de ugye tudod, hogy így csak akkor számolhatnál, ha mind az öt ho. azonos mennyiségű páncélossal rendelkezett volna a kezdetekkor, szóval ez így vsz nem pontos...&#8221; Válaszom: Nem a hadosztályok darabszintű veszteségét átlagoltam, hanem a veszteségi arányokat. Három hadosztály 50% körül, vagy afelett veszített. Ebből következik, hogy a kisebb veszteségi arányú két hadosztály valamelyest tompítja (javítja) az átlagot. Így lett az átlag 42% körüli. Még egyszer leszögezem: nem a veszteségi darabszámot, hanem az arányt átlagoltam. Ha a legnagyobb veszteségi arányt (59%), és a legkisebb veszteségi arányt (21%) elhagyom, és csak a három &#8222;középértékre&#8221; átlagolok, akkor is az eredmény 44%. Ez szerintem még mindig a &#8222;közel fele&#8221; nagyságrendje&#8230; A magyar páncélos-veszteséget ezzel a módszerrel meg sem kíséreltem megállapítani. Ugyanis nem ismerjük a páncélosokkal rendelkező magyar alakulatok teljes állományát a szükséges időpontokban, valamint az esetleges pótlásokat sem. A német páncélosalakulatok esetében ezek szerencsére zömmel megvannak. Részadatok vannak: pl. a szovjet 18. harckocsihadtest 1944. okt.6-8. között jelentett páncélos-kilövési és zsákmányolási adatai szinte kizárólag magyar páncélosokra vonatkoznak, mert addig ez a szovjet magasabbegység német páncélosokkal nem csapott össze az alföldi páncéloscsatában. Ismerve a többi páncélosokkal rendelkező magyar alakulat bevetési helyszíneit és időtartamát, valamint bevethető páncélos-állományát, én a Te becsült magyar páncélos-veszteséged alsó határértékét (a 45 db-ot) tartom valószínűbbnek. Üdv: Számvéber Norbert Én egyet is értettem a közel 50%-al, de hangsúlyzom, így csak akkor átlagolhatsz pontos eredményt kapva, ha azonos volt minden ho. kiinduló páncélosszáma... Megint volt az eredeti hsz-ban egy gagyi példám, de kivettem, mert gondoltam, hogy ez anélkül nyilvánvaló Íme: Ha egy 8 fős rajból elesik 4 fő az 50%, a másik leharcolt 2 fősből 2 ember az 100%, a te módszereddel: 50%+100% osztva 2: rajonként 75%-os veszteségarányt kapsz, miközben a jó módszerrel ezt kapnád: két raj 10 emberéből elesett 6 fő, azaz helyesen 60% lesz a rajok átlagos veszteségaránya... (Ha a második raj 6 fős, akkor már csak 75%-71% lesz a hibás-jó arány, ha nem 100%-os a második raj vesztesége, még kisebb a különbség, ha további rajok is belekerülnek még tovább csökken, de a pontatlanság akkor is fennáll) Szerencsére a pc.ho-knál nincsennek ilyen kirívó különbségek, így 1-2%-nál nagyobb torzulást nem kapsz ami mivel amúgy is becsült adazokról beszélünk jelentéktelen, de ettől függetlenül a jövőben ne így számolj, mert ha belefutsz a példámhoz hasonló szélsőséges értékekbe könnyen nagyságrendileg hibás adatot fogsz kapni... nem ismerjük a páncélosokkal rendelkező magyar alakulatok teljes állományát a szükséges időpontokban, valamint az esetleges pótlásokat sem. A német páncélosalakulatok esetében ezek szerencsére zömmel megvannak. A pótlások kérdésébe szándékosan