Moscow írta:
Valaki tudna segíteni? Hol lehet megszerezni a
A pokolba Hitlerért
Írta:Henry Metelmann
Passz, én most olvastam ki (könyvtári példány volt), de még nem tértem magamhoz, akkora szemét volt
Egy német közkatona visszaemlékezése az oroszországi harcaira. Egész jól hangzott, de amit ehelyett kapunk egy kommunista propagandakönyv. Először azt hittem valamikor az 50-60-as években adták először ki NDK-ban a párt megrendelésére, de kiderült hogy a szerző Angliában él...
Kb. minden második oldalon olvashatunk hosszú komcsi ideológiai kirohanásokat valamelyik német katona vagy szovjet katona/civil szájába adva, a legdurvább ferdítésekkel békés, senkinek sem ártó SZU-ról ( amely 1939-41 között gyakorlatilag valamennyi szomszédját megtámadta, bekebelezte, megcsonkította), boldog és jólétben élő lakosságról (no comment), az őket lerohanó nácikról, és gonosz kizsákmányoló német tisztektől a mindenkor hős szovjet emberekig. Jellemző, hogy a bajtársairól szinte egy sort sem ír - ahogy többnyire a harcokról sem - ellenben a könyv tele van szovjet katonákról és civilekről írt sztorikkal, akik mindig hősök, egyenes jellemű, büszke, meg nem alkuvó derék emberek...
Az már csak hab a tortán, hogy miután Sztálingrádnál szétverték az egységét, különböző harccsoportokban visszavonulva jutott el Németországig és ezalatt végig tél volt - a valóságban a két esemény között két év telt el...
Nem akarom tovább ragozni, kár volt elolvasni:dry: