Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

Mi lett volna, ha....
(1 olvasó:) (1) Vendég

TÉMA: Mi lett volna, ha....

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 már. 19 14:14 #29814

portillo írta:
Hajcihő írta:

Az angol-amerikai felderítői jelentések egyértelműen megállapították, hogy az ipari üzemek bombázása nem érte el a kívánt célt, azaz az ipari termelés jelentős csökkenését, sőt, a túlmunkák okán, a termelés emelkedett is.

Hogy hogy nőtt a termelés... Most lerombolnak x gyárat akkor annyival csökken a hadianyag termelés jóideig, de ezt nem hadianyag termelés kompenzálja hanem pl építőipari ami azért nő mert újjá kell építeni a gyárakat. Nem mindegy hogy hadianyag vagy építőipari termelésről van szó, hadianyag termelésügyileg jelentősek voltak a veszteségek, és kiesés.
Ha nem lett volna jelentős, akkor a németek nem akarták volna az egész hadiiparukat a föld alá vinni. Jelentős részüket sikerült 45 elejére, máig felderítetlen kazamaták gyárlétesítmények tömkelege van Németország alatt izgalmasabbnál izgalmasabb helyszínekkel.

De kipróbálnám vmilyen játékban,szimulációban HajcihőLand vs az én országom de annyi kikötéssel hogy éjjel nappal bombáznák az HajcihőLandet. Akkor megértenéd mit élt át szegény német ipar, és valami hősies csoda vagy őkse tudják hogy mi,de tudták növelni a hadianyag termelést.

Én végig a hadianyag termelésről beszéltem, és nem hasraütéssel.

Nézd meg a statisztikákat.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 már. 19 14:43 #29816

Ismerem a statisztikákat.

Szóval ha végig a hadianyag termelésről irtál akkor ezekszerint a bombázások miatt nőtt a hadianyag termelés? Jó akkor bombázzuk magunkat és nőni fog a termelés? Ellentmondás.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 már. 19 16:16 #29823

Ilyet nem mondott. Ha jól láttam, azt írta, hogy a bombázások ellenére is nőtt.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 már. 19 16:57 #29829

Jagdpanther írta:

Így igaz.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 már. 19 17:02 #29831

portillo írta:

Szóval ha végig a hadianyag termelésről irtál akkor ezekszerint a bombázások miatt nőtt a hadianyag termelés? Jó akkor bombázzuk magunkat és nőni fog a termelés? Ellentmondás.

Ha ismered, akkor min vitázunk?

Miért kell a dolgokat félremagyarázni?

Éppen a német gazdaság szervezettségére utal, hogy a bombázások ellenére megoldották a termelés növelését.

Ez pedig nem semmi.

A dolog onnan indult ki, hogy azt írtátok, hogy az USA-nak könnyű dolga volt, mert nem bombázták, ott nőhetett a termelés.

Erre írtam, hogy Németországban a bombázások ellenére is nőtt.

Ha könnyű volt, ha nem, tehát nem ez döntötte el a háború technikai részét.

A hadianyag ellátottság ennél sokkal összetettebb valami.

Erre még nem tértünk ki.

Itt a logisztikai láncolat és az össztermelés együttese befolyásol, sok egyéb tényező mellett..
Ha csak a hadianyagmennyiségekről lett volna szó, a fajlagos hadianyagtermelési mutatók sokáig kielégítőek, sőt túlsúlyban levők voltak a németeknél.

Sokkal bonyolultabb összefüggések vannak, ezek között nemegy politikai, ideológiai természetű is.<br><br>Szerkesztette: Hajcihő, Időpont: 2010-03-19 18:06
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 már. 19 19:34 #29847

Hajcihő írta:
portillo írta:

Ha ismered, akkor min vitázunk?

Miért kell a dolgokat félremagyarázni?

Éppen a német gazdaság szervezettségére utal, hogy a bombázások ellenére megoldották a termelés növelését.

Ez pedig nem semmi.

A dolog onnan indult ki, hogy azt írtátok, hogy az USA-nak könnyű dolga volt, mert nem bombázták, ott nőhetett a termelés.

Erre írtam, hogy Németországban a bombázások ellenére is nőtt.

Ha könnyű volt, ha nem, tehát nem ez döntötte el a háború technikai részét.

A hadianyag ellátottság ennél sokkal összetettebb valami.

Erre még nem tértünk ki.

