portillo írta:
Jagdpanther írta:
Ilyet nem mondott. Ha jól láttam, azt írta, hogy a bombázások ellenére is nőtt.
De.
\"Az angol-amerikai felderítői jelentések egyértelműen megállapították, hogy az ipari üzemek bombázása nem érte el a kívánt célt, azaz az ipari termelés jelentős csökkenését, sőt, a túlmunkák okán, a termelés emelkedett is.\"
Milyen túlmunkák okán??? Ezt nem értem. De lassan leesik más, ép gyárakban gondolom túlóra meg ilyesmire gondoltál.... Azthittem a romhalmazokban végeztek túlmunkát azt nem értettem.
Igen, arról van szó, hogy az üzemekben három műszakban, lényegesen nagyobb szervezettséggel folytatták a gyártási tevékenységet, és sokkal kisebb selejt mellett.
A nyugati katonai stratégák pedig - ha akarták, ha nem - éppen az üzemek széttelepítettsége okán, egyre kevésbé eredményesen tudták a termelést korlátozni, akadályozni.
Következésképpen keresni kezdték azokat az elosztópontokat, ahol összegyűjtötték a hadfelszereléseket, és egyre intenzívebben azokat pusztították.
Nagy meglepetésükre rájöttek, hogy ez az igazi megoldás, és nem az ipari üzemek közvetlen bombázása!
Az ok is pofonegyszerű volt!
Az ipari üzemekben istentelen mennyiségű időt, és energiát fordítottak arra, hogy az egyes hadieszközök elkészüljenek. Nyilván, amíg egy ilyen teljesen elkészült, nem foglalkoztak egy következővel, már csak a dolog természetéből adódóan sem.
Ezután fellélegeztek, hurrá, elkészült, és eljuttatták az elosztóközpontokba. Ott meg jól lebombázták őket.
Tehát \"megvárták\" míg teljesen elkészül, aztán bamm, egy pillanat alatt megsemmisült, az anyag, a hozzáadott érték, a munka, szóval minden.
Ha csak az alapanygot semmisítik meg, akkor a raktárból behozzák a következő alapanyagot. Ha a félkész terméket, akkor fele annyi időt veszít a gyártó. Ha viszont a készterméket, akkor megsemmisül az egész, így a legnagyobb az okozott kár.
Vagyis, az alapanyagtermelést lassították, a gyártást is, de a késztermékek elpusztítására koncentráltak.
És igen, a szövetségesek hadiipari összremelése \"mosta le\" a német ipari termelést, de ez nem ellentétes azzal, hogy az utóbbi többszörösére nött.
Hogy ez jóval kevesebb volt így is, mint a szövetségesek össztermelése? Persze. Hitler bácsinak erre is gondolnia kellett volna, amikor megcibálta az alvó oroszlán bajszát.
Mert nem számolt vele, ez őt minősíti.