Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

Mi lett volna, ha....
(1 olvasó:) (1) Vendég

TÉMA: Mi lett volna, ha....

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 jan. 14 14:17 #25365

koszta írta:

Azért igencsak nagy szerepet játszik a hadiipar a gazdaság lendítésben. Amerika sorra teszi ezt a gazdasági válság elkerülése miatt.

Nem azt mondtam én is, hogy nagy szerepe volt benne? Csak megtoldottam azzal, hogy a hadi termelés nem egyedüli ok a gazdasági fellendüléshez, mert annál azért ez komplexebb dolog.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 jan. 14 14:17 #25366

Ja, de az amerikaiaknak előnyük volt.<br><br>Szerkesztette: StormtrooperJelly, Időpont: 2010-01-14 15:17
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 jan. 14 14:22 #25369

• koszta
StormtrooperJelly írta:
Ja, de az amerikaiaknak előnyük volt.&lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: StormtrooperJelly, Időpont: 2010-01-14 15:17

Mármint hol, mikor és miért?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 jan. 14 14:23 #25370

• koszta
Monco írta:
koszta írta:

Azért igencsak nagy szerepet játszik a hadiipar a gazdaság lendítésben. Amerika sorra teszi ezt a gazdasági válság elkerülése miatt.

Nem azt mondtam én is, hogy nagy szerepe volt benne? Csak megtoldottam azzal, hogy a hadi termelés nem egyedüli ok a gazdasági fellendüléshez, mert annál azért ez komplexebb dolog.

És mi az, ami még jelentős szerepet játszott a gazdaság felrendülésében? Szerintem az egész a hadiiparon alapul.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 jan. 14 14:23 #25371

• Bazooka Joe
koszta írta:
Azért azt vedd figyelembe, hogy Németország fellendült gazdaságilag (ugye hadiipar felvirágoztatta). De ez csak egy ideig meg, előbb-utóbb ki kell robbantania valamit, különben csak jöttek volna ki a gyártósoron a haditechnikai eszközök... Németország felkészült a háborúra, és el is kellett kezdenie. A kérdés az, hogy várhatott-e volna még, és ha igen mennyit?

+ a végtelenségig nem lehet gyártani hadieszközöket. Szépen sorjában elfogy a nyersanyag, és akkor bezár a bazár... Ezért (is) volt szükséges új területeket meghódítani.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 jan. 14 14:38 #25374

koszta írta:

És mi az, ami még jelentős szerepet játszott a gazdaság felrendülésében? Szerintem az egész a hadiiparon alapul.

Többek között a hitelalapú pénzrendszer helyett az értékalapú pénzrendszer visszavezetése. Ezzel Hitler gyakorlatilag lekapcsolta Németo.-t a nemzetközi tőke pókhálójáról, ami a Rockefeller, Rotschild, Morgenthau klánoknak nem igazán tetszett. (Még egy ok, amiért Németországot gyorsan vissza akarták \&quot;idomítani\&quot;.)
Aztán a nyersanyag saját erőből való megtermelése, (nagyüzemek létrehozása, új fajta termelőeszközök gyártása, vegyi-és technikai fejlesztések), árak és bérek versenyének leállítása, össztermelés fellendítése (fogyasztói javak-fogyasztás körforgás visszaállítása), autópályák megépítése, munkafront létrehozása..etc.

Rengeteg többéves gazdálkodási terv megvalósítása elindult. (A túlzott hadipari termelésre és hódítási tervekre alapozott gazdaság gondolata is abszurd, ismét egy történelmi ferdítéssel van dolgunk.)
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 jan. 14 14:41 #25376

• Bazooka Joe
Na a Rotschild meg a hozzájuk hasonló dúsgazdag és éppen ezért rabló, gengszter családok... pfujjj! Nem kedvelem őket...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 jan. 14 14:52 #25381

• GIXeRCool
Hát igen, jó időben jó helyre fektette a lóvét...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 jan. 14 14:56 #25384

• koszta
Monco írta:
koszta írta:

Többek között a hitelalapú pénzrendszer helyett az értékalapú pénzrendszer visszavezetése. Ezzel Hitler gyakorlatilag lekapcsolta Németo.-t a nemzetközi tőke pókhálójáról, ami a Rockefeller, Rotschild, Morgenthau klánoknak nem igazán tetszett. (Még egy ok, amiért Németországot gyorsan vissza akarták \&quot;idomítani\&quot;.)
Aztán a nyersanyag saját erőből való megtermelése, (nagyüzemek létrehozása, új fajta termelőeszközök gyártása, vegyi-és technikai fejlesztések), árak és bérek versenyének leállítása, össztermelés fellendítése (fogyasztói javak-fogyasztás körforgás visszaállítása), autópályák megépítése, munkafront létrehozása..etc.

