Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

Mi lett volna, ha....
(1 olvasó:) (1) Vendég

TÉMA: Mi lett volna, ha....

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2008 jún. 15 16:16 #2924

• david9999999
Jah bocs!Azt hittem elírtad a nagybetűt így ,hogy kitisztult kép utánanézek a témának:D(1-2 könyvben említették Montgomery nevét de az nem hogy marsall volt)<br><br>Szerkesztette: david9999999, Időpont: 2008-06-15 18:19
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2008 jún. 15 16:26 #2926

• david9999999
Megvolt a mai napi égés is:P
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2008 jún. 15 16:29 #2927

• Dimitrij
Semmi gond. Az én tudomásom szerint megkapta a marsall rangot is, de lehet, hogy én tévedek...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2008 jún. 15 16:29 #2928

• david9999999
Most kijavítom magam:

Bernard Law Montgomery (London, 1887. november 17. &amp;#8211; 1976. március 24.) angol marsall.

1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként.

Elvégezte a Királyi Katonai Akadémiát. A Sandhursti akadémia után Indiába helyezték, ahol megismerte a helyi viszonyokat - amelyek elriasztották az ottani szolgálattól, így visszatért Angliába.

Harcolt az első világháborúban. 1914. október 13-án Franciaországban súlyosan megsebesült: egy szanitécnek köszönhette az életét, aki a sebesült Montgomeryt kötözte, miközben egy német mesterlövész tűz alá vette őket. A szanitéc meghalt, de testével takarta a századost, akinek a kötözőhelyen már megásták a sírját, de éjszaka javult az állapota - így a többi sebesülttel együtt elszállíották. A következő évben visszatért a frontra. Végigharcolta a háborút. Teljesítményéért megkapta a DSO-t (Distungished Service Order - Kiváló Szolgálatért Érem).

1920-22-ben a Sinn Fein mozgalom ellen harcolt Írországban. 1927-ben elveszi Betty Carvert, akitől egy fia születik, David. 1931-ben Palesztinába vezénylik, ahol zászlóajlparancsnoki pozíciót tölt be. 1937-ben meghal a felesége, valamint tábornokká léptetik elő.

1939-40-ben hadosztályparancsnok volt Franciaországban. Egységeit Dunkerque-ből evakuálták. A következő két évben Angliában lát el parancsnoki feladatokat. Az ő hadosztálya várta volna Dél-Angliában a partraszálló német alakulatokat. 1942-ben kinevezték a dieppei-partraszállásért felelős tisztté: a felelőtlen tervet ellenzi, de tenni ellene semmit sem tud; a hadművelet kezdete előtt augusztusban Claude Auchinleck tábornok utódjává nevezték ki az észak-afrikai 8. brit hadsereg élére. Az el-alameini csatában a német-olasz seregeket megverte. A szövetségesek észak-afrikai partraszállását követően a 7. amerikai hadsereggel együttműködve 7 hónap alatt felszámolták a tengelyhatalmak afrikai csapatait. 1943-ban Szicíliában és Olaszországban vezette harcba katonáit. 1944-ben visszahívták, hogy vegyen részt az európai hadműveletek tervezésében. A normandiai partraszállás kezdetétől július végéig a szövetségesek szárazföldi csapatainak parancsnoka Eisenhower irányítása alatt. Később a szövetséges front balszárnyán harcoló 21. hadseregcsoport vezetője. Az ő nevéhez fűződik a merész, de tragikus véget ért Market-Garden hadművelet, valamint a Varsity hadművelet &amp;#8211; amellyel átkeltek a szövetségesek a Rajnán.

A világháború után brit vezérkari főnök, illetve az európai szövetséges erők parancsnokának helyettese volt.

És ezt mind el is olvastamB)
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2008 jún. 15 16:45 #2930

• művésznő
Dimitrij írta::
Majd megszokod Dávid7x9!!
De legyen, új téma:
Mi lett volna, hogy, ha a britek nem Montgomery marsallt küldik Észak-Afrikába Rommel tábornagy ellen?

Eredetileg nem is őt küldték, hanem más valakit neveztek ki,de az meghalt egy repülőgépszerencsétlenségben (úgy tudom). Különben képzeljétek el, én találkoztam olyan emberrel, aki harcolt Monty alatt Észak-Afrikában (sőt előadását is hallgattam). Egy angol férfi (pár éve halt meg jó öreg korában), akinek az önéletrajzi könyvét is olvastam, ahol erről a szituról is beszámolt.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2008 jún. 15 16:51 #2931

• művésznő
koszta írta::
Látod Wolf Biblia milyen jó téma volt. Akkor pörgött a fórum
Szerintem a vh nagy dolgait kielemeztük, inkább beszéljünk a jelenbeli dolgokról, amik bekövetkezhetnek, vagy már bekövetkeztek.

