Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

TÉMA: Makettek

Válasz/Re:Makettek 2010 máj. 09 21:20 #34045

Üdv!

Úgy döntöttem belekezdek nyáron, régen csináltam de újra előjött. Szóval 1:76os méretaránnyal úgy vettem észre potom pénzért lehet ilyen méretarányű maketteket venni, szóval a tömeg a lényeg. Revell, Italieri, Airfix mit érdemes venni?
Amiket kinéztem egyben:
-stugIII,
-88mm ágyú,
-Sdk kfz7 traktor,
-Opel Blitz,
-Pak 40,
-jagdpanzer IV
-Krupp Protze Kfz.70
-Pak 3.7cm

Még a potom 10.000 HUF-ot se éri el az összáruk, de szerintem szép diorámát lehetne kialakítani belőlük, mit gondoltok? Vagy 1:76al nem érdemes foglalkozni?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Makettek 2010 máj. 09 22:18 #34046

portillo írta:
Üdv!

Úgy döntöttem belekezdek nyáron, régen csináltam de újra előjött. Szóval 1:76os méretaránnyal úgy vettem észre potom pénzért lehet ilyen méretarányű maketteket venni, szóval a tömeg a lényeg. Revell, Italieri, Airfix mit érdemes venni?
Amiket kinéztem egyben:
-stugIII,
-88mm ágyú,
-Sdk kfz7 traktor,
-Opel Blitz,
-Pak 40,
-jagdpanzer IV
-Krupp Protze Kfz.70
-Pak 3.7cm

Még a potom 10.000 HUF-ot se éri el az összáruk, de szerintem szép diorámát lehetne kialakítani belőlük, mit gondoltok? Vagy 1:76al nem érdemes foglalkozni?

Miért ne lenne érdemes?
Én 1:72-es repcsiket nyomattam egy rakással, és van vagy 30 még bontatlan dobozom. Talán nyáron megint lesz egy kis időm, és akkor először befejezem a Heinkel 111 H6-osomat (Italeri), és utána válogatok egyet, hogy mihez lesz kedvem.

A lényeg az, hogy ilyen kicsiben is - amennyire csak tudja az ember - törekedjen a pontos kidolgozásra.
Van egy csomó olyan alkatrész pl. amit mikroszkóp alatt farigcsáltam ki, fúrtam meg, és festettem meg (pl.: géppuskacső hűtőpalásttal, és csőfurattal, meg a heveder bele).
Néha kell a lenyugváshoz némi szöszmötölés.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Makettek 2010 máj. 09 22:49 #34047

Hajcihő írta:
portillo írta:
Üdv!

Amiket kinéztem egyben:
-stugIII,
-88mm ágyú,
-Sdk kfz7 traktor,
-Opel Blitz,
-Pak 40,
-jagdpanzer IV
-Krupp Protze Kfz.70
-Pak 3.7cm

Miért ne lenne érdemes?
Én 1:72-es repcsiket nyomattam egy rakással, és van vagy 30 még bontatlan dobozom. Talán nyáron megint lesz egy kis időm, és akkor először befejezem a Heinkel 111 H6-osomat (Italeri), és utána válogatok egyet, hogy mihez lesz kedvem.

A lényeg az, hogy ilyen kicsiben is - amennyire csak tudja az ember - törekedjen a pontos kidolgozásra.
Van egy csomó olyan alkatrész pl. amit mikroszkóp alatt farigcsáltam ki, fúrtam meg, és festettem meg (pl.: géppuskacső hűtőpalásttal, és csőfurattal, meg a heveder bele).

Akkor jó... Lehetne venni kevesebb, de nagyobb makettet, de az nem igazi. Inkább legyen nyüzsgés meg sok figura, harcjármű, kis helyen elfér és látványos, nem a méret a lényeg, (ennél)
Csak nem tudom hogy passzolnak 76os méretarányű járművekhez 72es méretarányű figurák??? Nagyon feltűnő a különbség valyon? Vagy csak jól megtermett katonáknak fognak tűnni, nem akarom hogy nagyon eltörpüljenek a járművek. 80 figurát akarok berakni, + saját terepasztalt csinálgatni, beásott védelmi állás szerű helyzetet.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Makettek 2010 máj. 10 04:45 #34048

• HunBütyök
portillo írta:
Üdv!

