portillo írta:
Üdv!
Úgy döntöttem belekezdek nyáron, régen csináltam de újra előjött. Szóval 1:76os méretaránnyal úgy vettem észre potom pénzért lehet ilyen méretarányű maketteket venni, szóval a tömeg a lényeg. Revell, Italieri, Airfix mit érdemes venni?
Amiket kinéztem egyben:
-stugIII,
-88mm ágyú,
-Sdk kfz7 traktor,
-Opel Blitz,
-Pak 40,
-jagdpanzer IV
-Krupp Protze Kfz.70
-Pak 3.7cm
Még a potom 10.000 HUF-ot se éri el az összáruk, de szerintem szép diorámát lehetne kialakítani belőlük, mit gondoltok? Vagy 1:76al nem érdemes foglalkozni?

Szia!
Most csak azt szeretném összefoglalni, hogy melyik gyártó makettjei milyenek ezek közül. Először is szerintem ne keverd a két méretarányt, mert nagyon béna lesz. Nekem van 2 T34-esem, az egyik 72-es, a másik 76-os. A 76-os majdnem másfél centivel rövidebb.
StuG III.
A Revellnek elég szép a kései 1/72-es StuG III. G-je (\"malacpofájú\", tehát gömbölyded lövegpajzsos\"), amit StuG 40 néven futtat. A makett egyetlen hibája, hogy nincsen hozzá kötényezés, illetve hogy a szemenkénti lánctalpból pontosan annyi van amennyi a maketthez kell, tehát egy sem gurulhat el. Viszont maga a makett szépen kidolgozott darab, nagyon jó a kötény tartószerkezete.
A másik alternatíva az Italeri 1/72-es korai StuG III. G-je, ez még a szögletes lövegpajzsos változat. Ez is szép darab, ehez van kötényezés is.
Flak 36
Ebből nem tudom milyen kitet néztél ki, az egyetlen általam ismert a Hasegawa ágyúja, ami viszont régi darab, nem túl szép, és nehezen is beszerezhető. A másik az Italeri hamarosan kijövő új kitje, amiről viszont még semmit nem tudok.
Sd. Kfz. 7 traktor
Erről nincsenek tapasztalataim, szintén a Revell, és az Italeri gyártja. A revell egyik kitjében PAK-40-est is ad hozzá, 40 DAK gyalogossal, és egy BMW R75-tel együtt.
Opel Blitz
Először is, ha az Airfix Opel Blitz & PAK-40 kitjét néztwed ki, akkor azt felejtsd el. Az Airfix makettjei inkább csak játéknak jók, nem makettnek. Olcsónak olcsók, de pocsékul illeszkednek, rengetg a sorja, és az alkatrészek kibontása is szegényes (sót, hajlamosak a tankok páncéltestére ráönteni pl. az ásót, emelőt, stb.

)
Az Italeri Opelje szép darab, igényesen ki van dolgozva az alváz, az utolsó kis pöcökig.
PAK-40
Egyik alternatíva a fentebb említett Revell kombó, a másik pedig az Italeri kitje. Nagyon baráti áron (kb. 1500-1800 Ft.) ad két szép PAK-40-est, és 12 figurát, ezek közt 2-2 ugyanolyan, tehát 6 féle.
Jagdpanzer IV.
A revell gyártja 1/76-ban az L70 csőhosszú változatot, ez egy egyszerűen összerakható, aránylag szép darab, de nincsen azon a szinten mint az 1/72-es Revellek, vagy Italerik. Amúgy nekem is egy ilyen készül most.
A másik darab az Italerié, ez L48-as csőhosszú ágyúval van szerelve. Kb. ugyanaz mondható el róla, mint a többi kitjéről a gyárnak.
Krupp Protze, és PAK 37
Szintén a revell 1/76-os kitje, szépen kidolgozott, bár szerintem nem nagyon illene abba a környezetbe, amibe be szeretnéd tenni (Jagdpanzer IV, kései StuG, stb.)
Végül egy-két oldal, és kép:
Amint látszik azért az 1/76-os makettekből is lehet szépet kihozni;)
A kép rejtve van vendégek elől, jelentkezz be vagy regisztrálj a megtekintéshez.
A kép rejtve van vendégek elől, jelentkezz be vagy regisztrálj a megtekintéshez.
Illetve itt nézz körül, az oldalon gyártók szerint fenn van majdnem az összes Európában beszerezhető 1/72-es, és 1/76-os makett:
http://henk.fox3000.com/index2.htm#section 7
Remélem segítettem:)
UI: Hú te jó ég, ez már majdnem olyan hosszú, mint amiket Hajcihő szokott írni:lol: