Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

Ki vagy mi van a képen?
(1 olvasó:) (1) Vendég

TÉMA: Ki vagy mi van a képen?

Válasz/Re:Ki vagy mi van a képen? 2010 okt. 03 20:34 #43855

• Gipszj
Ahogy én gondolom:Azoknak a fegyvereknek amelyek a légcsavar-körön belül voltak a tűzgyorsasága összhangban kellett hogy legyen a légcsavarral. Miután a maximális motorfordulat a háború idején 2400-3000 között volt, elvileg lehetett ekkora tűzgyorsaság is. Azonban a légcsavarok le voltak áttételezve ennek a fordulatnak kb. a felére, tehát szerintem a tűzgyorsaság is. Amellett van egy olyan oldala is a dolognak, hogy a lövedék mennyi idő alatt hagyja el a csövet. Ha 800m/sec-nek veszek egy kezdősebességet, akkor egy 800mm hosszú csövet 1/1000 másodperc alatt hagy el a lövedék. Tehát ennél kissebbnek kell a tűzgyorsaságnak. Ha rövidebb a cső akkor nagyobb lehet ugyanakkora kezdősebesség mellett a tűzgyorsaság. Csak több lőpor kellett hozzá, ami növelte a költséget és csökkentette a fegyver élettartamát. Összefoglalva nem tudom, hogy volt-e nagyobb tűzgyorsaságú fegyver. Azért azt hiszem, hogy nem. Bár a magyar motormeghajtású géppuska is nagy tűzgyorsaságú volt, de úgy tudom kb. 1200 lövés/percre volt képes.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Ki vagy mi van a képen? 2010 okt. 04 00:41 #43858

HunBütyök írta:
Bazooka Joe írta:
Ez butaság. Mutass egy olyan hadtörténészt, aki az egész II. vh.-t oda vissza tudja. Szerintem nincs ilyen. Mindegyikük pár területre specializálódik.

Pontosan. Én pl. a technikai részt tudom csak, abból is a korai éveket. De pl. a világháborús tesztet a hopnlapon nem bírom megcsinálni.
Ahogy pl. egy harley-davidson nekm alap dolog, másnak eszéb sem jutna. Egyből mindenki leBMWzte

De ott vannak pl. a legnagybbak:
Norbert pl. a magyar és német dolgokat ismeri jól. Joe az SS-t, én a kis népeket, és a háború elejét.
Mindnekit érdekel valami és annak néz szerintem utána.

Az emberknek van egyfajta prioritása a dolgok felé. Pl. engem nem érdkel a Vadásztigris, akkor nem olvasom, de érdekel a Somua S35, azt olvasom.

Tényleg, sk repülős van itt köztünk:
volt-e nagyobb tűzgyorsaságú repülőgép géppista a MAC 34-nél? (1450 lövés/perc)

Nos nem hinném, hogy Norbert ne ismerné kellő alapossággal a II. vh. lényegi összefüggéseit és előzményeit, és ne tudná ezekben elhelyezni az általa speciálisan megkutatott eredményeit.
Ennek hiányában ugyanis nem juthatna történészhez méltó, megalapozott eredményre.
Nyilván mindenkinek megvan a maga kiemelt érdeklődési, ha meg történész, akkor a szakterülete, ez azonban csak akkor eredményez történelmileg megalapozott publikációt, ha a pontos helyére lehet tenni, a valós körülmények közé, és ezt kellőképpen indokolni is tudja a publikáló.
Ez már csak így működik.

Azt sem hiszem, hogy te pl. semmit nem tudsz a Tigrincsekről, csak éppen nem ástad bele magad, azonban ahhoz, hogy össze tudd vetni a harcértékét egy általad kedvelt harckocsival, ahhoz a Tigrincset igencsak alaposan ismerned kell, mivel ennek hiányában nincs meg az összehasonlítási alapod.
Nincs igazam?

Más: Úgy tudom, hogy a MAC 34 volt a háború leggyorsabb repülőgép géppuskája, de nem vált be, mert ennek ellenére az egy tűzcsapásnál (átlag 3 mp) leadott lőszerek össztömege nem volt elegendő arra, hogy a fémépítésű, korszerű repülőgépeket kellő eredményességgel roncsolja.
A hozzá használt 7,5-ös lőszerek súlya, sebessége, és az ebből adódó kinetikai energiája nem volt elegendő a feladathoz.
A korai típusainak hibája volt az is, hogy nagy magasságban könnyen befagyott, ezért meg kellett oldani a fűtését. Ez sikerült is, és a Morane-Saulnier MS406-osokat már ilyennel szerelték fel, de - mint fentebb írtam - a gyakorlatban nem váltak be, mert kicsi volt a kinetikai energiájuk, amit egy tűzcsapásban képviseltek.