nem mentem bele - az már túl sok matek lett volna - mert a 175.o. 1. táblázatának adatait figyelembe véve pótlásokkal együtt a 3, ott bemutatott pc.ho. a bevetett (tehát nem eredeti) pc. állományuknak csak 38%-át vesztette el (bár nem egyértelmű, hogy a pótlás vesztesége benne van-e a táblázatban) és mivel összességében a bevetett német pc-k száma a 600-at biztosan meghaladta (ezt csak te tudhatod pontosan)a max. 225 db körüli német pc. veszteség is nagyjából 30-35% körül lehet a bevetett páncélosok arányában. Csak emiatt vetem fel, hogy bár a 175.o./2 táblázatból és az azt megelőző szövegből egyértelmű, hogy te minden veszteségarányt az eredeti állományhoz viszonyítasz, talán alá is érdemes lenne betenni, ha már a szovjeteknél is ott van: \"Amíg a németek az alföldi páncéloscsatában páncélosaik felét veszítették el, a szovjetek eredeti harckocsi- és önjárólöveg állományuk közel kétharmadával fizettek\" De ez már csak kukacoskodás A könyvet olvasva én max. annyit mernék kijelenteni, hogy 50-nél vsz több a magyar pc. veszteség. 44 megsemmisített és zsákmányolt pc-t jelentett a 18.hk. hdt., beszámolsz még egy kiégett ( 126.o.), egy kilőtt ( tehát nem biztos, hogy véglegesen elvesztett) magyar hk-ról, aztán ott van még a tiszafüreden hagyott pc-k esete (155.o.) azt hiszem ennyi konkrétumot tudunk, de hogy a 16., 20. rotü.o ill. a 2.pc. ho. milyen további veszteségeket szenvedett sajnos nem tudjuk... Mégegyszer köszönöm a végtelen türelmedet amivel a felvetéseimet kezelted és a kimerítő válaszaidat! Szerkesztette: karoton, Időpont: 2011-04-08 16:11<br><br>Szerkesztette: karoton, Időpont: 2011-04-08 16:29 |
Téma zárolva.
|
Válasz/Re:Könyvek 2011 ápr. 08 14:05 #55467
|
Ez az állandó dupla elküldés már megörjít...<br><br>Szerkesztette: karoton, Időpont: 2011-04-08 16:07
|
Téma zárolva.
|
Válasz/Re:Könyvek 2011 ápr. 08 14:31 #55469
|
Kedves karoton!
A páncéloshadosztályok (+FHH) esetében a pótlásokkal együtt vett mennyiséghez képest elszenvedett veszteségi arányt adtam meg. Mivel szovjeteknél a legtöbb alakulat nem kapott a csata ideje alatt pótlást, vagy nincs róla adatom, ezért a KEZDETI mennyiséghez viszonyítottam. A raj-példádnál maradva: ha arra vagyok kíváncsi, hogy a gyalogság összességében mekkora veszteséget szenvedett átlagosan (nem számszerűen, hanem arányaiban!), és összesen két raj volt, akkor bizony 100%+50%/2=75%. A szovjet jelentések esetében a németeknél is óvatosabban kell eljárni. Egy biztos: amit jelentenek, az biztosan nem annyi! Több száz oldalnyi szovjet hadműveleti jelentést átböngészve, és azokat összevetve a német dokumentumokkal, furcsa dolgot figyeltem meg: a szovjetek legtöbbször a saját páncélos-veszteségüket \"vetítik rá\" az ellenfélre. Ha tehát egy szovjet alakulat x db páncélost veszít, akkor a harcban saját jelentése szerint(!) legkevesebb X+1 ellenséges páncélost lőtt ki vagy zsákmányolt... Ezt a németek saját veszteségi adatai a legritkább esetben erősítik meg. Üdv |
Téma zárolva.
