Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

TÉMA: Könyvek

Válasz/Re:Könyvek 2009 aug. 25 16:10 #17938

Ma megérkezett a Buapest ostroma című könyv. Még csak átlapoztam, de tényleg nagyon jónak tűnik és rengeteg infóval szolgál!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 aug. 25 17:41 #17941

• Számvéber Norbert
Hansen írta:
Ma megérkezett a Buapest ostroma című könyv. Még csak átlapoztam, de tényleg nagyon jónak tűnik és rengeteg infóval szolgál!

Kétségtelenül alapmű, de inkább történeti szempontból. Katonai-szakmai téren azért vannak hiányosságai. A személyes kedvencem a magyarázat nélkül hagyott \"lángszórós gépágyú\"...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 aug. 26 06:01 #17951

• PanzerfaustHans
Én Földi Pál könyveit szoktam olvasni.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 aug. 26 06:04 #17952

• PanzerfaustHans
Most ezt olvasom: A német titkosszolgálat a második világháborúban.<br><br>Szerkesztette: PanzerfaustHans, Időpont: 2009-08-26 08:05
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 aug. 26 06:11 #17953

• Számvéber Norbert
PanzerfaustHans írta:
Én Földi Pál könyveit szoktam olvasni.

Viszont a fórumot láthatóan nem olvasod elég alaposan. Ugyanis akkor ezt nem így írtad volna le...

Egyébként valószínű, hogy alapvetően három körülmény adja Földi Pál, Kurt Rieder, Stefan Niemayer és a többi \&quot;kontár szabó\&quot; (értsd: igénytelen ollózók) népszerűségét:

1. a kis anyagi keret;
2. a nyelvtudás hiánya;
3. a szerény ismeretek, amelyek miatt nem jön rá az olvasó a kapitális butaságokra.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 aug. 26 06:14 #17954

• koszta
Azért az mindenképpen előny, hogy az ember elmegy egy ezressel, és kap érte két könyvet is. Nem mindegy, hoyg egy könyv ára 500 vagy 5000 Ft.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 aug. 26 06:16 #17955

• Számvéber Norbert
Talán már itt is leírtam, de inkább kétszer, mint egyszer sem...

Szóval, ami alapján \&quot;lehúzok\&quot; vagy dicsérek egy-egy könyvet, az az alábbi rendszeren alapul.

Van egy százalékban kifejezett saját, szubjektív értékelési módszerem. Ez messze nem azt jelenti, hogy valami abszolút értéke lenne az adott kiadványnak. A vizsgálat alapvetően négy szempontból áll:

1. Szakmai hitelesség: Indokolt-e a téma, vagy lerágott csont? (Ezzel együtt ezredik, régi hibáktól és tévedésektől hemzsegő könyv a kurszki csatáról például csakis alacsony százalékértéket kaphat, bármilyen érdekes is a téma.) A szerző saját gondolatait osztja-e meg velünk, vagy ollózta őket másoktól? Alaposan feldolgozta-e az adott témára vonatkozó szakirodalmat, vagy négy könyvből írt egy ötödiket. Folytatott-e alapkutatásokat (levéltárakban és/vagy a terepen), vagy inkább csak a már megjelent publikációkból merített? A szakmai hitelesség látható jele a hivatkozó jegyzetapparátus. Ennek hiányában egy publikáció nálam maximum 90% lehet.

2. Szaknyelv használata: A hadtörténetírásnak is megvan a maga szaknyelve, amely 80 százalékban az adott korszak katonai szaknyelve (minden hadviselő fél szaknyelvét figyelembe kell venni!). Ha egy hadtörténeti munkának készülő írás szerzője ezt nem ismeri vagy nem használja, nem hadtörténeti munka szerzője. A szaknyelv kifejezései kor és nemzet függvényében változhatnak. Például a II. vh-ban a szovjetek magasabbegysége a németeknél seregtest volt. A szovjetek harckocsihadtesteket szerveztek, a németek páncéloshadtestet. A magyar szaknyelv &amp;#8222;harckocsi&amp;#8221; szava szakirodalomban nem helyettesíthető a &amp;#8222;tank&amp;#8221; szóval, de a páncélossal vagy a páncélozott harcjárművel már igen (bár ezek tágabb fogalmak).