Amiket kinéztem egyben:
-stugIII,
-88mm ágyú,
-Sdk kfz7 traktor,
-Opel Blitz,
-Pak 40,
-jagdpanzer IV
-Krupp Protze Kfz.70
-Pak 3.7cm

Hát nem éppen egyedi makettek, eléggé sablonos dioráma lesz.

Inkább egy Galíciai Turán harckocsis dioráma kéne, Ford BB teherkocsival és egy 4 mm-es Bofors légvédelmi gépágyúval, egy szovjetektől zsákmányolt M42 páncéltörő ágyúval meg ilyesmik. Valami egyedi makett kellene, az az igazi.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Makettek 2010 máj. 10 04:47 #34049

• HunBütyök
Bár ha van 88-asod akkor abból lehetne csinálni egy 1939-es Shanghai-i csatát is. Tengerpar és város. És 4 darab 88-as védi a japán invázió ellen a várost.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Makettek 2010 máj. 10 07:42 #34051

HunBütyök írta:
portillo írta:
Üdv!

Amiket kinéztem egyben:
-stugIII,
-88mm ágyú,
-Sdk kfz7 traktor,
-Opel Blitz,
-Pak 40,
-jagdpanzer IV
-Krupp Protze Kfz.70
-Pak 3.7cm

Hát nem éppen egyedi makettek, eléggé sablonos dioráma lesz.

Inkább egy Galíciai Turán harckocsis dioráma kéne, Ford BB teherkocsival és egy 4 mm-es Bofors légvédelmi gépágyúval, egy szovjetektől zsákmányolt M42 páncéltörő ágyúval meg ilyesmik. Valami egyedi makett kellene, az az igazi.

Akkor nézd meg milyen árban vannak a magyar a magyar harcjárművekről készült makettek. Mellesleg nincs kedvem egy ilyen vagyont érő makettet az én figyelmetlenségem és tapasztalatlanságom miatt kezdőként használhatatlanná tenni, szóval marad a sablon 1:76 német diorama. Sablon sablon de valahol el kell kezdeni ha ne adj isten valamit elnéznék akkor sablon cuccot szúrjak el.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Makettek 2010 máj. 10 07:44 #34052

HunBütyök írta:
Bár ha van 88-asod akkor abból lehetne csinálni egy 1939-es Shanghai-i csatát is. Tengerpar és város. És 4 darab 88-as védi a japán invázió ellen a várost.

Ez a hadszíntér amúgy is érdekel, később lehet róla szó hogy csinálok valamit(én a mester ), de csak miután a kedvenceimről csináltam. (németek:D)

Amit még szivesen vennék az a német tüzérség, Marderek, vagy PanzerJager 1(avatarom:)), és egyébb ínyencségek. Tiger meg Tiger IIB se PzIV-esre érdekes mód nem vágyok, látszik nem a tankok fele megy el a hóbortom, mondjuk amúgy is védelmi állás lesz.<br><br>Szerkesztette: portillo, Időpont: 2010-05-10 09:48
Téma zárolva.

Válasz/Re:Makettek 2010 máj. 10 09:23 #34063

portillo írta:
Hajcihő írta:
portillo írta:
Üdv!

Amiket kinéztem egyben:
-stugIII,
-88mm ágyú,
-Sdk kfz7 traktor,
-Opel Blitz,
-Pak 40,
-jagdpanzer IV
-Krupp Protze Kfz.70
-Pak 3.7cm

Miért ne lenne érdemes?

Akkor jó... Lehetne venni kevesebb, de nagyobb makettet, de az nem igazi. Inkább legyen nyüzsgés meg sok figura, harcjármű, kis helyen elfér és látványos, nem a méret a lényeg, (ennél)
Csak nem tudom hogy passzolnak 76os méretarányű járművekhez 72es méretarányű figurák??? Nagyon feltűnő a különbség valyon? Vagy csak jól megtermett katonáknak fognak tűnni, nem akarom hogy nagyon eltörpüljenek a járművek. 80 figurát akarok berakni, + saját terepasztalt csinálgatni, beásott védelmi állás szerű helyzetet.

Sajnos nagyon böhöm lenne. Tehát harckocsizó méretű katonákból kellene mondjuk Hitler szép szál testőrségét kiállítani.

De, hogy ne legyek ilyen rejtélyes: a kettő között az eltérés kerekítve 5,6%, tehát egy 180 centis katona közel 191 centis lenne.

Szóval a szorzó az 1,056.

Némi csalással persze lehet kissé \&quot;lezsugorítani\&quot; a figurákat, de nem egyszerű.

