Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

TÉMA: Könyvek

Válasz/Re:Könyvek 2010 máj. 04 14:44 #33726

• Számvéber Norbert
A nagyobb (és ezáltal nagyobb forgalmat is bonyolító) hazai és külföldi internetes könyváruházak mindegyikénél lehet véleményezni az adott könyvet. Sok esetben nem csak pontozással/csillagokkal, hanem szöveges kritikával is. Sajnos a hazai olvasóközönség szinte egyáltalán nem él ezzel a lehetőséggel.

Jómagam már több könyvről is megírtam a véleményem a neten (egyrészt a blogomban, másrészt különféle fórumokban).

Azt is már régen tervezem, hogy alapítok egy kizárólag hadtörténeti munkákkal foglalkozó hazai kiadót. Ám sajnos ahhoz nagyon sok pénz kellene... Kiadni való, helyesebben színvonalas kiadni való hazai és külföldi anyag mindig lenne.

Üdv
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2010 máj. 04 15:22 #33727

• Bazooka Joe
Számvéber Norbert írta:
A német nyelvű második világháborús szakirodalom (nem a neonáci legendagyártásra gondolok!) szinte tabunak számít a hazai kiadók számára.

De MIÉRT? És itt nem csak a német hanem francia, olasz, orosz, lengyel stb... nyelven íródott külföldi könyvekkel kapcsoltban is feltenném ezt a kérdésem.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2010 máj. 04 15:33 #33728

• HunBütyök
Bazooka Joe írta:
Számvéber Norbert írta:
A német nyelvű második világháborús szakirodalom (nem a neonáci legendagyártásra gondolok!) szinte tabunak számít a hazai kiadók számára.

De MIÉRT? És itt nem csak a német hanem francia, olasz, orosz, lengyel stb... nyelven íródott külföldi könyvekkel kapcsoltban is feltenném ezt a kérdésem.

Igen, ezt szeretem! Alakulsz! Bizony, bizony, nem csak német hanem még millió ország könyveiből lehetne csemegézni, és nem csupán az ezredik Rommeles, vagy Das Reich hadosztályos könyv lenne magyarul kiadva, hanem akár a Téli háborúról, a Mandzsúriai kalandról, a mittudoménmiről más könyvek is, amit a témával komolyabban foglalkozók is érdeklődve lapozhatnának. Sajnos a kereskedelmi forgalomban lévő dolgok szerint a második világháború angolszász-német vagy német-szovjet háború volt. Pedig ez nem igaz. Új-Zélandiaktól kezdve a Szenegálokig mindenki harcolt össze-vissza.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2010 máj. 04 15:34 #33729

• Számvéber Norbert
Azért, mert a magyar piac nudli, a fizetőképes kereslet kicsi. Egy jobb külföldi szakmunka 5000 Ft alatt tuti nem jelenhetne meg itthon.
A kiadók ezért \"biztosra\" mennek, és az agyonreklámozott angolszász szerzőket veszik meg. Más kérdés, hogy azoknál is általában elszúrják a fordítást. Tisztelet a kivételnek!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2010 máj. 04 15:35 #33730

Számvéber Norbert írta:
A nagyobb (és ezáltal nagyobb forgalmat is bonyolító) hazai és külföldi internetes könyváruházak mindegyikénél lehet véleményezni az adott könyvet. Sok esetben nem csak pontozással/csillagokkal, hanem szöveges kritikával is. Sajnos a hazai olvasóközönség szinte egyáltalán nem él ezzel a lehetőséggel.

Jómagam már több könyvről is megírtam a véleményem a neten (egyrészt a blogomban, másrészt különféle fórumokban).

Azt is már régen tervezem, hogy alapítok egy kizárólag hadtörténeti munkákkal foglalkozó hazai kiadót. Ám sajnos ahhoz nagyon sok pénz kellene... Kiadni való, helyesebben színvonalas kiadni való hazai és külföldi anyag mindig lenne.

Üdv

Egy célirányos fórum, talán több lehetőséggel bírna.

Könyvkiadó:

Mennyi az a nagyon sok? Írd meg magánban.

