Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

TÉMA: Tüzérség

Válasz/Re:Tüzérség! 2010 nov. 15 14:44 #47636

HunBütyök írta:
Portillo, ne csináld! Amúgy kommunikációból írtam szakdolgozatom.

Nem látszik... Azthittem tehergépkocsik és vontatók szerepének fontosságának firtatásáról. Én meg éppen most csinálom az szdt.

Na de térjünk vissza a témába, szépen lassan fényre derül a szovjet technikai felsőbbrendűség a háború elején is...Pl. harcjárműveknél. Ugynez vonatkozik a tüzérségekre, valaki leírná szépen a szemben álló tüzérségi eszközöket, hatótáv, mennyiség, összevetések stb. Ahogy tudom a szovjetek itt is jól álltak.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tüzérség! 2010 nov. 15 15:53 #47652

• HunBütyök
portillo írta:
HunBütyök írta:
Portillo, ne csináld! Amúgy kommunikációból írtam szakdolgozatom.

Nem látszik... Azthittem tehergépkocsik és vontatók szerepének fontosságának firtatásáról. Én meg éppen most csinálom az szdt.

Na de térjünk vissza a témába, szépen lassan fényre derül a szovjet technikai felsőbbrendűség a háború elején is...Pl. harcjárműveknél. Ugynez vonatkozik a tüzérségekre, valaki leírná szépen a szemben álló tüzérségi eszközöket, hatótáv, mennyiség, összevetések stb. Ahogy tudom a szovjetek itt is jól álltak.

Hú, ez nem semmi téma.... Komolyan mondod, hogy írjam le?

Annyit elég elmondani, hogy a németek tüzértség szintjén nem álltak a helyzet magaslatán, hiszen ők a villámháborús dolgokat csipázták inkább. Megy a repülő, edob pár gombócot, jönnek a harckocsik és beözönlik a gyalogság és mindnenki örül.
A szovjetek elvetették a hasonló stratégiát, amit pl. Tuhacsevszkíj álmodott meg, ahogy pl. a franciák is elvetették amit pl. De gaulle álmodott meg. Pechjükre a németek mindkettőt felhasználták.

Tüzérség szempontjából a szovjet és a francia vonulat nagyn sok rokonságot mutat. Az köztudott, hogy alegtöbb szovjt ágyú és tarack francia eredetű, ugyanis 1918 után a szovjetek sok dolgot vásároltak a franciuáktól.
A szovjetek a németekkel ellentétben nem a légierőre alapztak, hanem a hagyományos, többszázéves hagyományra, amikor sok ágyú és bumm bumm bum...

Így pl. a szovjet és egynémely más ország tüzérsége sokkal modernebb és korszrűbb és meghatározóbb volt, mint a német. A németek speciális helyzetekre, vagy gyalogság támogatására tervezgettek és tartottak hadrendben tüzérségi eszközöket. Pl. a német tüzérség nagy része első világháborús volt.
A németeknél legfőbb tüzérséi eszköz, ami általánosságban tipikusnak mondható a LeFH 18 és az sFH 18 volt. Előbbi könnyű tábori tarack, második pedig a nehéz tábori tarack volt. Ezeken kívül persze volt kismliió lövege a némteknek, és amit tudtak besoroztak, mert rájöttek, hogy a légierő az nem mindig olyan hatékony, ahogy gondolták.

Külön érdekesség, hogy a kisebb népek, akik fegyverkeztk, de pl. repülőgépgyártásuk nagyonm szűkös keretekre volt szabva inklább tüzérséget gyártott, vagy vásárolt a fegyverkezés keretében. A magyar tüzérség amúgy világszinvonaló volt, ahogy a lengyel is, a finn is, sőt a román is, és ha hiszitek ha nem, az olasz is.

Na a szvjet tüzérség viszont a világelső volt akkoriban. A szovjetek nem filozofáltak a légierőn annyira. Képeztek ki tüzéreket és adtak az érzésnek rendesen.

Ja hozzáteszem, ne a páncéltörő tüzérségre gondolok.

A szovjet löveganyag amúgy kiváló minőségű volt és kiváló teljesítményű.