Itt a logisztikai láncolat és az össztermelés együttese befolyásol, sok egyéb tényező mellett..
Ha csak a hadianyagmennyiségekről lett volna szó, a fajlagos hadianyagtermelési mutatók sokáig kielégítőek, sőt túlsúlyban levők voltak a németeknél.

Sokkal bonyolultabb összefüggések vannak, ezek között nemegy politikai, ideológiai természetű is.&lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: Hajcihő, Időpont: 2010-03-19 18:06

Szóval azt akarod mondani, hogy a németek elég sokáig többet tudtak termelni, mint a szövetségesek összesen, ami nagy szó hiszen az antant a fél világot a gyarmatává züllesztette...

Szerintem az egyetlen tényező ami eldöntötte a 2.vh-t az az, hogy Amerika és a Szovjetunió egyszerűen \&quot;letermelte\&quot; Németországot a térképről.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 már. 19 19:44 #29849

Jagdpanther írta:

De.

\&quot;Az angol-amerikai felderítői jelentések egyértelműen megállapították, hogy az ipari üzemek bombázása nem érte el a kívánt célt, azaz az ipari termelés jelentős csökkenését, sőt, a túlmunkák okán, a termelés emelkedett is.\&quot;

Milyen túlmunkák okán??? Ezt nem értem. De lassan leesik más, ép gyárakban gondolom túlóra meg ilyesmire gondoltál.... Azthittem a romhalmazokban végeztek túlmunkát azt nem értettem.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 már. 20 11:59 #29904

Mi lett volna ha a Lengyeleknek is gépesített hadseregük lett volna az elég lett volna a Németek megállítássárra vagy csak lassítására vagy ugyanúgy leszerepeltek volna?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 már. 20 12:01 #29906

portillo írta:
Jagdpanther írta:

De.

\&quot;Az angol-amerikai felderítői jelentések egyértelműen megállapították, hogy az ipari üzemek bombázása nem érte el a kívánt célt, azaz az ipari termelés jelentős csökkenését, sőt, a túlmunkák okán, a termelés emelkedett is.\&quot;

Milyen túlmunkák okán??? Ezt nem értem. De lassan leesik más, ép gyárakban gondolom túlóra meg ilyesmire gondoltál.... Azthittem a romhalmazokban végeztek túlmunkát azt nem értettem.

Igen, arról van szó, hogy az üzemekben három műszakban, lényegesen nagyobb szervezettséggel folytatták a gyártási tevékenységet, és sokkal kisebb selejt mellett.

A nyugati katonai stratégák pedig - ha akarták, ha nem - éppen az üzemek széttelepítettsége okán, egyre kevésbé eredményesen tudták a termelést korlátozni, akadályozni.

Következésképpen keresni kezdték azokat az elosztópontokat, ahol összegyűjtötték a hadfelszereléseket, és egyre intenzívebben azokat pusztították.

Nagy meglepetésükre rájöttek, hogy ez az igazi megoldás, és nem az ipari üzemek közvetlen bombázása!

Az ok is pofonegyszerű volt!

Az ipari üzemekben istentelen mennyiségű időt, és energiát fordítottak arra, hogy az egyes hadieszközök elkészüljenek. Nyilván, amíg egy ilyen teljesen elkészült, nem foglalkoztak egy következővel, már csak a dolog természetéből adódóan sem.
Ezután fellélegeztek, hurrá, elkészült, és eljuttatták az elosztóközpontokba. Ott meg jól lebombázták őket.

Tehát \&quot;megvárták\&quot; míg teljesen elkészül, aztán bamm, egy pillanat alatt megsemmisült, az anyag, a hozzáadott érték, a munka, szóval minden.

Ha csak az alapanygot semmisítik meg, akkor a raktárból behozzák a következő alapanyagot. Ha a félkész terméket, akkor fele annyi időt veszít a gyártó. Ha viszont a készterméket, akkor megsemmisül az egész, így a legnagyobb az okozott kár.

Vagyis, az alapanyagtermelést lassították, a gyártást is, de a késztermékek elpusztítására koncentráltak.

És igen, a szövetségesek hadiipari összremelése \&quot;mosta le\&quot; a német ipari termelést, de ez nem ellentétes azzal, hogy az utóbbi többszörösére nött.

Hogy ez jóval kevesebb volt így is, mint a szövetségesek össztermelése? Persze. Hitler bácsinak erre is gondolnia kellett volna, amikor megcibálta az alvó oroszlán bajszát.