|
Válasz/Re:Könyvek 2011 ápr. 08 15:00 #55475
|
Számvéber Norbert írta:
Kedves karoton! A páncéloshadosztályok (+FHH) esetében a pótlásokkal együtt vett mennyiséghez képest elszenvedett veszteségi arányt adtam meg. Mivel szovjeteknél a legtöbb alakulat nem kapott a csata ideje alatt pótlást, vagy nincs róla adatom, ezért a KEZDETI mennyiséghez viszonyítottam. A raj-példádnál maradva: ha arra vagyok kíváncsi, hogy a gyalogság összességében mekkora veszteséget szenvedett átlagosan (nem számszerűen, hanem arányaiban!), és összesen két raj volt, akkor bizony 100%+50%/2=75%. A szovjet jelentések esetében a németeknél is óvatosabban kell eljárni. Egy biztos: amit jelentenek, az biztosan nem annyi! Több száz oldalnyi szovjet hadműveleti jelentést átböngészve, és azokat összevetve a német dokumentumokkal, furcsa dolgot figyeltem meg: a szovjetek legtöbbször a saját páncélos-veszteségüket \"vetítik rá\" az ellenfélre. Ha tehát egy szovjet alakulat x db páncélost veszít, akkor a harcban saját jelentése szerint(!) legkevesebb X+1 ellenséges páncélost lőtt ki vagy zsákmányolt... Ezt a németek saját veszteségi adatai a legritkább esetben erősítik meg. Üdv Mondtam, hogy nem vagyok egy matek géniusz, azért majd megkérdezek egy külső szakértőt A 18.hk.hdt. jelentést csak azért nem \"kalibráltam\", mert te is reálisnak fogadtad el sz okt 6-20 közötti német-magyar veszteségre jelentett szovjet adatokat (175.o.), és abbam gondolom ezek is benne vannak. A szovjetek által jelentett 248-hoz adtad hozzá az okt 20. utáni további 20-22 német veszteséget, így jött ki az a 270 amit elfogadtál német-magyar összveszteségnek ( a fenti okt.20 utáni magyar veszteségpéldák miatt kérdeztem még régebben, hogy nem kellene-e még 5-10 magyar páncélossal növelni ezt a számot, vagy egyszerűen azt írni, hogy a további 20-22 db az német-magyar veszteség). Sajnos ennyi forrásból okosabbak nem lehetünk magyar ügyben Érdekes amit a szovjet módszerről írsz - na ezért olvaslak szívesen -, bár a bp-i elhúzódó harcokat magyarázó hadifogolyjelentések tükrében már semmin sem lepődöm meg Volt még egy adatsor ami kíváncsivá tett: 174.o. 2. táblázata: a teljes hds. csop. 113 eltűnt tisztjéből a hds. csop.-közvetlen tisztek a 84-et adnak, a 2643 altiszt és legénységi eltűntből meg 999-et, különösen a tiszti arány meglepő, kik voltak ezek ( pcv, lgv., rolg. tisztek), vagy valami egészen más van mögötte, lerohant parancsnokság stb.? Többet ígérem nem kérdezek |
Téma zárolva.
|
Válasz/Re:Könyvek 2011 ápr. 08 15:40 #55483
|
Szerintem-mint hozzá nem értő- a veszteségeket háborúban pontosan megmondani nem lehet és nem is akarják. Jó, ha +/- 20% pontossággal tudják. Az angliai légicsatában a veszteségeket (egy korábban olvasott könyv szerint) az alábbi módon adták meg a hadijelentések: a britek a sajátjukat többé-kevésbé pontosan a németekét megszorozták kettővel. A németek az angolt pontosan, de a sajátjukat osztották kettővel. Egy olyan harcban, ahol a frontvonal hullámzik nehéz a veszteségeket megmondani. Tobak Tibor írja könyvében, hogy egy SS páncélos hadosztály vonatával jött vissza magyarországra első sebesülése után. Egyszercsak a vonaton a nyakába esett egy hulla. Kiderült, hogy a hulla-amíg élt-részeg volt és fölmászott a vonat tetejére és agyoncsapta a felsővezeték. A társai fölrakták a vonatra. Amikor ez a sajnálatos esemény bekövetkezett akkor a bajtársak kidobták a hullát a vonatból dögcédula nélkül, majd jelentették a parancsnoknak. Az csak annyit mondott, az első ütközet után jelentsék elesettnek. És ez csak egy eset. Hány olyan volt amikor hasraütésszerűen adták meg a veszteséget, nincs meg elesett, eltűnt. A nagysebességű rugalmas elszakadás, arcvonalkiegyenesítés (menekülés) során végképp nem lehetett megállapítani a veszteségeket.
Egy szó mint száz, lehet csűrni-csavarni a dolgokat, a támadó vesztesége mindig nagyobb, ebből nem következik a német katona fölénye akár mennyire is szeretnék egyesek. Ha még azt is figyelembe vesszük, hogy ebben az időben már egyértelműen a szovjet hadseregé volt a hadászati kezdeményezés a német hadsereg meg villámgyors visszavonulásban volt, akkor végképp nem. A hozzáértők szerin a támadáshoz háromszoros erőfölény kell, nyilván azért mert a veszteségei is sokkal nagyobbak mint a védőé. (ha egyforma technikai szinten állnak) Most olvastam a Haditudósító c. folyóiratban, -amelyik reprint kiadásban közölte az akkori hadijelentéseket- hogy Budapest ostroma idején milyen csodálatos módon verik a III. Birodalom hadseregei az ellenséget. |
Téma zárolva.
