Az hogy mi vlt a parancs az nem lényeges. Sokszor nem vlt idejük felrobbantani, vagy harcmezőn maradt a cucc, és a kezelők elhagyták stb...
A német propaganda az csak propaganda. A románok is hátrahagytt német harckocsikkal növelték járműveik számát, állítóklag volt olyan magyar párduc is amit a románk utána használtak.
Érdekesség, hogy tudtommal volt szovjet Toldi is a T-70-esek mellé beosztva.
Amúgy tudni kell valamit, amit csak suddenben lehet tudni szerintem, más játékokból nem tudhatjátok, hgy attól ha kilőttök egy harckocsit az nem biztos hogy azt jelenti hogy megsemmisül, amit mondtam már: sokszor csak a kezelők haltak meg egy-egy járműben, a lyukat befoltzva meg simán hazsnálható volt az adott harckocsi. Bár volt olyan hogy lyuknak sem kellett keletkezni ahhoz hogy meghaljn a kezelőszemélyzet, elég egy robbanástól belülről leszakadó páncéldarabka. Sok harcmezőn maradt páncélost egyszerűen a csata után elvontattak az új gazdáik és megszerelték őket.
A veszteséglisták éppen ezért csalókák, mert attól hogy x párduc vagy panzer I veszteséglistára került attól a szovjetek zsákmánylistáján simán lehetett és állományba vehették. De minden járművel így volt: a veszteséglista az koránt sem biztos hogy veszteség.
Pl. a mittudoménmelyik SS hadosztály X harckocsit vesztekk Falaisenál, az azt jelenti, hogy valamennyit elvesztettek az összesből, de nincsen kizárva hogy egy amerikai vagy francia szerelőműhelyben új életre élt ezekből valamennyi. De az is lehet hogy változatlanul használatba vették, csak a náci hullákat dobálták ki belőle.
Amúg ymidnen járművet fel kellett robbantani. Mégis mivel? A gránátokat belülre rakták? Én mondjuk ha egy kifogyott benzinű Tigrisben üldögéltem volna és jön felém 50 T-34-es én inkább futottam volna, mintsem robbanószert hajkurásszak, hogy márpedig én felrobbantsam a Tigrisemet. Hagytam volna ott had egye a dudva ott ahol van.