Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

TÉMA: Könyvek

Válasz/Re:Könyvek 2009 szep. 06 19:57 #18336

• Bazooka Joe
Ha már nemvolt teteje vmivel kompenzálni kellett a képességeit... gyorsan belehajtani a németekbe, szétlőni őket közelről majd elpucolni... nagyon okos amik.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 szep. 06 19:58 #18338

• HunBütyök
jaja, állítólag harcmezőn is megállta a helyét, és nagyságrendekkel felette állt a feljebb említett két német próbálkozásnak...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 szep. 06 19:59 #18339

• Bazooka Joe
Páncélvédettsége 5 től 25 mm ezt jól láttam?! Na ne viccelődjünk. Megvan, hogy mitől volt gyors...

Egy német tank eltalálta ott lett vége.<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2009-09-06 22:00
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 szep. 06 20:00 #18340

• HunBütyök
Miért a mardernek mennyi volt? a Nashornnak mennyi volt? és mire ment vele?
A hellcat igenis megállta helyét a rábízott szerepkörben és a közepes harckocsikat simán megsemmisíthette, a nehézharckocsikat meg 1000 méteren kilőhette. Kell ennél több?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 szep. 06 20:02 #18341

• HunBütyök
Ja csak a 25 mm-t döntsed meg, és a 17 éves kis suttyók ha eltalálják egy 88-assal arra befizetek...

nem olyan ám célozni ágyúval mint egy légpuskával...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 szep. 06 20:03 #18342

jajjj hagyjuk már! a Nashorn nagyságrendekkel jobb volt! lehet h a mobilitásban nem, de minden másban felül múlta
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 szep. 06 20:04 #18343

hozzátenném: azok a 17 éves suttyók jobban és eredményesebben harcoltak mint a harcérett korú amcsi kollégáik
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 szep. 06 20:15 #18344

• Bazooka Joe
Olvass utána a \&quot;17 éves suttyóknak\&quot; ezt most különösen rosszul veszem mert én is annyi vagyok! Most fog megjelenni Norbi új könyve a 12. SS-páncélosezred harcai Normandiában címmel. Ugye mondanom se kell, hogy ez a Hitlerjugend páncéloshadosztály volt.

Ui.: Az amiknak mennyi harci tapasztalatuk volt mikor lerohanták Fro.-t meséld már el?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 szep. 07 04:59 #18346

• HunBütyök
A Nashorn magas sziluettel, lomhasággal, védtelenséggel volt megátkozva.

A Hellcat ütötte akkor is. A Mardert is.
Sajnos a németek tipikus mentalitása volt, hogy pénz és anyag hiányában ilyen szutykokkal pótolták a harckocsihiányt. Az amcxsik legalább legyártottak 40 000 harckocsit és hozzá párezer páncélvadászt (Az M10-est is imádom és a M36 Jacksont is).
Aztán mire mentek a 17 évesekkel? Ugyanúgy vesztettek max 2 hónappal később! nagyaámat is kivitték leventeként Németországba. Elkezdték kiképezni őket aztán véget ért a háború. Csak vonatoztak egy jót, aztán gyalog hazajöttek...
Mondom én ezt úgy hogy ha haditechnikailag nem is, de érzelmileg politikailag a tengelyhatalmak oldalán állok. Csak hát az a fránya realitás...
De a németek annak ellenére félmunkát végeztek mert a kilőtt Hellcat parancsnoka túlélte és másnap ,ár osztotta is a nácikat újra. Sgt Henry R. Hartman volt a neve. De lőttekki vele Tigrincset is.
Végül is a \&quot;shoot and scout\&quot; jelszó a TD alakulatoknál nagyon is paszolt eme csodás kis harcjárművekhez.

Long live M18!

Minden esetre:
Nashorn = Jó löveg, magas felépítmény, mozgékonyság hiánya, gyenge páncélvédettség.

M18 = kiváló löveg (M93, M62 és M79 gránáttal így sorban 1000 méteren az átütőképesség: 157mm, 93 mm, 109 mm), kiváló terepjáróképesség, kiváló felépítmény, a \&quot;Meat Chopper\&quot; a tetején a gyalogságra is komoly veszélyt jelentett.

Norbi könyvében nem tudom le lesz-e írva a híres momentum amikor Lt. Edwin Leiper 5 perc alatt 5 német harckocsit végzett ki 1944. szept. 19-én.
A 113-as páncélos brigád 5 harckocsioját egy hellcat veszteséggel lemészárolták.

Vgay a 705. Páncélvadász zászlóalj sem volt semmi: Novillenél 30 német harckocsit pukkasztottak ki és voltak köztük Tigrentyűk is.

Mondjuk az amcsik sokat nem gyártottak belőle mert igazából nem kellett spórolniuk. De az az 1000 egynéhány darab nagyon kellemes meglepi volt a németek számára.
A németek amúgy a Shermantól jobban féltek. Mert ha feltűnt egy akkor tudták, hogy feltűnik még 100.

Na meg hát a msodik legnagyobb harckocsizót is egy 17 Fontos durrantotta ki...