|
Válasz/Re:Könyvek 2011 ápr. 08 17:53 #55496
|
Gipszj írta:
Szerintem-mint hozzá nem értő- a veszteségeket háborúban pontosan megmondani nem lehet és nem is akarják. Jó, ha +/- 20% pontossággal tudják. Az angliai légicsatában a veszteségeket (egy korábban olvasott könyv szerint) az alábbi módon adták meg a hadijelentések: a britek a sajátjukat többé-kevésbé pontosan a németekét megszorozták kettővel. A németek az angolt pontosan, de a sajátjukat osztották kettővel. Egy olyan harcban, ahol a frontvonal hullámzik nehéz a veszteségeket megmondani. Tobak Tibor írja könyvében, hogy egy SS páncélos hadosztály vonatával jött vissza magyarországra első sebesülése után. Egyszercsak a vonaton a nyakába esett egy hulla. Kiderült, hogy a hulla-amíg élt-részeg volt és fölmászott a vonat tetejére és agyoncsapta a felsővezeték. A társai fölrakták a vonatra. Amikor ez a sajnálatos esemény bekövetkezett akkor a bajtársak kidobták a hullát a vonatból dögcédula nélkül, majd jelentették a parancsnoknak. Az csak annyit mondott, az első ütközet után jelentsék elesettnek. És ez csak egy eset. Hány olyan volt amikor hasraütésszerűen adták meg a veszteséget, nincs meg elesett, eltűnt. A nagysebességű rugalmas elszakadás, arcvonalkiegyenesítés (menekülés) során végképp nem lehetett megállapítani a veszteségeket. Egy szó mint száz, lehet csűrni-csavarni a dolgokat, a támadó vesztesége mindig nagyobb, ebből nem következik a német katona fölénye akár mennyire is szeretnék egyesek. Ha még azt is figyelembe vesszük, hogy ebben az időben már egyértelműen a szovjet hadseregé volt a hadászati kezdeményezés a német hadsereg meg villámgyors visszavonulásban volt, akkor végképp nem. A hozzáértők szerin a támadáshoz háromszoros erőfölény kell, nyilván azért mert a veszteségei is sokkal nagyobbak mint a védőé. (ha egyforma technikai szinten állnak) Most olvastam a Haditudósító c. folyóiratban, -amelyik reprint kiadásban közölte az akkori hadijelentéseket- hogy Budapest ostroma idején milyen csodálatos módon verik a III. Birodalom hadseregei az ellenséget. Persze igazad van pontos számot ritkán kapunk, mi is inkább a kiszámítás-közlés-feldolgozás módszertanáról polemizálunk Egy szó mint száz, lehet csűrni-csavarni a dolgokat, a támadó vesztesége mindig nagyobb, ebből nem következik a német katona fölénye akár mennyire is szeretnék egyesek. Ha még azt is figyelembe vesszük, hogy ebben az időben már egyértelműen a szovjet hadseregé volt a hadászati kezdeményezés a német hadsereg meg villámgyors visszavonulásban volt, akkor végképp nem. A hozzáértők szerin a támadáshoz háromszoros erőfölény kell, nyilván azért mert a veszteségei is sokkal nagyobbak mint a védőé. (ha egyforma technikai szinten állnak) Azt hiszem az ilyenekért szoktak itt teleakármiket osztogatni - aminek a másik \"fikázásán\" túl még nem sok értelmét fedeztem fel. Nézd meg, hogy 1939-43 között a lengyel, francia, balkáni, orosz hadjáratokban a támadó németek vagy az ellenük védekezők nemzetek katonái szenvedtek-e nagyobb veszteségeket. A csendes-óceáni hadszíntéren szintén számtalan ellenpéldát találhatsz Szingapúrtól Okinaváig... Afrikában úgyszintén pl. 2. El Alameini csata. A támadás súlypontjainál természetesen törekedtek a minél nagyobb erőfölényre - bár ez sem mindig jött össze elég ha Eben Emaelre vagy Krétára gondolunk, de összességében a németek szinte mindig kevesebb emberrel vágtak bele egy hadjáratba/csatába mint a szembenálló fél... Ha elolvasod Norbi könyvét - bármennyit is vitázunk egyes apró részleteiről, továbbra is jó szívvel ajánlom - azt is látni fogod, hogy a németek nem statikus védelmet alkalmaztak. Ha erőik ill. Vezérük engedte aktív védelmet folytattak, amelyben különféle harccsoportokban ellenlökések ill. akár hadosztály-hadtest erőkkel ellentámadások sorát indították az ellenség szárnyit ill. utánpótlási vonalait veszélyeztetve. Tehát helyi szinten vagy még afelett is a védekezés sokszor támadást jelentett...<br><br>Szerkesztette: karoton, Időpont: 2011-04-08 19:57 |
Téma zárolva.