Üdv: Hajcihő
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2010 máj. 04 15:36 #33731

• Számvéber Norbert
Ezek a témák sajnos kevés embert érdekelnek. A kevés valódi érdeklődő elolvassa eredeti nyelven, vagy angol változatban...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2010 máj. 04 15:45 #33732

• Számvéber Norbert
Hajcihő írta:
[/quote]

Könyvkiadó:

Üdv: Hajcihő[/quote]

Régebben reméltem, hogy pl. az itteni Könyvek topic is ilyen fórum lesz. Sajnos nem lett az, bár még mindig nem késő...

A kiadó sajnos reális üzleti terv alapján nehezen tudna működni. Az igazán színvonalas szakmunkák a világon mindenhol csak lassan fogynak el, mert szűkebb a vásárlóréteg.
Szerintem nem kell ezért magánba átmenni: a jogdíjakat is beleértve egy külföldi szakkönyv 1500 példányban kinyomva, terjedelemtől függően, igen szerény haszonnal szerintem nagyjából 2,5-3,5 millió Ft lenne.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2010 máj. 04 15:57 #33733

Ami olyan 2000ft példényonként annyi szerintem kibirhato De a forgalmazásrol is lehetne beszélni mert egy vidéki városban nem biztos hogy meglehet kapni azt a kevés jo könyvet ami megjelenik A multiknak nem éri meg forgalmazmi
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2010 máj. 04 16:16 #33734

• HunBütyök
Számvéber Norbert írta:
Ezek a témák sajnos kevés embert érdekelnek. A kevés valódi érdeklődő elolvassa eredeti nyelven, vagy angol változatban...

Az igaz, ahogy én is teszem, de pl. sokkal nehezebb egy franciás könyvet angolul olvasni. Én szívesen megvenném a könyvet magyarul, jó fordítással. Mert érdekel.
De pl. van egy 150 oldalas könyvem a 7TP-kről... és lengyelül van... na abban csak a képeket tudom nézegetni, mert a magánhangzókat kihagyták a szövegből... Ugyanilyen könyvem van az LT vz.38-ról is... abban is kihagyták a magánhangzókat a nyomtatáskor.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2010 máj. 04 16:24 #33735

Számvéber Norbert írta:
Hajcihő írta:

Könyvkiadó:

Üdv: Hajcihő

Régebben reméltem, hogy pl. az itteni Könyvek topic is ilyen fórum lesz. Sajnos nem lett az, bár még mindig nem késő...

A kiadó sajnos reális üzleti terv alapján nehezen tudna működni. Az igazán színvonalas szakmunkák a világon mindenhol csak lassan fogynak el, mert szűkebb a vásárlóréteg.
Szerintem nem kell ezért magánba átmenni: a jogdíjakat is beleértve egy külföldi szakkönyv 1500 példányban kinyomva, terjedelemtől függően, igen szerény haszonnal szerintem nagyjából 2,5-3,5 millió Ft lenne.

Éppen erre tettem javaslatot.

Igen, eléggé problémás a könyvpiac, ezt a saját - kvázi filantróp - kiadványomon is érzékel(t)em.
Bár az előállítási költségeim igen jók.
Az általam kiadott könyv minden oldala színes, négyszínnyomott, 260 A5 oldal a belborítóval együtt, igényes matt papíron, kemény, dombornyomott aranyozott borítóval, képbetéttel, jelzőszalaggal.
A nyomdai és kötészeti költségem bruttó 1,2 millió volt. 1000 példányra, nyomólemezzel együtt.

A fordítási és grafikai költségek közös kockázattal oszoltak meg a fordító, a grafikus és a cégem között, azaz az értékesítés haszna is - szerződésben biztosítva - közös.
A megoldás azért jó, mert a szerzők is érdekeltek egyrészt a megfelelő mű kiválasztásában, másrészt a munkájuk minőségében.

A szedési, tördelési munkák kb. 200 ezer forintba kerültek (nem emlékszem pontosan, de ekörül).

Így egy egy példány kiállítási ára, a szerzői előleggel kb. 1600,- Ft volt bruttó.
Az utánnyomás (de szép is volna), kb. 900-1100 Ft-ba kóstálna.

Szóval azért igényes munkát is ki lehet állítani ésszerű előzetes befektetéssel.
Egyébként az általad írt összeg reális.