Rengeteg többéves gazdálkodási terv megvalósítása elindult. (A túlzott hadipari termelésre és hódítási tervekre alapozott gazdaság gondolata is abszurd, ismét egy történelmi ferdítéssel van dolgunk.)

Autópályák megépítése is háború miatt kezdődött. Ugyanúgy mint a vasúti sínek lefektetése. A fejlesztések legtöbbje is hadi célokra ment. Azért ezeket is vedd figyelembe. Nem mondhatod, hogy a háború gondolata fel sem vetődött bennük, amikor ez a fejlődés elkezdődött.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 jan. 14 15:18 #25390

koszta írta:
Autópályák megépítése is háború miatt kezdődött. Ugyanúgy mint a vasúti sínek lefektetése. A fejlesztések legtöbbje is hadi célokra ment. Azért ezeket is vedd figyelembe. Nem mondhatod, hogy a háború gondolata fel sem vetődött bennük, amikor ez a fejlődés elkezdődött.

Hát ezzel most eléggé leegyszerűsítetted a kérdést: gazdasági fellendülés=háborúra készülés. Mondtam, hogy ez ezért annál komplexebb kérdés, minthogy ráüssünk a hasunkra, és azt mondjuk \&quot;hogy ez és ez a háborúra készülés miatt\&quot; volt.

Egyébiránt az autópályák és vasútvonalak (magyarán a belföldi közlekedés) fejlesztése mitől lenne háborúra készülés? Azt csak akkor fejlesztik ha háborúra készülnek, vagy mi a szösz? A fejlesztések legtöbbje mitől ment volna hadi célokra? Erről van valami statisztikád? Az emberek élelmezésének növekedése se attól nőtt, hogy pár Panzer I-es legurult a szalagról.

Mondom, ez komplex téma.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 jan. 14 15:25 #25392

• koszta
Nem, nem az. Összetettebb kérdés, nem mondtam, hogy nem az. De azt se mond nekem, hogy Hitler azért épített autópályát, hogy azon majd milyen jó lesz körbekocsikáznia az országot szabadidejében...<br><br>Szerkesztette: koszta, Időpont: 2010-01-14 16:26
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 jan. 14 15:33 #25395

koszta írta:
Nem, nem az. Összetettebb kérdés, nem mondtam, hogy nem az. De azt se mond nekem, hogy Hitler azért épített autópályát, hogy azon majd milyen jó lesz körbekocsikáznia az országot szabadidejében...&lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: koszta, Időpont: 2010-01-14 16:26

Hát ha valami nem háborús ambícióból készült, az pont az autópálya-rendszer, szóval ne ezt ragadjuk ki...

A hadipar fejlesztése nyilvánvalóan lökött a gazdaságon, és az is biztos, hogy volt háborús készültség, ezt egyáltalán nem tagadom.

Én csak azzal nem értek egyet, hogy pusztán a hadi fejlesztés volt a fellendülés oka ill. azzal, hogy a németek hódító szándékkal készültek volna a háborúra.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 jan. 14 19:53 #25441

• david9999999
Érdekes kérdés!Véleményem szerint előfordulhat hogy Hitler nem 100%-ig háborús okokból épített autópályát(gondolom számított rá hogy későbbiekben is használható lesz) de az hogy ezeknek az útvonalaknak az építése a háború előtt-alatt indult meg egyértelműen a háborúnak köszönhető(szállítási útvonalak).
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 jan. 14 20:34 #25445

• művésznő
Különösen, ha hozzávesszük, hogy abban a korban azért még nem lehetett azt mondani, hogy a sok-sok autó, meg a megnövekedett forgalom miatt kellettek az utak.<br><br>Szerkesztette: művésznő, Időpont: 2010-01-14 21:35
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 jan. 14 20:47 #25448

• Oberstgruppenführer
Az USA-ban minden kis eldugott faluba is aszfalt út vezet mivel 1929-ben így próbálták a növekvő munkanélküliséget visszaszorítani, hogy mindenhova utat építettek oda is ahova nem lett volna indokolt. Még sem mondja rájuk senki, hogy háborúra készültek volna az útjaikkal. Szerintem a Németek útjai is ilyen célokat szolgálhattak csak kisebb kivitelben.
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.16 másodperc
Joomla templates by a4joomla