Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

TÉMA: Filmek

Válasz/Re:Filmek 2011 máj. 28 16:19 #56957

• Com. Hakapeszi
portillo írta:
Com. Hakapeszi írta:

Mégvalami. Csak lőfegyveres gyalogság nem bír ellenállni lovas rohamoknak.

De ellenállhat. Éppenhogy a tűzerő, és demoralizáló hatás miatt, elég volt szétrebbenteni nagyobb lovascsapatokat, kizárólag lőfegyverekkel. Hogy korabeli, nem távoli csatát mondjak: Mezőkeresztesi csata, a felállt keresztény muskétás középhad, muskétatűzzel futamított meg egy kb 9-10 ezer szpáhit számláló török lovassági rohamot, mindenféle kontaktus nélkül.

Gondoljatok bele, mész alig felfegyverzetten lovagolva, egy alapból csekély morálú seregben. Látod az ellenség felállva, páncélok, pikás tömegek... Egyszerre égi deörrenés, fekete felleg mindenhol, buknak százával körülötted, és folyamatos a muskéta tűz. Elhúznék onnan.

Hát ezzel csak alátámasztottad amit írtam: A keresztényeknek ott voltak a pikásaik, úgyhogy korántsem lövészek voltak magukban! Ha a sortűz nem elég hatékony akkor sincs baj, mert ott vannak a pikák amitől minden normális lovas alakulat úgy perdül vissza, mint kutya a sündisznótól!!
A tárgyalt, korban a 16. század vége felé még nem teljesen alakult ki az a modern tűzrendszer, ami biztosíthatta volna, hogy a lovasságot minden esetben viszaverjék (sőt még a napóleoni korban se mindig ment ez), ezért kellett mindenféleképp valami szálfegyveres támogatás, a biztonság kedvéért. Természetesen azt aláírom, hogy sokszor inkább csak lélektani hatásuk volt ezen lándzsás csapatoknak és a sortűz magában is elég volt.
De akkor is, a csak puskás gyalogság sokkal sebezhetőbb célpontot nyújtott, mint a szálfegyveres és puskás kombináció.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Filmek 2011 máj. 28 16:49 #56962

Gipszj írta:

A muskéta (később jelent meg) messzehordó precízós fegyver volt nagy tűzgyorsasággal. Lövedékének ölő hatása volt 150-200m-ig, pontos lövést lehetett vele leadni még húsz-harminc méterre is. Tűzgyorsasága fantasztikus volt, percenként1-3 lövés. Ha a lovasság 200m-ről indult rohamra mintegy 10m/s(35 km/h) sebességgel, akkor két lövést tudott leadni biztosan a muskétás, elhasználva lőszerkészletének egyhatodát. (12 lövéshez elegendő lőszer volt a szokásos javadalmazás.)<br><br>Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-05-28 15:26

És még nincs szó a lőfegyveres harcmodort alkalmazó felállásokról. 4-5 mélységű muskétássorokból állt, sorcserélős technikával folyamatos tűzt tudtak biztosítani az ellen felé. Első sor lead egy lövést, hátramegy, jön a második, az is tüzel, közben hátul újratöltés.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Filmek 2011 máj. 28 17:27 #56967

Lassan szétoffoljuk a topikot

A sorcserélős tüzelést 1594-ben \"találja fel\" Nassaui Lajos, 1600-ben már nálunk is használják Kanizsánál, de ekkor még csak kétsoros a rendszer.
A pikás biztosítás egészen a szurony 17.sz végi megjelenéséig elengedhetetlen, de a 16. sz elejei 7:1 (pikás-lövész) arány ekkorra már fele-fele, sőt egyharmad-kétharmad lesz (persze a jól felszerelt seregeknél nem nálunk vagy a románoknál) Centrumban a lövészek ( ekkor még jobbára arquebuse-zel és nem muskétával), kétoldalt a pikások.
Törököknél a janicsárok már döntően lőfegyverrel harcolnak, és megjelentek zsoldos lőfegyveres rája csapatok is.

Gipszj: \"A stratégiai (hadászati) győzelem az aminek a háború alakulásában nagy, vagy döntő jelentősége van.\"
Ezért írtam, hogy \" ha feladták volna az ország elfoglalására szőtt terveiket, akkor legalább stratégiai győzelemről lehetne beszélni\" Ez a kimenetel azért elég döntő jelentőségű lett volna...

