Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

Hajók, Tengeralattjárók
(1 olvasó:) (1) Vendég

TÉMA: Hajók, Tengeralattjárók

Válasz/Re:Kedvenc Hajók/Tengeralattjárók 2011 jan. 08 13:25 #51046

• LekvárosTraktorkerék
Panther írta:
Szuper Yamato osztály? Erről találhatok valami bővebbet a neten? A könyvet nem ismerem, nem hiszem, hogy a közeljövőben be tudnám szerezni. Mekkorák lettek volna?

A Musashiról nem találtam sokkal többet. mint ami ezen az oldalon van. Talán azért, mert műszakilag majdnem megegyezik a Yamatóval. Még egy filmet láttam a History Chanal Hd-n, a Leyte öbölben lezajlott csatáról, ott említették, de az animáció ugyanaz volt, mint a Yamatóé, annyira hasonlítottak.

Ha a Szuper-Yamato osztály érdekel, akkor nem fogsz sok konkrétumot találni, legfeljebb amerikai forrásokból származó képzelgéseket, hogy hogyan is nézhettek volna ki. A japánok az összes tervdokumentációt megsemmisítették. Állítólag ezeket a csatahajókat 510mm ágyúkkal szerelték volna fel, amit én elég nehezen tudok felfogni. Szerintem a Yamato osztály 460mm-es ágyúi sem voltak már megfelelőek a hajókon való használatra. Gondolok itt például arra, hogy akkora légnyomást keltettek a lövéseik, hogy egy időben nem is lehetett használni a fő fegyverzetet és a légvédelmi ütegeket. De mindegy... japán megalománia...
Németek panelház méretű tankokra gyúrtak a japcsik meg városnyi méretű hadihajókra, most mondja meg valaki, hogy nem volt hasonlóság a két nemzet gondolkodásában.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc Hajók/Tengeralattjárók 2011 jan. 08 13:56 #51048

• Zeki
Hát ez a \"Sopronos\" sztori nem teljesen így volt.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc Hajók/Tengeralattjárók 2011 jan. 08 18:07 #51054

• koi
Mért,hogy volt?Egyébbként 1930-as adatokat írtam,azért lehet az,hogy nem így volt.Többet azért nem írtam,mert nem volt több időm már a számítógép előtt.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc Hajók/Tengeralattjárók 2011 jan. 08 18:11 #51056

Gipszj!

Az hogy lehet hogy a Yamato elsüllyeszténél összesen néhány szövetséges repülőgépet tudott leszedni a légvédelem. 160+ 25 mm AA légvédelmi gépágyú ennyire nem számított semmit?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc Hajók/Tengeralattjárók 2011 jan. 08 18:33 #51062

• LekvárosTraktorkerék
portillo írta:
Gipszj!

Az hogy lehet hogy a Yamato elsüllyeszténél összesen néhány szövetséges repülőgépet tudott leszedni a légvédelem. 160+ 25 mm AA légvédelmi gépágyú ennyire nem számított semmit?

Én úgy tudom, hogy a Yamatón az utolsó ütközet előtt a tisztek tudatosan itattak lefelé mindenkit. Mire elkezdődött a csata, addigra a sok szaké megtette a magáét és a legénység teljesen lerészegedett, így aztán nem csoda, hogy alig találtak el valamit. A tisztek nyilván úgy voltak vele, hogyha meg kell halniuk, legalább tegyék azt \"vidáman\", vagy éppen úgy hogy ne legyenek tudatában annak ami körülöttük történik... A csata alatt a kármentés is katasztrofális volt, egyetlen nagyobb bomba okozta tüzet sem tudtak megfékezni.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc Hajók/Tengeralattjárók 2011 jan. 08 20:18 #51076