3. Új tudományos eredmény(ek): az adott mű szerzője ad-e újat? Vagyis közöl-e új adatsorokat, tényeket, megközelítéseket, elemzéseket, esetleg korábbi állításokkal vitába száll-e? Ha nem használ jegyzetapparátust, ez nem derülhet ki, mert saját kutatása nem lesz elkülöníthető a mások már megjelent tudományos eredményétől. Ha használ jegyzeteket, de nem hivatkozik levéltári anyagokra, akkor csak nehezen lehet újat adni (azért nem kizárt). Amelyik munka szerzője levéltári kutatást nem használ, nálam 90%-nál jobbat nem kaphat.

4. Használhatóság: olvasható szövegtükör, átlátható szerkezet, mutatók (indexek), tartós kötés, jó papírminőség, tartalmas függelék, felhasznált források és irodalom jegyzéke, térképek és fényképek kellenek egy jól használható publikációba.

A hadtörténetírásban is vannak műfajok:
- lexikonok, adattárak, típuskönyvek,
- kézikönyvek,
- monográfiák, tanulmánykötetek, hosszabb önálló tanulmány könyv formában,
- összefoglaló munkák (szintézisek),
- népszerűsítő munkák (általában jegyzetapparátus nélkül),
- visszaemlékezések, memoárok.

Az olvasmányosság az első három műfajban nem számon kérhető. Az összefoglaló munkák annyival olvasmányosabban, hogy igyekeznek nagy ívű következtetéseket levonni, mellőzve a sokak számára megerőltető adat- és tényfeltárást. A népszerűsítő művek és a visszaemlékezések, mivel a fentieknél szélesebb rétegnek szólnak, eleve olvasmányosabban íródnak.

Ami szerintem a Hajja-sorozatból megéri az árát, következő (nem tetszési sorrend!):

- Karl Bahm: Berlin, 1945 (85%)
-Stephen Walsh: Sztálingrád, 1942-1943 (88%)
- Leo J. Daugherty: A vietnami háború napról napra (87%)
- Duncan Anderson: A birodalom bukása (86%)
- Matthew Hughes-Chris Mann: A német páncélgránátos (89%)
- Leo J. Daugherty III: Az amerikai tengerészgyalogos (87%)
- Christer Jorgensen-Chris Mann: Harckocsi-hadviselés (80%)
- Will Fowler: D-nap. Az első 24 óra (90%)
- Andrew Wiest-M.K. Barbier: Gyalogos-hadviselés (78%)
- Az ardenneki offenzíva. Szerk.: Danny S. Parker. (75%)
- Harcok Normandiában. Szerk.: David C. Isby. (86%)
- Michael Reynolds: Acélpokol (85%)
- Michael Reynolds: Az ördög segédtisztje (91%)
- Michael Reynolds: Acélemberek (92%)
- S. Hart-R. Hart: A Waffen-SS fegyverei és harceljárásai (87%).

A II. vh témakörében a Magyarországon eddig megjelent könyvek közül nálam a legmagasabb értékelést kapott könyv, az Robert (J.) Kershaw: Háború virágfüzérek nélkül (A Barbarossa-hadművelet, 1941-42) című könyve a maga 96%-ával. A szerző Hídfő címen megjelent másik könyve az arnhemi csatáról ezt is verné, csak sajnos abban nincsenek lábjegyzetek.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 aug. 26 06:19 #17956

• Számvéber Norbert
koszta írta:
Azért az mindenképpen előny, hogy az ember elmegy egy ezressel, és kap érte két könyvet is. Nem mindegy, hoyg egy könyv ára 500 vagy 5000 Ft.

Ha azért az 500 Ft-ért két teljesen értéktelen gagyit kapsz, akkor kidobott pénz. Egyébként a Puedlo kiadó könyvei - bolttól függően - 1500 és 2000 Ft között kaphatók. Ja, és azokért jótállok...

Külföldi szakirodalmat kapott 3500-4000 Ft-ért, postaköltséggel együtt.