Egy komolyabb forrás már 12 ezres janicsár létszámról ír a csata kapcsán, megállításukban nagy szerepük volt a 300 erdély puskásnak is akiket a fejedelem küldött, összesen legalább 8-10 ezer erdélyi harcolt a csatában.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Filmek 2011 máj. 28 17:33 #56968

• Gipszj
portillo írta:
Gipszj írta:

A muskéta (később jelent meg) messzehordó precízós fegyver volt nagy tűzgyorsasággal. Lövedékének ölő hatása volt 150-200m-ig, pontos lövést lehetett vele leadni még húsz-harminc méterre is. Tűzgyorsasága fantasztikus volt, percenként1-3 lövés. Ha a lovasság 200m-ről indult rohamra mintegy 10m/s(35 km/h) sebességgel, akkor két lövést tudott leadni biztosan a muskétás, elhasználva lőszerkészletének egyhatodát. (12 lövéshez elegendő lőszer volt a szokásos javadalmazás.)<br><br>Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-05-28 15:26

És még nincs szó a lőfegyveres harcmodort alkalmazó felállásokról. 4-5 mélységű muskétássorokból állt, sorcserélős technikával folyamatos tűzt tudtak biztosítani az ellen felé. Első sor lead egy lövést, hátramegy, jön a második, az is tüzel, közben hátul újratöltés.

Általában 6 sorból állt az arcvonal. Támadásnál (előremozgás) az utolsó sor ment előre, visszavonulásnál az első hátra. Ez működött mozgó harcban, álló harcban (amikor az arcvonal nem mozoghatott) nem tudom mit csináltak, mert ez a sorcserélős módszer valamilyen irányban mozgással jár.
Ez a román film szerintem az 1400-as évek közepe táján játszódhat, akkor még nem használtak tudomásom szerint sehol sem robbanó lövedéket.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Filmek 2011 máj. 28 18:19 #56973

Gipszj:
\"Ez a román film szerintem az 1400-as évek közepe táján játszódhat, akkor még nem használtak tudomásom szerint sehol sem robbanó lövedéket.\"

A videó címe: Battle of Calugareni 1595... <br><br>Szerkesztette: karoton, Időpont: 2011-05-28 20:20
Téma zárolva.

Válasz/Re:Filmek 2011 máj. 28 18:53 #56974

karoton írta:

A sorcserélős tüzelést 1594-ben \&quot;találja fel\&quot; Nassaui Lajos, 1600-ben már nálunk is használják Kanizsánál, de ekkor még csak kétsoros a rendszer.

Ezt hol hallottad? Mert már 16. század eleji csataleírásoknál olvastam az alkalmazást. De gondolj bele, sor csere nélkül csak egy sor puskást használtak Nassaui Lajos vagy kielőtt, vagy mi?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Filmek 2011 máj. 28 18:57 #56975

Gipszj írta:

álló harcban (amikor az arcvonal nem mozoghatott) nem tudom mit csináltak, mert ez a sorcserélős módszer valamilyen irányban mozgással jár.

Nem volt teljesen zárt alakzat, mint pl a pikás felállásnál. Hagytak maguk mellett helyett hogy tudjanak egymás közt vonulni. Így nézett ki mint pl. ebben a filmben is ragyogóan van bemutatva:
Téma zárolva.

Válasz/Re:Filmek 2011 máj. 28 21:26 #56978

portillo írta:
karoton írta:

A sorcserélős tüzelést 1594-ben \&quot;találja fel\&quot; Nassaui Lajos, 1600-ben már nálunk is használják Kanizsánál, de ekkor még csak kétsoros a rendszer.

Ezt hol hallottad? Mert már 16. század eleji csataleírásoknál olvastam az alkalmazást. De gondolj bele, sor csere nélkül csak egy sor puskást használtak Nassaui Lajos vagy kielőtt, vagy mi?

Az elég baj ha ilyenről olvastál, mert az általad vázolt 4-5 soros tűzrendszer a 18.sz. gyalogos harcászatának jellemzője, amihez állandó hds. szükséges...
Természetesen az egyik legismertebb hadügyi újítóról, Nassaui (Orániai) Móricról van szó ( nincs is mentség számomra, hogy elírtam a keresztnevét... ) 1594-ben adta ki előbb kétsoros, majd háromsoros tűzrendszert kidolgozó hadügyi szabályzatát, amely alapja lett minden későbbi harceljárásnak.
Könyvek: konyvtar.hu/konyv/31186
life.bookline.hu/product/home.action?_v=...2001&amp;type=22

Mindkét szerzőt személyesen is ismerem, én hiszek nekik Az meg most elég hosszú lenne, ha leírnánk, hogyan is oldották meg korábban a dolgot...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Filmek 2011 máj. 29 14:42 #57001

karoton írta:
portillo írta:
karoton írta:

Az elég baj ha ilyenről olvastál, mert az általad vázolt 4-5 soros tűzrendszer a 18.sz. gyalogos harcászatának jellemzője, amihez állandó hds. szükséges...
Természetesen az egyik legismertebb hadügyi újítóról, Nassaui (Orániai) Móricról van szó ( nincs is mentség számomra, hogy elírtam a keresztnevét... ) 1594-ben adta ki előbb kétsoros, majd háromsoros tűzrendszert kidolgozó hadügyi szabályzatát, amely alapja lett minden későbbi harceljárásnak.

Mindkét szerzőt személyesen is ismerem, én hiszek nekik Az meg most elég hosszú lenne, ha leírnánk, hogyan is oldották meg korábban a dolgot...

Leírhatnád, érdekelne... Van olyan téma itt hogy középkori hadviselés azthiszem. Nem tudom hogy oldották meg akkor a nagyobb mennyiségű puskás gyalogos tűzelését, sorcsere nélkül csak egy-két sorban álltak? Eléggé nem lett volna helyes, már a 16. század elején nagy muskétástömegek harcoltak, és nem közelharci fegyverek vitték a pálmát. Teszem fel a Mohácsi csata korabeli török metszetén is látszik hogy mindenkinél muskéta, illetve 4-5 mélységű soros felállású magyar hadsereg látszik.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Filmek 2011 máj. 30 13:52 #57009

• Bazooka Joe
HunBütyök írta:
Na, megint eposzt forgatnak sztálingrdái csatáról... nem unalmas nekik ez? Büszkék rá az oroszok, az oké, de annyiizgalmas csata volt ott náluk még, hogy igazán lehetne másról is filmet készíteniük.

Nyilván azért dolgozzák fel megint ezt a témát, mert erre fogékony a nézőközönség, erre van kereslet.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Filmek 2011 máj. 30 17:19 #57020

• Magyarharcos
Szerintem, azért Kurszkról filmet csinálni, biztos jó lenne. Bár, ahogy ismerem a II. világháborús filmeket, biztos a németeket \&quot;büdös náciknak\&quot; fogják megjeleniteni, akik minden féle parancsra gondolkods nélkül támadnak, és halomra lövik őket, míg a szovjeteket egy találat sem érri.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Filmek 2011 máj. 30 17:20 #57021

• Magyarharcos
Pardon, elírtam, helyeselve:
\&quot;Olyan náciknak fogják megjeleníteni..\&quot;
Téma zárolva.

Válasz/Re:Filmek 2011 jún. 02 15:41 #57071

portillo írta:
karoton írta:
portillo írta:
karoton írta:

Leírhatnád, érdekelne... Van olyan téma itt hogy középkori hadviselés azthiszem. Nem tudom hogy oldották meg akkor a nagyobb mennyiségű puskás gyalogos tűzelését, sorcsere nélkül csak egy-két sorban álltak? Eléggé nem lett volna helyes, már a 16. század elején nagy muskétástömegek harcoltak, és nem közelharci fegyverek vitték a pálmát. Teszem fel a Mohácsi csata korabeli török metszetén is látszik hogy mindenkinél muskéta, illetve 4-5 mélységű soros felállású magyar hadsereg látszik.

A hadműveletek-csaták/stratégiáknál írtam választ.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Filmek 2011 jún. 04 07:18 #57088

• HunBütyök
Bazooka Joe írta:
HunBütyök írta:
Na, megint eposzt forgatnak sztálingrdái csatáról... nem unalmas nekik ez? Büszkék rá az oroszok, az oké, de annyiizgalmas csata volt ott náluk még, hogy igazán lehetne másról is filmet készíteniük.

Nyilván azért dolgozzák fel megint ezt a témát, mert erre fogékony a nézőközönség, erre van kereslet.

Mert kommerszek, tudod!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Filmek 2011 jún. 04 10:23 #57094

HunBütyök írta:
Bazooka Joe írta:
HunBütyök írta:

Mert kommerszek, tudod!

Neked az, a nagyközönségnek nem. A hozzád hasonló szakbarbároknak sosem csinálnak nagy volumenű filmeket, mert rajtad kívül kb nem sok ember értékelné a híres Jelanyicsenkai csatát, melyben 10 ember vesztette életét, de feltűnt ott a híres RaszputyinXYZ vontatótraktor, amely aztán egyedi darab volt.
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.46 másodperc
Joomla templates by a4joomla