Néhányan gyártanak 1:76 figurákat is, vagy fordítva: 1:72 harcjárműveket, kiegészítőket.

(Ettől az 1:76-os méretaránytól meg eleve ideges vagyok, tökre marhaságnak tartom.)
Téma zárolva.

Válasz/Re:Makettek 2010 máj. 10 09:35 #34064

Hajcihő írta:
portillo írta:
Hajcihő írta:
portillo írta:
Üdv!

Amiket kinéztem egyben:
-stugIII,
-88mm ágyú,
-Sdk kfz7 traktor,
-Opel Blitz,
-Pak 40,
-jagdpanzer IV
-Krupp Protze Kfz.70
-Pak 3.7cm

Miért ne lenne érdemes?

Sajnos nagyon böhöm lenne. Tehát harckocsizó méretű katonákból kellene mondjuk Hitler szép szál testőrségét kiállítani.

De, hogy ne legyek ilyen rejtélyes: a kettő között az eltérés kerekítve 5,6%, tehát egy 180 centis katona közel 191 centis lenne.

Némi csalással persze lehet kissé \&quot;lezsugorítani\&quot; a figurákat, de nem egyszerű.

Néhányan gyártanak 1:76 figurákat is, vagy fordítva: 1:72 harcjárműveket, kiegészítőket.

(Ettől az 1:76-os méretaránytól meg eleve ideges vagyok, tökre marhaságnak tartom.)

Megvettem a cuccokat, de figurák nélkül. A figurák vagy a járművek mentek az volt a döntés, a figurák repültek 1:76os harcjárműdioráma lesz.

Az ingerszinted igen alacsonyan van ha ilyen apró dolog felidegesít.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Makettek 2010 máj. 10 09:56 #34066

portillo írta:
Hajcihő írta:
portillo írta:
Hajcihő írta:
portillo írta:
Üdv!

Amiket kinéztem egyben:
-stugIII,
-88mm ágyú,
-Sdk kfz7 traktor,
-Opel Blitz,
-Pak 40,
-jagdpanzer IV
-Krupp Protze Kfz.70
-Pak 3.7cm

Miért ne lenne érdemes?

Megvettem a cuccokat, de figurák nélkül. A figurák vagy a járművek mentek az volt a döntés, a figurák repültek 1:76os harcjárműdioráma lesz.

Ó nem! A helyzet az, hogy az 1:72 méretarány az klasszikus, és a II. világháborúban alakult ki a terepasztalmakettek részére, és az un. \&quot;sziluett\&quot; repcsimakettekhez.

Ezeket rendelték a szövetségesek vezérkarainak, és ebből alakult ki aztán a makettezés.
Az 1:76-os makettek valami későbbi játékgyári ötletek voltak, és lövésem sincs, hogy mi a fenének hozták őket létre.
Talán az olcsóság okán, vagy azért, mert nem voltak eléggé nagy műanyagfröccsöntő gépeik, a széles, nagy harckocsialkatrészekhez.

De csak tippelgetek.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Makettek 2010 máj. 10 10:08 #34068

portillo írta:
Üdv!

Amiket kinéztem egyben:
-stugIII,
-88mm ágyú,
-Sdk kfz7 traktor,
-Opel Blitz,
-Pak 40,
-jagdpanzer IV
-Krupp Protze Kfz.70
-Pak 3.7cm

Szia!

Most csak azt szeretném összefoglalni, hogy melyik gyártó makettjei milyenek ezek közül. Először is szerintem ne keverd a két méretarányt, mert nagyon béna lesz. Nekem van 2 T34-esem, az egyik 72-es, a másik 76-os. A 76-os majdnem másfél centivel rövidebb.

StuG III.

A Revellnek elég szép a kései 1/72-es StuG III. G-je (\&quot;malacpofájú\&quot;, tehát gömbölyded lövegpajzsos\&quot;), amit StuG 40 néven futtat. A makett egyetlen hibája, hogy nincsen hozzá kötényezés, illetve hogy a szemenkénti lánctalpból pontosan annyi van amennyi a maketthez kell, tehát egy sem gurulhat el. Viszont maga a makett szépen kidolgozott darab, nagyon jó a kötény tartószerkezete.

A másik alternatíva az Italeri 1/72-es korai StuG III. G-je, ez még a szögletes lövegpajzsos változat. Ez is szép darab, ehez van kötényezés is.