|
Válasz/Re:Könyvek 2011 ápr. 09 04:45 #55516
|
Mint írtam, ha egyforma technikai szinten állnak. Azért a görög, szerb, lengyel hadsereget (szegény országok hadserege, olyan luxusra nem tellett mint komoly légierő) mélyen alatta voltak a német hadsereg technikai szintjének. Amint egy hasonló potenciállal rendelkező ország belépett a háborúba ez a fölény megszűnt. A SZU az más eset. Nem a katona volt gyenge, hanem a vezetés. Ha jól vezették akkor nagyon kemény ellenfél volt, bármely más katona teljesítményét tudta produkálni. És még igénytelen is volt. Lásd Kurszk, Sztálingrád, Moszkva stb.
Az igazság nem fikázás. |
Téma zárolva.
|
Válasz/Re:Könyvek 2011 ápr. 09 06:27 #55520
|
Naja, Karoton felvetéseid a háború korai éveiről tévesek, és Gipszj-nak kell igazat adjak.
A német hadsereg harceljárások terén és technika terén fölényben volt. Gondolok itt a légierőre. Eg ylenygel hadsereg ha úgy lett volna felszerelve és kiképezve mint a németek és ola harceljárásokat folytattak volna, valószínűóleg Berlinben vörös-fehér zászló lobogott volna a Reichstagon 2 hónapon belül, a franciákról nem is beszélve. A m eglepetészserű német támadások, az akkori korban felsorakoztatott és \"tüzérség helyett\" hazsnált német légierő akkora ütőkártya volt hogy el sem tudjátok képzelni. Na meg a páncélos hadviselés... A támadó erők azonban ha ezek nélkül maradtak akkor kellemetlen pofonokat kaptak. Lásd a görögöket amikor m egállították az olaszokat, a len ygeleket nézd Mlawánál, Vyznánál, Westerplatténél... Vagy akár pár francia eset is felsorolható. Javaslok pár könyvet neked Karoton ha gondolod... |
Téma zárolva.
|
Válasz/Re:Könyvek 2011 ápr. 09 06:29 #55521
|
Hihi, meg is hallgatom az 40-1 című dalt... a 720 ember 35000 ellen három napig az szép teljesítmény, még a Waffen SS sem volt ilyenre képes. Vagy 180 ember három és félezer ellen.
|
Téma zárolva.
