Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

TÉMA: Könyvek

Válasz/Re:Könyvek 2011 ápr. 26 15:33 #56303

Köszönöm az értékelést!

Sajnos a fellelhető források végesek. Ahová találtam érdemi visszaemlékezést, oda betettem. Én magam nem vagyok híve a semmitmondó, ködös, pontatlan vagy éppen hetvenkedő memoároknak.
A szovjet források beszerzése igen jelentős mértékben anyagi kérdés. Ennyire tellett, persze saját zsebből.
A tárgyalt események idejéből származó, datált fotó a fehér hollónál is ritkább. Gagyit pedig nem szerettem volna beszerkeszteni.
A térképekkel kapcsolatban nem teljesen értek egyet. Szerintem a kötetbe bekerült térképek használhatók, noha a szöveget valóban nem fedik le teljes mértékben...

Üdv[/quote]

Szívesen, lassan már a Kard... is sorra kerül
Nagyon élveztem a memoárokat, még a \"hetvenkedő\" rumoshordós sztorit is megtörik az eseménytörténet \"monotonitását\".
A harmadik tanulmánynál csak az első kettőhöz képest éreztem kevesebbnek a szovjet vonatkozásokat, fotót még a neten sem sokat találtam...
A térképeknél a legnagyobb baj az volt, hogy nincs egy sem ami a hadszíntér egészét mutatja be, így fejben kellett összerakni - és a csapatokat elhelyezni rajtuk -a valóban nagyon részletes térképeket, amik nincsennek teljesen jól sorbarakva és a színes eredetik ff másolatai sem mindig jól átláthatóak, így nem midig állt össze a teljes kép, ezért jók nekem a linkelt térképek, amik a könyvben közöltekkel együtt tökéletes megoldást adtak.
Egy kérdésem lenne, igazán jó topik nincs rá, de a Stratégiáknál talán jó lesz...

További hasonlóan jó munkát!<br><br>Szerkesztette: karoton, Időpont: 2011-04-26 17:35
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2011 jún. 15 17:49 #57370

• insein
Sziasztok

egy ideje már olvasgatom ezt a portált, de csak most szántam rá magam hogy írjak így végiglvasva párszáz oldalt.
Először is ez a könyvek topik egy nagyon jó ezdeményezés volt és pontosan olyan vitáknak és ismertetőknek kellene itt lennie mint ami nemrág zajlott itt Számvéber úr valamint talán karoton ? között(elnézést ha tévedek fejből próbáltam). Pontos megállapítások egyértelmű kérdések válaszok korrekten.

Ehelyett itt kb 100 oldalon más nem történik mint Földi Pál, Kurt Reider, Stefan Niemayer meg Sven Hassel-ről való vitázás pro és kontra.Amivel semmi baj nincs, egyszer.de amikor 22.-jére is beesik valami alulolvasott provokatőr és megkérdezi hogy \&quot;sziasztok Ti olvastok Sven Hasselt és mi a vélemény és miért?\&quot;
Akkor mért nem lehet a moderátornak egy deletét nyomni és odaírni hogy \&quot; ezt a kérdést feltették már páran , ne legyél lusta visszaolvasni , köszi\&quot;.Ezt sok fórumon megcsinálták és be is jött.Ugyanis aki lusta visszaolasni pár oldalt azt igazából baromira nem érdekli a táma csak provokálni akar ergó hülye nincs mit vele tárgyalni pont.

A másik, egyszerűen kevés könyv címet és elemzést vagy bemutatást olvastam itt. Ez egy szakportál és a könyvajánlóban nem látom Becze Csabát, Babucs Zoltánt , Maruzs Rolandot, Szakály Sándort és még hosszan sorolhatnám hogy csak a magyarokat említsem , hiszen ha a jelentős külföldieknek csak a töredéke van lefordítva akkor olvassuk a hazaiakat vannak minőségi munkák szép számmal.
De fölnézek a polcomra és ott van pl Montgomery Tábornagy emlékiratai vagy Shvoy Kálmán naplója vagy Major Ákos visszaemlékezései ésatöbbi . Nem hiszem hogy ezek csak nekem vannak meg és egy két finomság nem rejtőzik a Ti polcaitokon is.

És akkor még az újságokról nem is beszéltem Rubicon, Haditudósító Regiment Katonaújság...

Végezetül nekem is megvan az összes Sven Hassel és vagy 30 Földi könyv is ,mégpedig azért mert 11 évesen a kezembe akadt a Rommel című könyve és ezzel Ő indította el a hadtöréneti érdeklődésemet és ezt sose szágyelltem csak továbbléptem és amit Ő nyujtott az mára nekem felületessé vált.

