Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

Mi lett volna, ha....
(1 olvasó:) (1) Vendég

TÉMA: Mi lett volna, ha....

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2009 jan. 26 11:46 #10933

• művésznő
Ne ostorozzuk magunkat! (És ne is tömjénezzük...)
Én úgy látom, hogy a magyarokat is lehet jó, nemes célok érdekében mozgósítani, összefogásra ösztönözni, csak megfelelő emberek kellenek hozzá, akik hitelesek, példamutatóak és igazságos, hasznos és megvalósítható feladatokat fogalmaznak meg.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2009 jan. 26 13:39 #10944

• Bazooka Joe
Nos tudod Magyarország a középkorban igen erős kulturális központja volt Európának..., hogy példaként említsem és megspóroljak neked egy kis keresgélést nézd meg I. Mátyás uralkodásának időszakát.

Leegyszerűsítve a dolgokat arra akarok kilyukadni, hogy vajon akkor miért működhetett jobban az ország! Na ezen filózz el egy kicsit! És utána mondd, hogy nincs mit hasznosítani abból az időszakból!<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2009-01-26 14:42
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2009 jan. 26 13:52 #10947

• Zeki
De akár I. (szent) István uralkodása alatt is számos rendkívüli esemény történt.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2009 jan. 26 14:01 #10950

• művésznő
Bazooka Joe írta:
Nos tudod Magyarország a középkorban igen erős kulturális központja volt Európának..., hogy példaként említsem és megspóroljak neked egy kis keresgélést nézd meg I. Mátyás uralkodásának időszakát.

Leegyszerűsítve a dolgokat arra akarok kilyukadni, hogy vajon akkor miért működhetett jobban az ország! Na ezen filózz el egy kicsit! És utána mondd, hogy nincs mit hasznosítani abból az időszakból!&lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2009-01-26 14:42

Én nem mondtam, hogy nincs tanulság! Csak kérdeztelek, hogy szerinted mi?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2009 jan. 26 14:13 #10953

• Bazooka Joe
Szerintem az, hogy akkor egy sikeres kül és belpolitikát folytatott az ország, és ezt kéne ma is alapul venni. Persze egy Trianon után ahol egy ország 2/3-át elveszik nehéz az újrakezdés. Szerintem ez a tanulság.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2009 jan. 26 14:22 #10956

• művésznő
Én ennél konkrétabb dolgokat várnék tőled. \&quot;Sikeres kül-, és belpolitika\&quot;, naná! De mitől volt sikeres? És ami akkor, abban a korban sikeres volt, sikeres lenne-e ma is? Vagy mi az, amit hasznosíthatnánk a múltból?<br><br>Szerkesztette: művésznő, Időpont: 2009-01-26 15:22
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2009 jan. 26 14:26 #10958

• Bazooka Joe
Belpolitika: konkrétan II. András által 1222-ben kiadott Aranybulla mely 1950-ig hatályban maradhatott.

Külpolitika: a szomszédos országokkal való viszony mely le se tagadhatnánk az országunk méreteiből következett.

Ilyenekre gondolok, de szívesen meghallgatlak téged is, hogy erről mit gondolsz...<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2009-01-26 15:28
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2009 jan. 26 14:36 #10960

• művésznő
Szerintem akkor tanulhatunk valamit a múltból, ha megvizsgáljuk, hogy ami utólag jó döntésnek bizonyult, az hogyan, miért tudott működni és milyen közegben, milyen körülmények között tudodtt eredményes lenni?
Aranybulla, külkapcsolatok, egyéb. Nyilván az adott korban remekül bevált, de azt is beláthatjuk, hogy ma nem sokra mennénk egy aranybullával. Az aktuális kihívásokra kell aktuális válaszokat találni. Aztán Mátyásra mi meghatottságtól párás szemekkel gondolunk, de talán az akkori lakosság zömének szeme inkább a magas adók miatt volt könnyes. Szóval akkor is volt ára a dicsőségnek.
Ezért lennék rá kíváncsi, hogy ma, a XXI. század Magyarországán mit tudnánk javunkra használni a középkori intézkedésekből?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2009 jan. 26 14:43 #10961

• Bazooka Joe
Nos igen Mátyás rendkívüli hadiadója, ill. füstadója szükséges volt a fekete sereg fenntartásához, ám mégis Mo. akkor élte (talán mondhatjuk) Aranykorát amit a reneszánsz kultúra adott neki. Nemhiába maradt meg az \&quot;igazságos\&quot; jelző sem. És akkor már ne is említsem a Corvina könyvtárát ami koprában a Pápai könyvtár után a 2. volt Európában.

De mindazonáltal szerintem igenis 1 jó karizmatikus vezetőre van mindig szükség akinek a hatalom nagy része a kezében van, és nem él vissza vele.

Ami hasznosítani tudunk az szerintem az a kulturális örökség ami a korból ránk maradt.<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2009-01-26 15:44
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2009 jan. 26 14:56 #10963

• művésznő
Látni, hogy a kultúra milyen tekintélyt tud szerezni egy országnak! Aztán az, hogy sokszálú diplomáciai kapcsolatot ápolt Mátyás a legjelentősebb országokkal. Aztán a beruházások, építkezések! Munkát teremtettek, fellendítették a kereskedelmet, az oktatást, művelődést. Az adókból erős államot építettek, meglátszott, hogy hova folyt a pénz, nem kizárólag a főúri pompa fenntartására ment el...ugye?! De Mátyás csak egy! ember volt és abban volt az okossága, hogy bölcs, művelt, világlátott emberekkel vette körül magát és ilyeneket igyekezett hivatalba állítani. Na ezek lehetnek tanulságok!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2009 jan. 26 19:05 #10986

• david9999999
Szerintem abban van a kulcs hogy Mátyás csak 1 volt.Mindenki erre hivatkozik hogy Mátyás alatt milyen erős volt az ország.Össze kell hasonlítani mi volt akkor és mi van most.Ennek az országnak olyan vezetőkre van szüksége akik nem azért szidják egymást mert ezt mondja a pártvezetés.És ha ez abban valósul meg hogy egy valóban értelmes ember kerül egyedül a \&quot;trónra\&quot; akkor érdemes újra elgondolkozni egy királyságfélén persze nem a szó Mátyás kori idejében.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2009 jan. 26 19:25 #10987

• művésznő
Királyságféle? Hogy gondolod?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2009 jan. 26 19:31 #10988

• david9999999
Annyira nem vagyok otthon az ilyenben de én valahogy úgy képzelem el hogy van 1 személy akit mi választunk akinek nagyobb a hatalma mint a mostani miniszterelnöknek tehát ha van valami javaslata vagy törvénye akkor azt ne kelljen megszavaztatni mint most de ha esetleg mégis valami ország vagy népelleneset tesz megleshessen állítani.Nem tudom ez hogy lehetne megvalósítható...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2009 jan. 26 19:42 #10990

• művésznő
Úgy mint Amerikában?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2009 jan. 26 19:44 #10991

• david9999999
Hát ha úgy működik ez Amerikában ahogy én leírtam akkor igen.Az itthoni politikába se folyok bele és nem is érdekel nem hogy még az amerikai:lol:
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.15 másodperc
Joomla templates by a4joomla