|
Válasz/Re:Könyvek 2011 ápr. 09 18:52 #55565
|
Gipszj írta:
Mint írtam, ha egyforma technikai szinten állnak. Azért a görög, szerb, lengyel hadsereget (szegény országok hadserege, olyan luxusra nem tellett mint komoly légierő) mélyen alatta voltak a német hadsereg technikai szintjének. Amint egy hasonló potenciállal rendelkező ország belépett a háborúba ez a fölény megszűnt. A SZU az más eset. Nem a katona volt gyenge, hanem a vezetés. Ha jól vezették akkor nagyon kemény ellenfél volt, bármely más katona teljesítményét tudta produkálni. És még igénytelen is volt. Lásd Kurszk, Sztálingrád, Moszkva stb. Az igazság nem fikázás. Nézd meg, hogy 1939-43 között a lengyel, francia, balkáni, orosz hadjáratokban a támadó németek vagy az ellenük védekezők nemzetek katonái szenvedtek-e nagyobb veszteségeket. A csendes-óceáni hadszíntéren szintén számtalan ellenpéldát találhatsz Szingapúrtól Okinaváig... Afrikában úgyszintén pl. 2. El Alameini csata. A támadás súlypontjainál természetesen törekedtek a minél nagyobb erőfölényre - bár ez sem mindig jött össze elég ha Eben Emaelre vagy Krétára gondolunk, de összességében a németek szinte mindig kevesebb emberrel vágtak bele egy hadjáratba/csatába mint a szembenálló fél... A \"kifelejtett\" példáimra szerintem nehéz rámondani, hogy a két fél technikai szintje ne lett volna nagyjából azonos: németek 1940-ben a francia-brit, 1941-43-ban a szovjet fronton, a japánok Szingapúrnál a németek Eben Emaelnél és Krétán, a 2. El Alameini csatában a britek stb. Ha lenne rá időm, energiám és kedvem tucatszám tudnék olyan második világháborús összecsapást felsorolni amelyre nem igazak a kijelentéseid: \"Egy szó mint száz, lehet csűrni-csavarni a dolgokat, a támadó vesztesége mindig nagyobb,(...) A hozzáértők szerin a támadáshoz háromszoros erőfölény kell, nyilván azért mert a veszteségei is sokkal nagyobbak mint a védőé. (ha egyforma technikai szinten állnak)\" Ezt meg nem is értem, hogy mi akar lenni: \"Az igazság nem fikázás.\" |
Téma zárolva.
|
Válasz/Re:Könyvek 2011 ápr. 09 19:16 #55570
|
HunBütyök írta:
Naja, Karoton felvetéseid a háború korai éveiről tévesek, és Gipszj-nak kell igazat adjak. A német hadsereg harceljárások terén és technika terén fölényben volt. Gondolok itt a légierőre. Eg ylenygel hadsereg ha úgy lett volna felszerelve és kiképezve mint a németek és ola harceljárásokat folytattak volna, valószínűóleg Berlinben vörös-fehér zászló lobogott volna a Reichstagon 2 hónapon belül, a franciákról nem is beszélve. A m eglepetészserű német támadások, az akkori korban felsorakoztatott és \"tüzérség helyett\" hazsnált német légierő akkora ütőkártya volt hogy el sem tudjátok képzelni. Na meg a páncélos hadviselés... A támadó erők azonban ha ezek nélkül maradtak akkor kellemetlen pofonokat kaptak. Lásd a görögöket amikor m egállították az olaszokat, a len ygeleket nézd Mlawánál, Vyznánál, Westerplatténél... Vagy akár pár francia eset is felsorolható. Javaslok pár könyvet neked Karoton ha gondolod... Naja, Karoton felvetéseid a háború korai éveiről tévesek, és Gipszj-nak kell igazat adjak. Javaslok pár könyvet neked Karoton ha gondolod... Köszönöm Bütyök, nagy érdeklődéssel várom azokat a könyveket amelyek a háború korai éveiről tett felvetéseimet megcáfolják : \" Nézd meg, hogy 1939-43 között a lengyel, francia, balkáni, orosz hadjáratokban a támadó németek vagy az ellenük védekezők nemzetek katonái szenvedtek-e nagyobb veszteségeket. A csendes-óceáni hadszíntéren szintén számtalan ellenpéldát találhatsz Szingapúrtól Okinaváig... Afrikában úgyszintén pl. 2. El Alameini csata. A támadás súlypontjainál természetesen törekedtek a minél nagyobb erőfölényre - bár ez sem mindig jött össze elég ha Eben Emaelre vagy Krétára gondolunk, de összességében a németek szinte mindig kevesebb emberrel vágtak bele egy hadjáratba/csatába mint a szembenálló fél...\" Tehát várom a könyveket, amelyek a szerint a támadó németek több embert vesztettek a lengyel, francia, balkáni és szovjet hadjárat első két évében támadóként mint a velük szembenálló nemzetek fiai ill. amelyek szerint a többi felsorolt csatában a támadó japán, amerikai, brit és német csapatok vesztesége nagyobb volt mint a védőké:P<br><br>Szerkesztette: karoton, Időpont: 2011-04-09 21:17 |
Téma zárolva.