Mert nem számolt vele, ez őt minősíti.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 már. 20 12:15 #29911

Raeder írta:
Szóval azt akarod mondani, hogy a németek elég sokáig többet tudtak termelni, mint a szövetségesek összesen, ami nagy szó hiszen az antant a fél világot a gyarmatává züllesztette...

Szerintem az egyetlen tényező ami eldöntötte a 2.vh-t az az, hogy Amerika és a Szovjetunió egyszerűen \&quot;letermelte\&quot; Németországot a térképről.

Nem. Azt mondom, hogy először többet termeltek, mert a szövetségesek nem álltak át a haditermelésre, Németország pedig a hadiipar erőltetésével mászott ki a válságból, aztán meg önmagához képest is a többszörösére növelte a hadiipari termelését.

Az Antant nem \&quot;játszott\&quot; a II. világháborúban, mert nem is létezett.
A fél világ gyarmattá züllesztése, szép marxista fogalom, de így nem igaz.
A gyarmatok kialakulása, az ipari fejlődés közvetlen következménye volt, és sokkal \&quot;humánusabb\&quot; valami volt, mint a korábbi rabszolgakereskedelem és tartás, aminek - egyébként - a szükségessége éppen az ipari fejlődés okán szűnt meg.

A világ másik felének a gyarmatosításába egyébiránt a németek is beszálltak, csak éppen elkéstek vele.

A második világháború hadiipari termelésébe pedig - gyártóüzemi szinten - a gyarmatok kevéssé vettek részt, azt a szövetséges anyaországok gyárai termelték meg.

Alapanyagellátás tekintetébe a németeknek rendelkezésére állt gyakorlatilag egész Európa, mi több, a hadiipari kapacitások is hozzájuk kerültek.

A lemosásnak sokkal több oka volt, mint a hadiipari termelés önmagában.
A II. világháború kevésbé volt anyagháború, mint az első.

Itt a technológiai fölény tömeges bevetése nagyobb szerepet játszott.

A német haderő ebben egy kettősséggel nézett szembe: A háború elején korszerűnek és világelsőnek számító fegyverei, fegyverrendszeri folyamatosan elavulttá váltak, ezekkel kapcsolatosan nem létezett egy koherens fejlesztés, és az eszközök lecserélése, a csúcstechnológiás fegyverei pedig túl későn és túl kis számban jelentek meg ahhoz, hogy komoly befolyást tudjanak gyakorolni a háború menetére.

A - hátrányára - megváltozott hadseregirányítás pedig eleve kódolta a vereséget.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 már. 20 12:17 #29912

Mi lett volna ha a Lengyeleknek is gépesített hadseregük lett volna az elég lett volna a Németek megállítássárra vagy csak lassítására vagy ugyanúgy leszerepeltek volna?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 már. 20 12:19 #29914

panzer2 írta:

Ha Lengyelország korszerű, gépesített haderővel, és - Guderiani szintű - startégiai és taktikai vezetéssel bírt volna, továbbá a politikai vezetése is egységes lett volna, Németország meg sem mukkant volna, mert bolondok a legkevésbé sem voltak.

Nem is lett volna világháború, és most nem lenne miről írkálnunk.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 már. 20 12:23 #29916

De én csak azt mondtam hogy gépesített attól függetlenül a többi dolog ugyanúgy maradt volna és tegyük föl nem a legfejlettebb páncélosaik lettek volna szerintem csak lassították volna egy kicsit a Németeket.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 már. 20 12:55 #29925

panzer2 írta:
De én csak azt mondtam hogy gépesített attól függetlenül a többi dolog ugyanúgy maradt volna és tegyük föl nem a legfejlettebb páncélosaik lettek volna szerintem csak lassították volna egy kicsit a Németeket.

Akkor úgy jártak volna, mint Franciaország.

Mégha a tankjaik jobbak is lettek volna, ahogy a franciáké is jobbak voltak.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2010 már. 20 12:58 #29926

panzer2 írta:

De vissza is fordíthatnánk a játékot!

És, ha a Lengyelek cefetül felszerelik magukat, van egy jó és egységes vezetésük, és megtámadták volna Németországot?

Annak mi lett volna az eredménye?

Nem sokkal izgibb így?

Egyáltalán, megtámadták, megtámadhatták volna?
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.17 másodperc
Joomla templates by a4joomla