Aki felül a magyar kiadók képes-szagos bovlijainak II. vh. ügyben 5000-10.000 Ft-ért, az meg is érdemli...<br><br>Szerkesztette: Számvéber Norbert, Időpont: 2009-08-26 08:19
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 aug. 26 07:06 #17959

én ilyenbe nem megyek bele, ugyanis mielőtt megveszem a könyvet, átfutom... a főbb részeknél ha égbekiáltó szarvashibát találok, akkor szépen visszateszem a polcra...Ha nem, akkor megnézem a kevésbé fontos részeket és azt is átfutom...ezek után veszem meg a könyvet, az aktuális pénztárcaméretemnek megfelelően.

Például van olyan kövem, amit nem én vettem, csak kaptam, az ára 5000 forint volt,é s eddig 1* olvastam végig, de azt is könnyek közepette, részben a nevetéstől, részben a bosszúságtól. Ehhez képest van 400 forintos könyvem, amit elolvastam már vagy 5* , és eddig semmi olyat nem találtam, ami ellent mondana a könyvben található adatokknak... tehát ennyit a magyar/külföldi könyvek ár/érték arányáról
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 aug. 31 18:47 #18083

Én egy dolgot sajnálok: igazi szakkönyvet a sok témában (persze a II. világháborún belül) nem is lehet magyar nyelven kapni... Ugye mást ne mondjak, kitüntetések, felszerelések, egyenruhák (német, amerikai oldal) semmit nem találtam, csak angolul. Ami mondjuk annyira nem zavar, de sok szakkönyv ugye tele van szakkifejezésekkel... Szerencsére sikerült egy rakás külföldi könyvet angol nyelven pdf formátumban beszereznem, csak ebben az esetben akár jogi problémák is felmerülhetnek (csak és kifejezetten saját célra használom)... A jobb szakkönyveket meg megrendelem angol nyelven amazon.com-ról.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 szep. 01 05:40 #18086

• Számvéber Norbert
Magyarország sajnos nem piac a komolyabb, és ennél fogva drágább külföldi II. vh-s szakirodalomnak.
Aki anyagi helyzete és nyelvtudása alapján megteheti, az ma már gond nélkül beszerezheti az eredetit. Magyarra sajnos a legtöbb jó könyvet talán soha sem fogják lefordítani.
Az illusztráció-igényes kiadványok, mint pl. a kitüntetések, felszerelések, jelzésrendszerek, stb. a magasabb előállítási költségük miatt itthon megtérülő befektetésként, pályázat vagy szponzor nélkül gyakorlatilag eladhatatlanok.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 szep. 01 10:00 #18088

• Bazooka Joe
Hansen, ha az Amazonról megrendelsz egy könyvet, körülbelül mennyi idő múlva kapod kézhez?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 szep. 01 10:20 #18089

• Számvéber Norbert
Bazooka Joe írta:
Hansen, ha az Amazonról megrendelsz egy könyvet, körülbelül mennyi idő múlva kapod kézhez?

Bár nem tőlem kérdezted, de azért válaszolok:
2-3 hét, ha nem fizetsz extra felárat. Utóbbi esetben alig néhány nap alatt itt van a csomag.
Sajnos a biztosítás nélküli csomagokat magyar földön hajlamosak lenyúlni. Nekem három csomagomnak kelt lába már magyar területen.
Ezért inkább vagy biztosított csomgaként ajánlatos rendelni, vagy olyan könyvküldőktől, akiknek saját futárszolgálatuk van.<br><br>Szerkesztette: Számvéber Norbert, Időpont: 2009-09-01 12:21
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 szep. 03 16:49 #18194

Bazooka Joe írta:

Eléggé változó, de szerencsére a lenyúlást én eddig csak ebayen tapasztaltam... Több magyar könyvesbolt egyébként vállalja könyvek rendelésre történő behozatalát, nekem így van meg Major Dick Winters - The war memoirs of Major Dick Winters című könyv is. Kb 1000 forintos postaköltség ellenében behozták külföldről és ez már tartalmazta a szegedig történő postázás árát is.

Nekem pedig ma meghozta a futár Robert Capa - Kissé elmosódva című könyvét. Reggel a fűrdés közben kezdtem el olvasni és majdnem elkéstem a melóból mert nagyon tetszik.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 szep. 04 11:29 #18208

• Bazooka Joe
\&quot;Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.\&quot; Hát ami a D-napi képeivel történt az egy katasztrófa volt... de legalább pár megmaradt, hogy legyen mit néznie az utókornak.
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.27 másodperc
Joomla templates by a4joomla