|
Válasz/Re:Könyvek 2011 ápr. 10 05:26 #55584
|
karoton írta:
HunBütyök írta: Naja, Karoton felvetéseid a háború korai éveiről tévesek, és Gipszj-nak kell igazat adjak. A német hadsereg harceljárások terén és technika terén fölényben volt. Gondolok itt a légierőre. Eg ylenygel hadsereg ha úgy lett volna felszerelve és kiképezve mint a németek és ola harceljárásokat folytattak volna, valószínűóleg Berlinben vörös-fehér zászló lobogott volna a Reichstagon 2 hónapon belül, a franciákról nem is beszélve. A m eglepetészserű német támadások, az akkori korban felsorakoztatott és \"tüzérség helyett\" hazsnált német légierő akkora ütőkártya volt hogy el sem tudjátok képzelni. Na meg a páncélos hadviselés... A támadó erők azonban ha ezek nélkül maradtak akkor kellemetlen pofonokat kaptak. Lásd a görögöket amikor m egállították az olaszokat, a len ygeleket nézd Mlawánál, Vyznánál, Westerplatténél... Vagy akár pár francia eset is felsorolható. Javaslok pár könyvet neked Karoton ha gondolod... Naja, Karoton felvetéseid a háború korai éveiről tévesek, és Gipszj-nak kell igazat adjak. Javaslok pár könyvet neked Karoton ha gondolod... Köszönöm Bütyök, nagy érdeklődéssel várom azokat a könyveket amelyek a háború korai éveiről tett felvetéseimet megcáfolják : \" Nézd meg, hogy 1939-43 között a lengyel, francia, balkáni, orosz hadjáratokban a támadó németek vagy az ellenük védekezők nemzetek katonái szenvedtek-e nagyobb veszteségeket. A csendes-óceáni hadszíntéren szintén számtalan ellenpéldát találhatsz Szingapúrtól Okinaváig... Afrikában úgyszintén pl. 2. El Alameini csata. A támadás súlypontjainál természetesen törekedtek a minél nagyobb erőfölényre - bár ez sem mindig jött össze elég ha Eben Emaelre vagy Krétára gondolunk, de összességében a németek szinte mindig kevesebb emberrel vágtak bele egy hadjáratba/csatába mint a szembenálló fél...\" Tehát várom a könyveket, amelyek a szerint a támadó németek több embert vesztettek a lengyel, francia, balkáni és szovjet hadjárat első két évében támadóként mint a velük szembenálló nemzetek fiai ill. amelyek szerint a többi felsorolt csatában a támadó japán, amerikai, brit és német csapatok vesztesége nagyobb volt mint a védőké:P<br><br>Szerkesztette: karoton, Időpont: 2011-04-09 21:17 Olvasási nehézségeid adódhattak hirtelen, én éppen azt írtam, hogy nem v oltak nagyobb vezsteségeik, mert technikailag és harcászatilag a szembenálló felekkel szemben sikeresen harcoltak. Úgyhogy fuss neki mégegyszer annak amit idéztél... \"Naja, Karoton felvetéseid a háború korai éveiről tévesek, és Gipszj-nak kell igazat adjak. A német hadsereg harceljárások terén és technika terén fölényben volt. Gondolok itt a légierőre. Eg ylenygel hadsereg ha úgy lett volna felszerelve és kiképezve mint a németek és ola harceljárásokat folytattak volna, valószínűóleg Berlinben vörös-fehér zászló lobogott volna a Reichstagon 2 hónapon belül, a franciákról nem is beszélve. A m eglepetészserű német támadások, az akkori korban felsorakoztatott és \"tüzérség helyett\" hazsnált német légierő akkora ütőkártya volt hogy el sem tudjátok képzelni. Na meg a páncélos hadviselés... A támadó erők azonban ha ezek nélkül maradtak akkor kellemetlen pofonokat kaptak. Lásd a görögöket amikor m egállították az olaszokat, a len ygeleket nézd Mlawánál, Vyznánál, Westerplatténél... Vagy akár pár francia eset is felsorolható.\" Tehát mégegyszer: én arra helyeseltem, és azt írtam hogy Gipszj is leírta, hog a légierő, a korszerű harcászati megoldás, a meglepetés ereje, és a mennyiségi-minőségi fölény. Úgyhogy b*szhatod, nem adok könyvcímet, mert nem azt írtam... De egy teletabbi-t m egérdemelnél amiért nem fogtad fel amit írtam. |
Téma zárolva.
|
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 1.07 másodperc