HunBütyök írta:
Néha eszméletlen miket tudok. Lehet, hogy nem is tudtam hogy létezett a Focke Vulf Tu-152H, de ennek a repülőnek a teljes élettörténetét ismerem a finneknél.

Persze ha ez az. Mondjuk az LG-3 elég árulkodó jel, ami rá van írva a repülőre.
Bár pár napja vagy hete tudom hogy a BF-109-nek is volt vagy 50 változata.

na jó azt látta mér hogy vol tmondjuk E változat, de hogy E4 is, na az már nekem megrázó volt.<br><br>Szerkesztette: HunBütyök, Időpont: 2010-09-06 22:17
Megleplek: B változattól egészen K-ig voltak modifikációi, mi több, a prototípus a Bf V I, Rolls-Royce \"Kestrel\" motorral repült, majd a korai példányok - Erhard Milch-nek \"köszönhetően\" a súlyos és alacsony teljesítményű - Jumo 210 A, B, Da, Ea és Ga motorokkal repültek, mielőtt megkapták volna a Daimler-Benz DB 601-es motorokat.
Spanyolországban a V prototípusokat és a B alváltozatot vetették be, majd ezek alapján C, és D alváltozatok készültek, ezekből a D \"Dóra\" vett részt Lengyelország lerohanásában (22 darab), majd a spanyol tapasztalatokból fejlesztették ki az E-t, azaz az \"Emilt\". (Ebből Lengyelországban még alig néhány darab \"lézengett\".
Az Emilnek összesen 18 változata volt. Ezt követte az Angliai csata tapasztalatai alapján az F \"Fritz\", amelynek 12 alváltozata volt. Ezután következett a G \"Gustav\", amely a legnagyobb számban épített széria volt, 19 változattal, majd a H, magassági vadász, három változattal, végül a K, szintén három változattal.
Mindezeknek pedig, mind a motorok, mind a felfegyverzés, mind a kabintető, de a farokfutó, és egyebek tekintetében is, számos alváltozatuk volt.
Szóval nem egy egyszerű kis történet a \"Messzeré\".
Mindenesetre az Emilnek nem volt 50 alváltozata, de azért jó sok volt.
A leggyorsabb 109-es változat az R volt (Me209, vagy V 1), amely 1939. április 26-án vízszintes repülésben, tengerszinten 755,1 km/h rekordot állított fel, és ezt a sebességet 30 éven keresztül egyetlen dugattyúmotoros, légcsavaros repülőgépnek sem sikerült megdöntenie!<br><br>Szerkesztette: Hajcihő, Időpont: 2010-09-07 14:00