Na és még egy könyv
Andrew Nagorski: A legnagyobb csata
Park, Bp. 2009, 410 oldal
\"Több mint fél évig (1941 szeptember 30. és 1942. április 20. között) tartott a moszkvai csata, a második világháború legnagyobb és legvéresebb ütközete, amely fordulópontot hozott a háború addigi menetében. (...) Az amerikai újságíró alapos és számos újdonsággal szolgáló könyve a német invázió megindulásától fogva beszéli el a második világháború ezen szakaszának történetét. Az olvasmányos és sodrú lendületű, ugyanakkor tárgyilagos elbeszélés számos egyéni portrét és történetet megörökítve lebbenti fel a fátylat a „nagy honvédő háború” sokszor csak üres mítosza mögötti húzódó véres és tragikus valóságról. A hősies tettek mellett megismerjük a tétova és sokat hibázó Sztálint, a fronton uralkodó kegyetlen politikai terrort és a Moszkvában kibontakozó zűrzavart. A jegyzetekkel, bibliográfiával, valamint fekete-fehér képmelléklettel kiegészített, név- és tárgymutatóval záruló, széles körben ajánlható kötet közérthetően, ugyanakkor megbízhatóan ismertet meg a második világháború, és a modern történelem egyik fordulópontjával.\"
A szerző újságíró és ez azért érződik is a művön. Persze az eredeti hiányában nehéz eldönteni, hogy neki vagy a fordítónak köszönhetőek az olyan elírások, mint a tipikus géppisztoly-géppuska felcserélések, vagy amikor ugyanaz az alakulat hol mint ezred, hol mint hadosztály tűnik fel, parancsnoka is hol ezredes hol tábornok... Guderian is hadosztályparancsnokként jelenik meg, és megismerhetünk egy olyan jelentést, ami szerint az NKVD záróalakulatok okt 10-én 667 364 (!!!) csellengő katonát kerítettek be akikből több mint 10 ezret ki is végeztek (89.o)...
Ha ezektől eltekintünk, akkor azért egy olvasmányos, érdekes könyvet kapunk, megismerve a túlélők és leszármazottjaik gondolatait, a sztálini rendszer minden borzalmát, Sztálin és Hitler baklövéseit.
Inkább társadalom, politika és mentalitástörténet, mint hadtörténelem, de gondolom az eladhatóság érdekében inkább ennek kellett beállítani, azért nem bántam meg, hogy elolvastam.