Segítséget szeretnék kérni.
Egy kedves úriember írt egy e-mail, hogy hobbi szinten érdekli a háborút és látott egy filmet, aminek tudja a tartalmát, de nem tudja mi a címe. Sajnos én nem tudom melyik film lehet az, ezért kérem a segítségeteket.
A film tartalma:
\"A film amerikai fogsagba esett nemet katonak es tisztekrol szol, akik nem hajlandok alavetni magukat a tabor rendjevel es eletmodjaval. Ezzel a tennyel, az oket orzo amerikaiak nem tudnak mit kezdeni. Megelegelve ezt a makacs allaspontot, az ameriakiak megalapodnak a nemet tisztekkel, hogy sajat maguk, a sajat elkebzeleseik es modja szerint rendezkedhetnek be a taborba. Ezt kovetoen a nemetek, a taboron belul, sajat csendorseget, sajat katonai parancsnoksagot alitottak fel es nemet \"fegyelmi stilus\" szerint rendezkedtek be, a barakokat feljavitották átmeszelták feliratozták.stb. A nemet tisztek igeretet tettek, hogy ily modon a foglyok nem fognak sem megszokni, sem pedig nem fognak makacs es ellenszenves magatartast folytatni az oket orzokkel szemben. A nemet katonak, egy ilyen felalasba, pedig azonnal kovetek tisztjeik parancsait. A tabor kepe azonnal megvaltozott, rend es fegyelem lett, de többen közzűlűk elégedetlenseguket kimútatva, megszoknek egy páran, előtte azomban propagandat is folytattak a taboron belul, hogy miert engedelmeskednek meg mindig olyan tisztek parancsainak, akik vesztes allapotba sodortak az orszagjukat, s raadasul meg idokozben, meg a haborunak is vege(1945). A nemet tisztek arra kerik az amerikaikat, hogy fegyvert is nyugodtan adhadnak, nehany sajat emberuk kezebe, mert ok majd felkutatjak, es vissza hozzak az elszokott foglyokat es sajat katonai birosag ertelmebe intezkednek. Az amerikai tisztek erthetetlenul allnak egy ilyesfajta szemlelettel szembe, s nem is adnak jelentoseget a szokesnek, am koztuk is megoszlik az allaspont, de aztan megis a film mottoja szerint cselekszenek: Aki ma ellenseged, az holnap szovetsegesed lehet, és engedelmeskednek a nemet kerelemnek\"
Én egyedül a A nagy szökés filmet láttam, ami hasonló témájű, de azért eltérő (már ha jól emlékszem... Meg ott ugye szövetségesek vannak fogságba).
Valakinek van valami ötlete?