Szóval előre az ismeretterjesztésért és kotorjon a polcán mindenki mert leült ez a topic nagyon pedig szerintem fontos!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2011 jún. 17 10:31 #57402

• insein
Ma megvettem a KAtonaújság új számát átlapozva is izgalmas volt ahogy lesz egy kis időm írok egy rövid recenziót róla!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2011 jún. 17 11:35 #57407

Igencsak leült a fórum, de nem csak ez a a topik, gyakorlatilag csak a játék,zene,különféle kép topikok népszerűek, ezeken kívül csak a haditechnika megy úgy-ahogy
De, hogy ne csak panaszkodjak, igyekszem én is hozzátenni valamit

Olvastam mostanság egy jó regényt William Wharton: Srapnel címmel. Amerikai író, ő írta az Éjfélre kitisztul-t és a Madárkát is. Ezt a könyvét érdekes módon lengyelül adták csak ki, persze elolvasva már talán érthetőbb, hogy miért.
Rövid abszurd, humoros, durva történetek váltják egymást alig 200 oldalon, azok amelyeket 18 évesen élt át a szerző, de az unokáinak sohasem merte elmesélni. Nyíltan bevallott már-már beteges gyávaság, német foglyok kínzása, kivégzése, kínvallatása, civilek kirablása - csak ő kb. húszévnyi zsoldjának megfelelő értékű ékszert rabol össze - nemi erőszak, szóval nem azok a tipikus történetek amelyet az amerikai katonákról olvashat az ember.
Tetszett, bátran ajánlom mindenkinek, itt egy komolyabb beszámoló is róla: olvasoterem.com/index.php/2011/04/willia...br>Szerkesztette: karoton, Időpont: 2011-06-17 13:36
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2011 jún. 17 11:40 #57408

• Zeki
Karoton írta:
gencsak leült a fórum, de nem csak ez a a topik, gyakorlatilag csak a játék,zene,különféle kép topikok népszerűek, ezeken kívül csak a haditechnika megy úgy-ahogy

Nyár van.
Aki teheti, nem gép előtt van.

érdekesen hangzik, de mégsem az én világom ez a könyv. De lesz elég olvasni valóm...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2011 jún. 17 12:06 #57409

Persze szakkönyveket is olvasgattam

Számvéber Norbert: Kard a pajzs mögött. A Konrad hadműveletek története, 1945.
Puedlo, Nagykovácsi (2007) 263 o.
A 3 Konrád hadművelet és a szovjet ellencsapás történetét ismerhetjük meg a Konrad 3 címmel korábban már kiadott könyv második, átdolgozott és bővített változatából.
\&quot;A szerző elsődleges (levéltári) források, a rendelkezésre álló szakirodalom és megbízható visszaemlékezések segítségével először a harcoló felek helyzetét, csapatait, terveit, fegyverzetét és hadrendjét igyekszik bemutatni, majd a lehető legnagyobb részletességgel tárgyalja magukat a harccselekményeket, végül elemzi a harcok kimenetelét. Az események könnyebb megértését fényképek és térképek segítik.\&quot;
Ezt ígéri a könyv és ezt maximálisan be is tartja. Sokat nem is tudok ehhez hozzátenni,a már jól ismert stílusban megírt eseménytörténet, a lehető legtöbb német és magyar sőt nagy örömömre szovjet forrásra támaszkodva. Számos kitűnő térkép (egyedül az utolsónál esett a színvonal), nagyszámú fénykép és függelék (a táblázatokkal továbbra is vannak problémáim) segíti az események követését.

Talán ez az eddigi \&quot;fő műve\&quot; a szerzőnek, kicsit talán nehezebben fogyasztható - inkább haladóknak ajánlanám -, de szakmailag nálam ez a legjobb: 9,5/10.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2011 jún. 17 12:07 #57410

Sajnos nem csak jó választásaim voltak...

Guido Knopp: A Wehrmacht &amp;#8211; A Harmadik Birodalom fegyveres ereje Mérték, Budapest 2010. 326. oldal
www.diakonkormanyzat.hu/diakonk/News/201...alom_fegyveres_ereje
Sohasem olvastam Knopp könyvet, gondoltam egyet bepróbálok. Nem ismerem a szerző hátterét, de kicsit olyan érzésem volt mintha a német Nemere-Földi vonulat képviselőjével találkoznék. Végül is érdekes volt, bár a cím megtévesztő, gyakorlatilag a hadsereg Hitler hatalomra jutásában, a háborús bűnökben ill. a Vezér elleni merényletekben játszott szerepét vizsgálja, a visszaemlékezések jók, a könyv olvasmányos, de időnként hatásvadász ill. szakmailag kifogásolható. Azt hiszem ennyi elég is volt Knopp munkáiból <br><br>Szerkesztette: karoton, Időpont: 2011-06-17 14:24
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2011 jún. 17 12:52 #57411

