portillo írta:
HunBütyök írta:
Portillo, ne csináld! Amúgy kommunikációból írtam szakdolgozatom.

Nem látszik...

Azthittem tehergépkocsik és vontatók szerepének fontosságának firtatásáról. Én meg éppen most csinálom az szdt.
Na de térjünk vissza a témába, szépen lassan fényre derül a szovjet technikai felsőbbrendűség a háború elején is...Pl. harcjárműveknél. Ugynez vonatkozik a tüzérségekre, valaki leírná szépen a szemben álló tüzérségi eszközöket, hatótáv, mennyiség, összevetések stb. Ahogy tudom a szovjetek itt is jól álltak.
Hú, ez nem semmi téma.... Komolyan mondod, hogy írjam le?
Annyit elég elmondani, hogy a németek tüzértség szintjén nem álltak a helyzet magaslatán, hiszen ők a villámháborús dolgokat csipázták inkább. Megy a repülő, edob pár gombócot, jönnek a harckocsik és beözönlik a gyalogság és mindnenki örül.
A szovjetek elvetették a hasonló stratégiát, amit pl. Tuhacsevszkíj álmodott meg, ahogy pl. a franciák is elvetették amit pl. De gaulle álmodott meg. Pechjükre a németek mindkettőt felhasználták.
Tüzérség szempontjából a szovjet és a francia vonulat nagyn sok rokonságot mutat. Az köztudott, hogy alegtöbb szovjt ágyú és tarack francia eredetű, ugyanis 1918 után a szovjetek sok dolgot vásároltak a franciuáktól.
A szovjetek a németekkel ellentétben nem a légierőre alapztak, hanem a hagyományos, többszázéves hagyományra, amikor sok ágyú és bumm bumm bum...
Így pl. a szovjet és egynémely más ország tüzérsége sokkal modernebb és korszrűbb és meghatározóbb volt, mint a német. A németek speciális helyzetekre, vagy gyalogság támogatására tervezgettek és tartottak hadrendben tüzérségi eszközöket. Pl. a német tüzérség nagy része első világháborús volt.
A németeknél legfőbb tüzérséi eszköz, ami általánosságban tipikusnak mondható a LeFH 18 és az sFH 18 volt. Előbbi könnyű tábori tarack, második pedig a nehéz tábori tarack volt. Ezeken kívül persze volt kismliió lövege a némteknek, és amit tudtak besoroztak, mert rájöttek, hogy a légierő az nem mindig olyan hatékony, ahogy gondolták.
Külön érdekesség, hogy a kisebb népek, akik fegyverkeztk, de pl. repülőgépgyártásuk nagyonm szűkös keretekre volt szabva inklább tüzérséget gyártott, vagy vásárolt a fegyverkezés keretében. A magyar tüzérség amúgy világszinvonaló volt, ahogy a lengyel is, a finn is, sőt a román is, és ha hiszitek ha nem, az olasz is.
Na a szvjet tüzérség viszont a világelső volt akkoriban. A szovjetek nem filozofáltak a légierőn annyira. Képeztek ki tüzéreket és adtak az érzésnek rendesen.
Ja hozzáteszem, ne a páncéltörő tüzérségre gondolok.
A szovjet löveganyag amúgy kiváló minőségű volt és kiváló teljesítményű.
Viszont összehasonlítani nehéz lenn egy-egy eszközt mivel konkrét párt találni egyikhez és másikhoz nem egyszerű.
Összeségében a szovjet tüzérség jó volt és kész. Mind személyzet mind anyag tekintetében.
Magyarok, lengyelek, románok inkább személyzet tekintetében voltak jobbak, a franciák meg anyagban voltak jobbak.
Az összehasonlítás tehát nem egyszerű és szinte lehetetln, csak amint már írtam, általánosságban lehet nyilatkozni.
Ugyanis egy tapasztalt, képzett magyar üteg 8 cm-es 1915.M tarackokkal is tudott olyan lenni, mint egy szovjet üteg F-22-esekkel vagy USV-kkel.
Technikailag modernebb az F-22 vagy az USV viszont kérdés, hogy ki használja.
Egy-egy löveget simán leírok neked, hogy mit tudott, visuzont össze nem hasonlítom. Ahogy nem szeretem összhosnlítani a harckocsikat sem. És persze tüzérségi eszközökben sincsen kedvencem, mivel mindegyiknek volt előnye és hátránya is.