Viszont összehasonlítani nehéz lenn egy-egy eszközt mivel konkrét párt találni egyikhez és másikhoz nem egyszerű.

Összeségében a szovjet tüzérség jó volt és kész. Mind személyzet mind anyag tekintetében.

Magyarok, lengyelek, románok inkább személyzet tekintetében voltak jobbak, a franciák meg anyagban voltak jobbak.

Az összehasonlítás tehát nem egyszerű és szinte lehetetln, csak amint már írtam, általánosságban lehet nyilatkozni.

Ugyanis egy tapasztalt, képzett magyar üteg 8 cm-es 1915.M tarackokkal is tudott olyan lenni, mint egy szovjet üteg F-22-esekkel vagy USV-kkel.

Technikailag modernebb az F-22 vagy az USV viszont kérdés, hogy ki használja.

Egy-egy löveget simán leírok neked, hogy mit tudott, visuzont össze nem hasonlítom. Ahogy nem szeretem összhosnlítani a harckocsikat sem. És persze tüzérségi eszközökben sincsen kedvencem, mivel mindegyiknek volt előnye és hátránya is.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tüzérség! 2010 nov. 15 16:02 #47653

• HunBütyök
A technikai felsőbbrendűség butaság önmagában a lényeg, hogyan használod, és mik a lehetőségeid.

Lásd francia, szovjet harckocsik, vagy ennek megismétlődése: német harckocsik 1944-45-ben.

Mondok egy példát... a Párduc jó harckocsi volt, mindneki szereti. Mi magyarok is kaptunk párat... pont amikor a Kárpátok bérceinél dulakodtunk a szovjetekkel. A Párducokat a kezelők felrobbantották javarészt. Ugyanis hiába volt jó harckocsi, hegyek között völgyek között nem tudott zakatolni. Gyakorlatilag ebben a szituációban a Párduc egy rakat kaki volt. De éppen így a francia Somua S35.

Az harceszköz csak egy tárgy, ahogy egy golyóstoll, vagy egy szék vagy egy kutyaetető tálka...<br><br>Szerkesztette: HunBütyök, Időpont: 2010-11-15 17:03
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tüzérség! 2010 nov. 15 17:18 #47669

• HunBütyök
Közben privátban segítséget kaptam olyan valakitől aki a háború végi dolgokban jobban járatos: a magyarok a Tigriseket robbogatták fel a Kárpátokban. Na de a sztori ugyanaz. Csak más robbant.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tüzérség! 2010 nov. 15 18:13 #47700

• Bazooka Joe
Hát volt egy pár ászunk!

A kép rejtve van vendégek elől, jelentkezz be vagy regisztrálj a megtekintéshez.
Csatolmányok:
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tüzérség! 2010 nov. 15 18:16 #47703

• HunBütyök
Nekm ne mutogasd, én tudom. De azért sajna pár Tigriske felrobbantódott a személyzetük által.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tüzérség! 2010 nov. 15 18:18 #47705

• Bazooka Joe
Tényleg tudod? Na ne mondd!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tüzérség! 2010 nov. 15 19:03 #47742

• Einer spinnt immer!
HunBütyök írta:
Nekm ne mutogasd, én tudom. De azért sajna pár Tigriske felrobbantódott a személyzetük által.

Bütyök fiam, azt veszem észre az írásaidból, hogy amint német cuccokról van szó, az tuti hogy nem úgy volt, vagy selejteket gyártottak vagy másért nem ért semmit, ellenben a szovjetek azok mindent jól csináltak, semmit sem rontottak el (áááá nem:pinch: ) csaknem kommunista vagy???
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tüzérség! 2010 nov. 15 19:42 #47752

• HunBütyök
Húha, nem, képzeld. Sőt olyan rendezvényeken voltam, és olyan embereket ismerek, akikre te csak nem is gondolsz.

De ez nem az a fórum...