Nézegettem a múltkor az itthoni dvd-ket, és a kaptár című filmről eszembe jutott, hogy ilyen simán lehet a valóságban is, ha még most nem is, pár év múlva igen. Ugye a film arról szól, hogy a föld alatt kísérleteznek az emberek, és kiszabadul a vírus. Azért kíváncsi lennék, mi történne, ha tényleg elszabaulna egy ilyen vírus (persze, nem zombi lenne az ember stb, hanem csak simán elkezdenének megvadulni az emberek tőle, vagy ilyesmi). Ugye a filmben lazán dobnak le nukleáris bombát, meg hasonlókat, azért igazából ez rázósabb lenne szerintem.

Sok film merít ötletet, inspirációt a Bibliából, mert hiába tűnik az ész számára fantasztikusnak, valahol mélyen mégiscsak megragadja az embert. Az emberek vadítása pedig valóban aktuális téma, mert csak körül kell nézni és látható mi zajlik. És még vírus sem kell hozzá... Illetve vírus az is, csak nem biológiai...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2008 jún. 15 16:56 #2932

• Dimitrij
művésznő írta::
Dimitrij írta::
Majd megszokod Dávid7x9!!
De legyen, új téma:
Mi lett volna, hogy, ha a britek nem Montgomery marsallt küldik Észak-Afrikába Rommel tábornagy ellen?

Eredetileg nem is őt küldték, hanem más valakit neveztek ki,de az meghalt egy repülőgépszerencsétlenségben (úgy tudom). Különben képzeljétek el, én találkoztam olyan emberrel, aki harcolt Monty alatt Észak-Afrikában (sőt előadását is hallgattam). Egy angol férfi (pár éve halt meg jó öreg korában), akinek az önéletrajzi könyvét is olvastam, ahol erről a szituról is beszámolt.

Pontosan Művésznő! A brittek eredetileg Sir William \&quot;Bombázó\&quot; Gott tábornokot akarták küldeni, ám útban Észak-Afrikához lelőtték a gépét. Ami ugyan sajnálatos, de ez miatt Monty került oda aki legalább olyan jó volt mint Rommel. És mielőtt vki megpróbálná védeni Rommelt (aki egyébként zseniális tábornok volt), tudom, hogy a németek utánpótlási gondokkal küzködttek és ez belesegített a szövetséges győzelembe.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2008 jún. 15 17:04 #2933

• művésznő
Monty morális és szellemi síkon tudta megfordítani a helyzetet, mivel ő a hiteles példája révén föl tudta rázni a katonáit, lelket öntött beléjük és ez többet ér mint bármilyen muníció, meg utánpótlás.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2008 jún. 15 17:19 #2934

• Liberator
Azt se feletsük el hogy a Britek többszörös tűlerőben voltak. Ez persze semmit sem von le a két tábornok érdemeiből.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2008 jún. 15 17:25 #2935

• művésznő
Akire hivatkoztam (Derek Prince-nek hívták)úgy emlékezett, hogy nagy szószban voltak ott a sivatagban és nem látták a holtpontról való kimozdulás lehetőségét. Sőt, a nehéz körülmények és az eredménytelen megpróbáltatások miatt eléggé el voltak csüggedve a katonák. El voltak erőtlenedve, egyátalán nem tartották már alkalmasnak magukat sem Rommel seregével szemben. De aztán jött Monty...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2008 jún. 15 17:39 #2936

• Dimitrij
Liberator írta::
Azt se feletsük el hogy a Britek többszörös tűlerőben voltak. Ez persze semmit sem von le a két tábornok érdemeiből.

Az, hogy mekkora a túlerő az már eléggé rég óta nem számít. Gondoljunk csak az Egri vár megtámadására. Hányszoros volt ott a túlerő? 20.000 török 2000 védő ellen?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2008 jún. 15 17:48 #2937

• művésznő
Igen, a minőség mindig meghatározóbb, mint a mennyiség.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2008 jún. 15 18:07 #2941

• Wolf
A minőség is fontos ez igaz, de a mennyiség olykor felülkerekedik a minőségen (lásd: keleti front). De a minőségen kívűl van egy másik fontos tényező: a Stratégia.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2008 jún. 16 12:50 #2951

• művésznő
A stratégiát én a minőséghez sorolom.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Mi lett volna, ha.... 2008 jún. 16 18:07 #2955

• koszta
Sokat számít még az is, hogy támadó vagy védekező a felállás. Védekezni könnyebben lehet kevesebb emberrel is, amíg támadni jóval nehezebb egy túlerőben lévő, jól beásott egységet. Ez persze Egernél semmit se von le az érdemekből. De általában a túlerő győzedelmeskedni szokott hosszabb távon (akár Eger, akár Afrika).
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.12 másodperc
Joomla templates by a4joomla