Igazából a németek elbízták magukat sok esetben. Tommy kukta ide, tommy kukt aoda, azért a propaganda mögött megbújt ám a szomorú valóság is. Mert a döntött 10 cm-es homlokpáncélú Tommy kukták M1A1 és 17 Pdr ágyúkkal felszerelve még a Pak-40-nek is volt hogy ellenálltak szemből.

Tényleg amúgy a Su-85 és Su-100 is nagy kedvencem, na meg az ISU-122 is. De gondolom ezek is sz*rok voltak a Marder és nashorn-féle tákolmányokkal szemben mi?

Ne légy már ennyire elfogult Joe. Nem csak a német haditechnika volt jó!

Most felhozhatom példának a az 1940-es Franciaország elleni akciót: alapjáraton középszerű, jelentéktelen harckocsikkal leigázták Nyugat-Európát! Ugyanez volt 1944-ben csak visszafelé. Ahogy akkor a Char B1 és a Somua nem mentette meg a hazát, úgy a Nashorn, a Tigrincs, a Pancser és társaik sem 1944-ben...
nba meg míg 1940-ben a Luftwaffe repkedett, addig 1944-ben a RAF és az UAAF. Úgyhogy nem tudom mit kelle ezen rágódni. A történelem már csak ilyen az őskortól kezdve.<br><br>Szerkesztette: HunBütyök, Időpont: 2009-09-07 07:16
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 szep. 07 06:02 #18350

• Oberstgruppenführer
A legismertebb Nashorn-ász Albert Ernst alhadnagy volt, aki az 519. sPz.Jagd.Abt. első századában volt szakasz-parancsnok. 1943. december 23.-án, Vityebszk közelében egyetlen nap alatt 14 szovjet harckocsit semmisített meg, mindössze 21 lőszer felhasználásával. Ettől kezdve Ernstet csak egyszerűen \&quot;Vityebszk Tigrise\&quot; néven emlegették. Ernst december végéig még további 19 ellenséges páncélost pusztított el és ezért Lovagkereszttel tüntették ki.
A Nashorn kiválóságát bizonyítja az a jelentés, miszerint 1945 márciusában Beckmann hadnagy (88. sPz.Jagd.Abt.) páncélvadászával 4600 méteres (!!!) távolságból semmisített meg egy szovjet IS-2 nehéz harckocsit Marzdorf közelében.
Számos jelentés érkezett T-34-esek kilövéséről is 4000 méternél nagyobb távolságából.
Szintén a Nashorn (93. sPz.Jagd.Abt.) volt felelős az egyetlen Európában megsemmisült M26 Pershing típusú amerikai nehéz harckocsi kilövéséért. A 3. páncélos hadosztály Pershingjét 250 méteres távolságból lőtték ki egyetlen lövéssel Niehl városka közelében, 1945. március 6-án.

A Nashorn igenis felülmúlta a szövetséges páncélvadászok teljesítményét kiváló lövege és személyzete miatt.

Na de visszakanyarodva a témához én is nagyon várom már Norbi új könyvét lehet tudni már az átvétel helyét vagy idejét?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 szep. 07 07:13 #18355

• Számvéber Norbert
\&quot;Norbi könyvében nem tudom le lesz-e írva a híres momentum amikor Lt. Edwin Leiper 5 perc alatt 5 német harckocsit végzett ki 1944. szept. 19-én.\&quot;

Ez se nem Normandia, se nem keleti front. Miért írtam volna róla bármelyik 2009 őszén megjelenő könyvemben?

Egyébként tervezek egy előadást 2009 novemberére vagy decemberére a Hadtörténelmi Délutánok sorozatban a nyugati hadszíntér páncélos-hadviseléséről a Normandia utáni, de az Ardennek előtti időszakban. Oda tökéletesen belefér majd az angolszász TD-k vs. német páncélosok téma is.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 szep. 07 08:05 #18356

hát, nem tudom miért ír ilyeneket bütyök, mert ha ő tud 1 parancsnokot, akinek szerencséje volt, akkor én fejből írok 4-et na mind1 a hellcat lehet, hogy valamilyen szempontból jobb volt, mint német társa, de a legfontosabb része, a löveg, az még csak nem is közelítette (jahh és ne hasonlítsuk a jenki lövegeket az oroszokhoz, amikor németek vannak a témában!)

am én is kíváncsi vagyok a könyvedre!!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 szep. 07 12:35 #18359

• Bazooka Joe
Az amiknak egyből volt sok mégpedig a pénz. Innentől kezdve teljesítették azt a mondást miszerint: \&quot;Mi kell a háborúhoz? Pénz, pénz, pénz.\&quot; Lehetett a németek haditechnikája a korban előrehaladottabb, ha ők nem tudtak annyit gyártani.

Ha elfogultnak tartasz ám legyen, százszor inkább vezetnék egy Tigrist a harcmezőn, azzal a tudattal, hogy egy Pokolcica kilőhet, mint egy Shermant, vagy éppen ezt a Cirmost aminek még teteje sem volt.<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2009-09-07 14:36
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 szep. 07 13:19 #18360

egyetértek joe...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2009 szep. 07 14:12 #18362

• Számvéber Norbert
Ezt a témát inkább a harckocsis topicban folytassuk! Én legalább is oda válaszolok.<br><br>Szerkesztette: Számvéber Norbert, Időpont: 2009-09-07 16:12
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.39 másodperc
Joomla templates by a4joomla