• Gipszj
A Yamato-t bombával 5-ször, torpedóval 10-szer találták telibe, a torpedótalálatok mind egy oldalon voltak. Ezen kívül 9 bomba nagyon közel robbant, ez gyakorlatilag ugyanolyan pusztító hatású volt mint a telitalálat, csak tüzet nem okozott. A japán hagyományok miatt nem gondolnám, hogy le kellett volna itatni a legénységet. A kamikázék sem voltak részegek.
A repülőgép mindig nagy fölényben volt és van a hajóval szemben. A Yorktown-t a midway-i csatában második alkalommal csak tizenegynéhány gép támadta és el tudták süllyeszteni, a Yamato-t sokkal több gép támadta.<br><br>Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-01-08 21:27
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc Hajók/Tengeralattjárók 2011 jan. 08 20:21 #51077

• Panther
Igen, a fő ágyúkhoz is volt lévédelmi repesz lőszer, de az sem ért sokat. Amennyire megtudtam, a Super Yamato osztálynál a fő fegyverzetet már csak kettessével kívánták elhelyezni. De már a Yamato osztály is maga volt az acélba öntött túlzás. Még a Panama csatornán sem tudott volna átkelni, bár erre nem is lett volna szükség....
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc Hajók/Tengeralattjárók 2011 jan. 08 20:30 #51081

• HunBütyök
Olyan fogalom létezik, hogy tankharckocsi? Mert ha van AA légvédelmi ágyú, akkor tankharckocsi is van. XD

De van gunágyú is, meg submachinegungéppisztoly is. XD
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc Hajók/Tengeralattjárók 2011 jan. 08 21:04 #51096

• LekvárosTraktorkerék
Gipszj írta:
A Yamato-t bombával 5-ször, torpedóval 10-szer találták telibe, a torpedótalálatok mind egy oldalon voltak. Ezen kívül 9 bomba nagyon közel robbant, ez gyakorlatilag ugyanolyan pusztító hatású volt mint a telitalálat, csak tüzet nem okozott. A japán hagyományok miatt nem gondolnám, hogy le kellett volna itatni a legénységet. A kamikázék sem voltak részegek.
A repülőgép mindig nagy fölényben volt és van a hajóval szemben. A Yorktown-t a midway-i csatában második alkalommal csak tizenegynéhány gép támadta és el tudták süllyeszteni, a Yamato-t sokkal több gép támadta.&lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-01-08 21:27

A Yamatonál az volt a különbség, hogy nem kamikaze akcióra indították, ennek ellenére mindenki tudta a hajón, hogy meg fognak halni. El lehet képzelni mekkora volt a lelkesedés ennek hatására. Az utolsó bevetésnek ráadásul már semmi köze nem volt a japán hagyományokhoz sem. De, hogy bizonyítsam az állításomat kerestem egy weboldalt, remélem elég hiteles a számodra:
www.battleshipyamato.info/
A Final voyage menüpont alatt rögtön az első bekezdést érdemes megtekinteni. Egy a hajón szolgáló matróz kerek perec kimondja, hogy annyit ittak, hogy gyakorlatilag menni is alig bírtak.
Ez megfejelve amit te is írtál, a támadógépek mindent elsöprő létszáma, a Yamato testvérhajója, a Musashi elsüllyesztéséből amerikai részről levont tanulságok, mind mind hozzájárultak a siralmas végkifejlethez és ahhoz, hogy alig tudtak veszteségeket okozni az amcsi légierőnek.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc Hajók/Tengeralattjárók 2011 jan. 08 21:10 #51097

• Gipszj
Mindenki tudta, hogy ez kamikaze akció, csak nem mondták ki. A hivatkozást meg fogom nézni, de ha nagyon le kellett volna itatni a legénységet az ellentmondana annak, hogy a japánok (katonák, civilek) közül sokan inkább öngyilkosok lettek mint hogy amerikai uralom alá kerüljenek. Az okinawa-i öngyilkosságokról dokumentum film van. Azt viszont elhiszem, hogy nem voltak kifejezetten boldogok.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc Hajók/Tengeralattjárók 2011 jan. 08 21:22 #51101

• Gipszj
Az, hogy a matróz mit mondott egy föltehetőleg amerikai cikkben számomra nem bizonyító erejű. Erre nézve Horthy István halálát tudom felhozni. Akadt egy katona aki sok mindenre megesküdött, hogy ő miket látott. A baj csak az, hogy Horthy kísérője, meg a többiek a repülőtérről ebből semmit se láttak. Az egyik budaörsi hangármester a hetvenes években néhány mondatot mesélt az esetről, de ő sem látott olyanokat mint ez a katona. Biztos, hogy voltak akik részegre itták magukat, de egy matróz véleménye nem csinál nyarat.

Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-01-08 22:23<br><br>Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-01-08 22:32
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc Hajók/Tengeralattjárók 2011 jan. 08 21:29 #51103

HunBütyök írta:
Olyan fogalom létezik, hogy tankharckocsi? Mert ha van AA légvédelmi ágyú, akkor tankharckocsi is van. XD

De van gunágyú is, meg submachinegungéppisztoly is. XD

Jólvanna, de azért se javítom ki, nem vagyok olyan hogy 10szer szerkesztem a hszem.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc Hajók/Tengeralattjárók 2011 jan. 08 21:31 #51104

• LekvárosTraktorkerék
Erre csak azt tudom mondani, hogy ők is csak emberek. A túlnyomó többség azért meg szerette volna élni a háború végét és valahogy hazajutni a családjához, csak hát a történészek szeretnek kiemelni számukra érdekes dolgokat aztán jól eltúlozzák azokat. Ha olyan mértékben lett volna fanatizálva a japán hadsereg mint ahogy azt sokan gondolják akkor nem maradt volna élő japán a háború végére.
A \&quot;fanatizálva\&quot; itt úgy értem, hogy megvolt benne a hajlam az öngylkosságra az elszenvedett vereség miatti szégyen hatására.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc Hajók/Tengeralattjárók 2011 jan. 08 21:34 #51105

• Gipszj
Azt sem én, sem más nem állította, hogy boldogok voltak.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc Hajók/Tengeralattjárók 2011 jan. 08 21:44 #51106

• LekvárosTraktorkerék
Gipszj írta:
Az, hogy a matróz mit mondott egy föltehetőleg amerikai cikkben számomra nem bizonyító erejű. Erre nézve Horthy István halálát tudom felhozni. Akadt egy katona aki sok mindenre megesküdött, hogy ő miket látott. A baj csak az, hogy Horthy kísérője, meg a többiek a repülőtérről ebből semmit se láttak. Az egyik budaörsi hangármester a hetvenes években néhány mondatot mesélt az esetről, de ő sem látott olyanokat mint ez a katona. Biztos, hogy voltak akik részegre itták magukat, de egy matróz véleménye nem csinál nyarat.

Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-01-08 22:23&lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-01-08 22:32

Való igaz itt egy véleményt emeltek csak ki a hatás kedvéért. A gond viszont az, hogy az összes túlélő egybehangzóan állítja ezt. Ez elfogadott hiteles adat, újabb forrást nem keresek neked, ha érdekel a téma úgyis utána fogsz járni.

Ezt a boldogság témát meg hagyjuk már. Sem te sem én nem tettünk rá érdemi említést. Köze sincs ehhez a vitához.

Az meg, hogy mi számít kamikaze akciónak az megint egy érdekes kérdés. Számomra az ha valakinek a valamilyen járművét telepakolják robbanóanyaggal majd kap egy utasítást, hogy menjen bele ebbe a célpontba és abban okozza a lehető legnagyobb kárt.
A Yamatonak nem az volt a parancsa, hogy menjen bele egy ellenséges csatahajóba majd süllyedjen el azzal eggyütt, vagy esetleg hajózzon be az amerikai flotta kellős közepébe és ott egy apokaliptikus robbánassal tüntesse el az egész flottát... Nem, egyszerűen azt a parancsot kapta, hogy állítsa meg az előrenyomuló amerikaiakat. A közvéleménynek is úgy adták el a sztorit, mint egy készülődő gigászi csatát. A hajónak ráadásul annyi üzemanyagot adtak ami egy esetleges visszautat is fedezett volna. Az más kérdés, hogy gyakorlatilag ez akárhogy is kozmetikázták attól még öngyilkos küldetés maradt.<br><br>Szerkesztette: LekvárosTraktorkerék, Időpont: 2011-01-08 22:52
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.14 másodperc
Joomla templates by a4joomla