Na és még egy könyv

Andrew Nagorski: A legnagyobb csata
Park, Bp. 2009, 410 oldal

\&quot;Több mint fél évig (1941 szeptember 30. és 1942. április 20. között) tartott a moszkvai csata, a második világháború legnagyobb és legvéresebb ütközete, amely fordulópontot hozott a háború addigi menetében. (...) Az amerikai újságíró alapos és számos újdonsággal szolgáló könyve a német invázió megindulásától fogva beszéli el a második világháború ezen szakaszának történetét. Az olvasmányos és sodrú lendületű, ugyanakkor tárgyilagos elbeszélés számos egyéni portrét és történetet megörökítve lebbenti fel a fátylat a &amp;#8222;nagy honvédő háború&amp;#8221; sokszor csak üres mítosza mögötti húzódó véres és tragikus valóságról. A hősies tettek mellett megismerjük a tétova és sokat hibázó Sztálint, a fronton uralkodó kegyetlen politikai terrort és a Moszkvában kibontakozó zűrzavart. A jegyzetekkel, bibliográfiával, valamint fekete-fehér képmelléklettel kiegészített, név- és tárgymutatóval záruló, széles körben ajánlható kötet közérthetően, ugyanakkor megbízhatóan ismertet meg a második világháború, és a modern történelem egyik fordulópontjával.\&quot;

A szerző újságíró és ez azért érződik is a művön. Persze az eredeti hiányában nehéz eldönteni, hogy neki vagy a fordítónak köszönhetőek az olyan elírások, mint a tipikus géppisztoly-géppuska felcserélések, vagy amikor ugyanaz az alakulat hol mint ezred, hol mint hadosztály tűnik fel, parancsnoka is hol ezredes hol tábornok... Guderian is hadosztályparancsnokként jelenik meg, és megismerhetünk egy olyan jelentést, ami szerint az NKVD záróalakulatok okt 10-én 667 364 (!!!) csellengő katonát kerítettek be akikből több mint 10 ezret ki is végeztek (89.o)...
Ha ezektől eltekintünk, akkor azért egy olvasmányos, érdekes könyvet kapunk, megismerve a túlélők és leszármazottjaik gondolatait, a sztálini rendszer minden borzalmát, Sztálin és Hitler baklövéseit.
Inkább társadalom, politika és mentalitástörténet, mint hadtörténelem, de gondolom az eladhatóság érdekében inkább ennek kellett beállítani, azért nem bántam meg, hogy elolvastam.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2011 jún. 18 14:43 #57462

• Zeki
Ez nagyon érdekes könyvnek hangzik, beszerzem,.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2011 jún. 19 10:49 #57479

Azért csak óvatosan, rám nem tett túl mély benyomást. Én ismeretlen szerzőket általában könyvtári példánnyal próbálok be, aztán ha bejön megveszem.

A Barbarossáról magyarul Robert Kershaw: Háború virágfűzérek nélkül c. könyve a legjobb, ha mellé tesszük Szabó-Számvéber: Keleti hadszíntér és Mo. első kötetét akkor gyakorlatilag teljes és pontos képet kapunk az 1941-es események hadtörténetéről.
Ha egy kis politika és társ. történetre is vágyunk a hadtöri mellé ott van Konsztantyin Plesakov: Sztálin baklövése c. munkája, én ezeket ajánlom jó szívvel.<br><br>Szerkesztette: karoton, Időpont: 2011-06-19 18:02
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2011 jún. 19 14:44 #57483

• Számvéber Norbert
karoton írta:
Azért csak óvatosan, rám nem tett túl mély benyomást. Én ismeretlen szerzőket általában könyvtári példánnyal próbálok be, aztán ha bejön megveszem.

A Barbarossáról magyarul Robin Kershaw: Háború virágfűzérek nélkül c. könyve a legjobb, ha mellé tesszük Szabó-Számvéber: Keleti hadszíntér és Mo. első kötetét akkor gyakorlatilag teljes és pontos képet kapunk az 1941-es események hadtörténetéről.
Ha egy kis politika és társ. történetre is vágyunk a hadtöri mellé ott van Konsztantyin Plesakov: Sztálin baklövése c. munkája, én ezeket ajánlom jó szívvel.

Nem Robin, hanem Robert Kershaw...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2011 jún. 19 16:01 #57484

Nem mennek nekem ezek a keresztnevek Mondjuk a névmemóriámra sohasem voltam túl büszke. Szerintem Robin Crossal kevertem....<br><br>Szerkesztette: karoton, Időpont: 2011-06-19 18:03
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2011 jún. 19 16:40 #57489

• Moscow
Valaki olvasta a Panzerkrieg-et?
a szerzők: Peter Mccarthy - Syron Mike
érdemes megvásárolni ?<br><br>Szerkesztette: Moscow, Időpont: 2011-06-19 18:40
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2011 jún. 19 16:50 #57490

• Számvéber Norbert
Moscow írta:
Valaki olvasta a Panzerkrieg-et?
a szerzők: Peter Mccarthy - Syron Mike
érdemes megvásárolni ?&lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: Moscow, Időpont: 2011-06-19 18:40

Korrekt összefoglalása a témának. Nem rossz, de nem is korszakalkotó. Eget rengető újdonság nincs benne annak, aki ismeri a téma szakirodalmát. Mivel magyarul kevés normális könyv jelenik meg a témában, ajánlott...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2011 jún. 19 16:52 #57491

• Moscow
Köszönöm
A hűség a becsületem című könyvről is hasonló a véleményed?
Szerző: Gordon Williamson
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.42 másodperc
Joomla templates by a4joomla