Flak 36

Ebből nem tudom milyen kitet néztél ki, az egyetlen általam ismert a Hasegawa ágyúja, ami viszont régi darab, nem túl szép, és nehezen is beszerezhető. A másik az Italeri hamarosan kijövő új kitje, amiről viszont még semmit nem tudok.

Sd. Kfz. 7 traktor

Erről nincsenek tapasztalataim, szintén a Revell, és az Italeri gyártja. A revell egyik kitjében PAK-40-est is ad hozzá, 40 DAK gyalogossal, és egy BMW R75-tel együtt.

Opel Blitz

Először is, ha az Airfix Opel Blitz &amp; PAK-40 kitjét néztwed ki, akkor azt felejtsd el. Az Airfix makettjei inkább csak játéknak jók, nem makettnek. Olcsónak olcsók, de pocsékul illeszkednek, rengetg a sorja, és az alkatrészek kibontása is szegényes (sót, hajlamosak a tankok páncéltestére ráönteni pl. az ásót, emelőt, stb.)

Az Italeri Opelje szép darab, igényesen ki van dolgozva az alváz, az utolsó kis pöcökig.

PAK-40

Egyik alternatíva a fentebb említett Revell kombó, a másik pedig az Italeri kitje. Nagyon baráti áron (kb. 1500-1800 Ft.) ad két szép PAK-40-est, és 12 figurát, ezek közt 2-2 ugyanolyan, tehát 6 féle.

Jagdpanzer IV.

A revell gyártja 1/76-ban az L70 csőhosszú változatot, ez egy egyszerűen összerakható, aránylag szép darab, de nincsen azon a szinten mint az 1/72-es Revellek, vagy Italerik. Amúgy nekem is egy ilyen készül most.

A másik darab az Italerié, ez L48-as csőhosszú ágyúval van szerelve. Kb. ugyanaz mondható el róla, mint a többi kitjéről a gyárnak.

Krupp Protze, és PAK 37

Szintén a revell 1/76-os kitje, szépen kidolgozott, bár szerintem nem nagyon illene abba a környezetbe, amibe be szeretnéd tenni (Jagdpanzer IV, kései StuG, stb.)

Végül egy-két oldal, és kép:

Amint látszik azért az 1/76-os makettekből is lehet szépet kihozni;)

A kép rejtve van vendégek elől, jelentkezz be vagy regisztrálj a megtekintéshez.

A kép rejtve van vendégek elől, jelentkezz be vagy regisztrálj a megtekintéshez.

Illetve itt nézz körül, az oldalon gyártók szerint fenn van majdnem az összes Európában beszerezhető 1/72-es, és 1/76-os makett:

http://henk.fox3000.com/index2.htm#section 7

Remélem segítettem:)

UI: Hú te jó ég, ez már majdnem olyan hosszú, mint amiket Hajcihő szokott írni:lol:
Téma zárolva.

Válasz/Re:Makettek 2010 máj. 10 10:08 #34069

Most látom, hogy elkéstem:laugh:<br><br>Szerkesztette: Jagdpanther, Időpont: 2010-05-10 12:09
Téma zárolva.

Válasz/Re:Makettek 2010 máj. 10 10:18 #34070

portillo írta:

Kerítettem neked 1:76-os figurákat gyártó céget.
Az oldal, amit beteszek, az a festetlen figurákat mutatja, de vannak festett figuráik is.
A festetlenek jóval olcsóbbak!

Szóval ez az:

www.google.hu/imgres?imgurl=http://henk....icial%26tbs%3Disch:1
Téma zárolva.

Válasz/Re:Makettek 2010 máj. 10 10:21 #34072

Jagdpanther írta:

UI: Hú te jó ég, ez már majdnem olyan hosszú, mint amiket Hajcihő szokott írni:lol:

Na de nekem könnyű dolgom van, mert én tíz ujjal írok (ha nem vagyok éppen lusta, vagy nincs cigi a kezemben), és olyan gyorsan, ahogy gondolkodom!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Makettek 2010 máj. 10 10:29 #34074

Hajcihő írta:
Jagdpanther írta:

Na de nekem könnyű dolgom van, mert én tíz ujjal írok (ha nem vagyok éppen lusta, vagy nincs cigi a kezemben), és olyan gyorsan, ahogy gondolkodom!

Ja hát úgy könnyű:lol:
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.22 másodperc
Joomla templates by a4joomla