Zeki írta:
Hát 1939-ben és még 1940-ben a német Pz. I; II C, D; Pz 35(t), 38(t) A, B ellen jó kis harckocsi volt. A lengyeleknek is volt belőle 50 db. 1939-ben, de ebből 45-töt evakuáltak Romániába. Csupán 5 db. harcolt a lengyeleknél. Tényleg erős, főleg a páncélja, de a lövege azt viszem kisebb volt mint ellenfeleié (a könnyű harckocsik között).
Ennél szebben én sem írhattam volna le! Javaslok egy plusz jutalompontot Zekinek!
Igen a lövege halovány volt, mivel az első világháborús 37 mm SA18 löveget hazsnálta ami egy francia könnyű gyalogsági ágyú gyakorlatilag. Páncéltörő képessége a 2 cm-es ágyúk szintjén mozgott, inkább gyalogság támogatására a pirinyó repeszgránátokkal volt hatásos. Az R.35 és H.35 harckocsi gyalogsági harckocsik voltak, ennek a célnak a 30-as években kiválóan megfeleltek. A H.39-nél és az R.40-nél már erősebb, modernebb 37 mm-es SA38 ágyút szereltek be, ezek már alkalmasabbá tették őket páncélosok elleni harcra is.
Lengyeleknél R.35-ösök amolyan kardok voltak a pajzs mögött. Tartalék állományban voltak, végszükség esetére. Nem is azért mert olyan erősnek számítottak, hanem mert 1939 július végén kapták meg őket. Most nem tudom pontosan, de sebtében, érkezésük és csapatpróbájuk után a 21. könnyű páncélos századot létrehozták velük. Ezekkel a dugitankokkal a Román Hídfő fedőnevű Visztulától keletre lévő területen állomásoztak szeptember 14-17 között. Közel 20 hadosztály állt itt tartalékban, mindenre elszántan a védekezésre a náci megszállókkal szemben. A lenygelek bíztak abban, hogy ez a rögtönzött terv beválik és a mocsaras, lápos, dombes-dombos vidék megkönnyíti védekező harcukat, ráadásul a jóbaráti románia is a szomszédban volt. A lenygelek arra számoltak, hogy a tél beköszöntéig kitartanak, amikor a franciák megindulnak a nácik ellen. De nem véletlen írtam azt hogy szeptember 14-17 között állomásoztak itt ezek.. Ugyanis megjelent a hátukban párezer szovjet bogyótank... Na akkor indultak meg az R.35-ösök is Romániába...