Azon kellene eltöprengeni, hogy miképp lehetne előzetesen biztosítani a piacot egy-egy kiadványhoz, azaz a kockázatot a minimumra csökkenteni, mondjuk valamiféle abonálással.

És még egy irány: Magyar - hiánypótló - szakmunkát párhuzamosan magyar és angol nyelven kiadni.
Folytattam - néhány - puhatolózó tárgyalást angol nyelvterületen működő terjesztő cégekkel, és az alapérdeklődésük - azonnal - legkevesebb ötezer példányra szólt, ráadásul igen tisztes haszon mellett.

Ez olyannyira profitábilis, hogy egy - jellemzően - 1000 példányos magyar kiadvány összes költségét kb 500 angol nyelvű példány hozama fedezné, és még maradna is belőle.

A téma évek óta izgat, és folyamatosan keresem a lehetőségét egy - legalább szerényen - hasznot hozó kiadó megalapozására, ráadásul úgy, hogy a szerzők, fordítók, grafikusok se éhbérért dolgozzanak.

Üdv: Hajcihő<br><br>Szerkesztette: Hajcihő, Időpont: 2010-05-04 18:27
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2010 máj. 04 16:24 #33736

• Számvéber Norbert
Mindent meg lehet oldani. Ha lenne elég anyagi fedezet, bármelyik könyvet ki lehetne adni magyarul.
Más kérdés, hogy megérné-e kiadni olyan könyvet, amit még 1500 ember sem venne meg... Minél kisebb a példányszám, a darabonkénti költség annál magasabb.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2010 máj. 04 16:30 #33738

fell írta:
Ami olyan 2000ft példényonként annyi szerintem kibirhato De a forgalmazásrol is lehetne beszélni mert egy vidéki városban nem biztos hogy meglehet kapni azt a kevés jo könyvet ami megjelenik A multiknak nem éri meg forgalmazmi

No. Például ez a közösség vállalhatná a forgalmazást, szerény haszon mellett, és még egy - előzetesen megállapodott - százalékot az oldal fenntartására is lehetne fordítani.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2010 máj. 04 16:31 #33739

• Számvéber Norbert
Az angol nyelvű piac valóban más dimenzió. Egy angol kiadó öt éven belül kilenc (magyarul már megjelent) könyvemet fogja közreadni angolul. Én is jobban járnék, ha egyből angolul írnék. Ám magyarnak születtem, minden publikációm először magyarul jelent és jelenik meg a jövőben is...
A kétnyelvű kiadvány lehet egy megoldás (csináltam már ilyet a Bundesarchivval közösen, német és magyar nyelven Budapest ostromáról). Viszont egy bizonyos terjedelem felett ez már kezelhetetlen.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2010 máj. 04 16:36 #33740

Lehet hogy lemaradtam valamirol a Budapest ostroma könyv adatai erdekelnének?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Könyvek 2010 máj. 04 16:38 #33741

Számvéber Norbert írta:
Mindent meg lehet oldani. Ha lenne elég anyagi fedezet, bármelyik könyvet ki lehetne adni magyarul.
Más kérdés, hogy megérné-e kiadni olyan könyvet, amit még 1500 ember sem venne meg... Minél kisebb a példányszám, a darabonkénti költség annál magasabb.

Anyagi fedezet lenne, hajlandó volnék kockáztatni, de kellene egy előzetes üzleti terv, egy forgalmazási technika, ami biztosítaná azt, hogy mindenki nyerhessen a bolton.

Már jeleztem, hogy nyomdai és kötészeti kapacitást is tudnék biztosítani, kiváló minőségben, és jó áron, sőt a QuarkXpress tördelő és szedőprogit is rendelkezésre tudom bocsátani.
A levilágítás is megvan.

Gondolom lektorálási kapacitásunk csak lenne.

A grafika is megoldható, most már \&quot;csak\&quot; a kulimunkákra kellene vállalkoznia néhány helyesírni is képes ifjoncnak, és \&quot;mindössze\&quot; a terjesztést kellene valahogy gatyába rázni.

A postai szállítás ugyanis - enyhén szólva - költséges, gyakorlatilag a hasznot képes elvinni.

Szóval egy jó kis módszert kellene kiötleni a költségminimalizálásra, és a profitmaximálásra.
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.30 másodperc
Joomla templates by a4joomla