Amúgy te pedig mindent leszólsz ami nem német. Sajna kereskedelmi célokból, vagy nem tudom miből, a tiltott gyümölcs nagyon édes lett. Pl. németekről, nácikról szóló könyvet milliót lehet kapni a boltok polcain, de lengyelekről szólót nem. Amúgy a németeknél az eszesség, a furmányosság, a képzettség, az önálló döntések sorzata, a jó stratégia és taktika hozott sikereket 1942-ig. Utána már meg volt pecsételve a sorsuk.
Ugyanis lehetsz akármilyen jó, akármilyen precíz, az erőforrások végesek. És a háború 90%-a nem a harc maga, hanem ami mögötte van. Hiába volt ott a 10%-ban \&quot;pár\&quot; Párduc és \&quot;pár\&quot; Tigris... a többi 90% rossz volt. tervezés, szervezés, lehetőségek, erpőforrások, ellenség helyzete, távolságok, ellenség gazdasági erőfölénye...

Miről beszélünk?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tüzérség! 2010 nov. 15 19:45 #47753

• HunBütyök
Ja mellesleg kérdéseid és érvelésd, és még fopgalmazásod alapján is arra a következtetésre jutok, hogy németen kívül nemnagyon ismersz mást, és még a némett sem teljesen. Lásd az Opel-Blitzes kérdésed...

Vagy pár \&quot;gyermeteg\&quot; összehasonlításos dolog.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tüzérség! 2010 nov. 15 20:03 #47759

• Bazooka Joe
HunBütyök írta:
Pl. németekről, nácikról szóló könyvet milliót lehet kapni a boltok polcain, de lengyelekről szólót nem.

Majd egyszer írok egy cikket, amiben benne lesznek ők is.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tüzérség! 2010 nov. 15 20:06 #47760

• HunBütyök
Hurráhurrá... Westerplatte, Vyzna, Mlawa, Lvov, Varsó... nyamiiiii
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tüzérség! 2010 nov. 15 20:29 #47761

• Einer spinnt immer!
HunBütyök írta:
Húha, nem, képzeld. Sőt olyan rendezvényeken voltam, és olyan embereket ismerek, akikre te csak nem is gondolsz.

De ez nem az a fórum...

Amúgy te pedig mindent leszólsz ami nem német. Sajna kereskedelmi célokból, vagy nem tudom miből, a tiltott gyümölcs nagyon édes lett. Pl. németekről, nácikról szóló könyvet milliót lehet kapni a boltok polcain, de lengyelekről szólót nem. Amúgy a németeknél az eszesség, a furmányosság, a képzettség, az önálló döntések sorzata, a jó stratégia és taktika hozott sikereket 1942-ig. Utána már meg volt pecsételve a sorsuk.
Ugyanis lehetsz akármilyen jó, akármilyen precíz, az erőforrások végesek. És a háború 90%-a nem a harc maga, hanem ami mögötte van. Hiába volt ott a 10%-ban \&quot;pár\&quot; Párduc és \&quot;pár\&quot; Tigris... a többi 90% rossz volt. tervezés, szervezés, lehetőségek, erpőforrások, ellenség helyzete, távolságok, ellenség gazdasági erőfölénye...

Miről beszélünk?

arról, hogy nem vagyunk pártatlanok ezek szerint ám akkor mentségemre szóljon, sváb származású vagyok! a családfában egész ükapámig vissza tudnám vezetni a német származásomat (ám neked is van mentséged a ruszkiimádatra? ) jah, és ha hülyeséget kérdezek, mért ne kérdezhetnék? ezért van ez az oldal, így tanul az ember! egyébként ezen az oldalon már sok mindent megtudtam, és nemcsak a fő kategóriákból, hanem a fórumokból is! (kösz nektek! )
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tüzérség! 2010 nov. 16 06:16 #47791

Egyébként miért szereted a lengyeleket ennyire?
Mi az oka?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tüzérség! 2010 nov. 16 06:47 #47799

HunBütyök írta:

Hú, ez nem semmi téma.... Komolyan mondod, hogy írjam le?

Leírtad.. Tisztában voltam a dolgokkal általánosságban,ami leírtál:P Csak olyanra gondoltam hogy konkrétabban de mindegy:P
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.16 másodperc
Joomla templates by a4joomla