És itt jönnek be azok a történelmi összefüggések, aminek a hiányában nem lehet megérteni, hogy miért ilyen kaliberű géppuskát terveztek a franciák, akik biztos, hogy nem voltak hülyék!
Nos a fegyvert 1931-ben az 1924-es tervezésű és 1929-ben módosított 7.5x54mm MAS lőszerre tervezték, amely lőszert a második világháborúban elavult 8mm-es Lebel puskalőszer felváltására hozták létre. Ennek ugyanis nem volt elég nagy a torkolati sebessége. A \'24-es változat sem váltotta be teljesen hozzá fűzött reményeket, ezért \'29-ben tovább gyorsították az égését, azaz a sebességét.
Az első világháborúban a francia repülőgép géppuskák a 8 mm-es Lebel lőszert tüzelték. A háború vége felé már egyre nehezebben tudtak eredményesek lenni, pl. a Fokker VII-tel és VIII-cal szemben.
A konstruktőrök úgy gondolták, hogy a nagyobb sebességű új lőszer kellő kinetikai energiával fog bírni ahhoz, hogy a légicélokat leküzdje.
Csakhogy első világháborús, vagy ahhoz közel álló szerkezetű repülőgépekben gondolkodtak, azaz elkövették ugyanazt a hibát, amit számtalan stratéga, tábornok és tervező szinte minden országban elkövetett, hogy egy múltbeli háborút akartak megnyerni, annak a tapasztalatai alapján!
Ezért olyan lőszert konstruáltak, ami 1918-ban bevált volna, és erre olyan fegyvert hoztak létre, ami ennek a feladatnak (azon túl, hogy szinkrongéppuskaként nem lehetett használni, de ez a II. világháború küszöbén, ahol is az önhordó szárnyak már elbírták a szárnyakba szerelt géppuskákat, már nem volt hátrány)tökéletesen megfelelt, de nem felelt már meg az önhordó szerkezetű fémépítésű monoplánok ellen!
Ezt aztán hiába módosították, és tették alkalmassá a nagy magasságban folytatott légi harcra is, egész egyszerűen nem volt eléggé erős ahhoz, hogy egy repülőgépet leküzdjön.
1934-ben a kalibere még elégségesnek tűnt a vegyes építésű gépek megsemmisítésére, ám mire eljött a második világháború, az élvonalbeli vadászgépek már mind fémvázas építésűek, vagy önhordó szerkezetűek voltak, és ezért ezzel a kaliberrel a MAC 34 elavulttá vált.
Tervezték, hogy lecserélik egy 11,2 mm-es változatra, de a fegyverszünetig ez már nem készült el.
Szóval volt egy cefet nagy tűzgyorsaságú, kitűnő konstrukciójú, szinte soha el nem akadó fedélzeti géppuska, csak éppen cseresznyemagokat köpködött, és ezért aztán semmire sem volt jó.

A fegyver földi változatait persze még a II vh. után is alkalmazták az első indokínai háborúban, Algériában, a szuezi válságban, és a vietnami háborúban, ott bevált, de repülőgép fedélzeti fegyverként gyenge, így alkalmatlan volt.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Ki vagy mi van a képen? 2010 okt. 04 04:17 #43859

• HunBütyök
Repülőgépek topicban folytatjuk, köszi a segítséget Hajcihő és Gipszj! Gyerte repülők topicba!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Ki vagy mi van a képen? 2010 okt. 04 04:22 #43861

• HunBütyök
Amúgy igen, a Tigrincset is ismere, hiszen láthattad, én vágtam rá először a megfejtést a képdre. Mondjuk mindneki ismeri a Tigrist, csak van aki utálja, és van aki titkolja, a többi 99% meg szereti. Én inkább titkolom, hogy ismerem, mert szerény vagyok.

Valentine III-at meg senki nem ismerte fel. (Bár a harley Davidsont sem, pedig annyit segítettem...)
Téma zárolva.

Válasz/Re:Ki vagy mi van a képen? 2010 okt. 04 08:58 #43863

• GIXeRCool
Uraim!

Vagy visszatérnek az eredeti témához, vagy az utolsó 3 oldalnyi hozzászólást törlöm. MINDENKINEK SZÓL kivétel nélkül!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Ki vagy mi van a képen? 2010 okt. 04 15:22 #43880

• HunBütyök
Bla bla

Szeretünk Gixer!

Na mosdt én jöcvök képpel?
Most is egyszerűt keresek, és FIGYELJÉTEK a segítségeket. Bár a Harley-Davidson miatt még mindig le vagyok súlytva.

Nermsoká rakok fel képet
Téma zárolva.

Válasz/Re:Ki vagy mi van a képen? 2010 okt. 04 16:04 #43886

• Gipszj
Kíváncsian várjuk.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Ki vagy mi van a képen? 2010 okt. 04 19:40 #43910

• HunBütyök
Itt repül a kismadár... őőőő.... kisgolyószóró.

A kép rejtve van vendégek elől, jelentkezz be vagy regisztrálj a megtekintéshez.
Csatolmányok:
Téma zárolva.

Válasz/Re:Ki vagy mi van a képen? 2010 okt. 04 19:51 #43912

• Bazooka Joe
Bren Mark 1 könnyűgéppuska (7,92 mm-es)?<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2010-10-04 22:02
Téma zárolva.

Válasz/Re:Ki vagy mi van a képen? 2010 okt. 04 20:12 #43914

Talán ? ZB vz. 26
Téma zárolva.

Válasz/Re:Ki vagy mi van a képen? 2010 okt. 05 20:29 #43970

• HunBütyök
Luger járt legközelebb a megfejtéshez, ez egy ZB vz.26/30. Ő jön.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Ki vagy mi van a képen? 2010 okt. 10 08:41 #44058

• Bazooka Joe
Hahó, Luger! Fel kéne tenned egy új képet!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Ki vagy mi van a képen? 2010 okt. 10 11:17 #44061

Bocsi A kép rejtve van vendégek elől, jelentkezz be vagy regisztrálj a megtekintéshez.
Csatolmányok:
Téma zárolva.

Válasz/Re:Ki vagy mi van a képen? 2010 okt. 10 12:07 #44063

• HunBütyök
Renault VM, másnéven AMR 35 (azaz csúnya fordításban Felderítőjármű 33 )
Téma zárolva.

Válasz/Re:Ki vagy mi van a képen? 2010 okt. 10 12:27 #44064

Pontos megfejtés
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.17 másodperc
Joomla templates by a4joomla