Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

Tankok/Harckocsik
(1 olvasó:) (1) Vendég

TÉMA: Tankok/Harckocsik

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2009 nov. 29 11:24 #22054

• HunBütyök
Én az ilyen összehasonlítgatást sosem tartottam helyesnek, mert mindig van amiben egyik jobb a másik rosszabb páncélos. Na meg sok múlik a kezelőkön és a feltételeken. Mondjuk a nácik egy tigrissel kilőttek 100 ellenséges páncélost, mi magyarok meg inkább felrobbantottuk a tigriseinket Erdélyben mert csak nyűg volt a katonáink nyakán. De éppen ilyen furcsa vol thogy a németek a zsákmánylt lenygel tanketteket helyőrségi feladatokr ameg kiképzésekre hazsnálták, de a horváth bábábállam meg vett a németektől ilyeneket fronthasználatra a partizánok ellen. És ha azt nézzük egy parányi tankett egy szál géppuskával jobb egy erdős-dombos-hegyes terepre a partizánok ellen mint egy 70 tonnás monstrum....
De éppúg yÉszak-Afrikában is leszerepelt pl. a Tigris összeségében, mert rengeteg technikai porblémájuk volt a melegben, és bár kilőttek vagy 10 Stuart harckocsit, nem változtatták meg a háború menetét 1943-ban. A Panzer IV-es többet ért ott. Tehát nem lehet pusztán összehasonlítani. ha összehasonlítunk bizonys területen páncélosokat az ké: a Tigris jobban védett vlt mint a Tldi I, és erősebb volt a fegyverzete. Viszont tökéletes volt a Tldi felderítése kiváló menettulajdonságaival, nagy hatótávjával, mozgékonyságával és az ellenséges felderítőjárművekkel sikerrel vehette fel a harcot. Tehát a harckocsiu milyensége mindig relatív.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2009 nov. 29 11:27 #22055

• HunBütyök
Amúgy az olasz semovente 105 és a Zrinyi rohamtarack hasonlóan jó konstrukciók vltak, de aaz olasz szerintem jobb volt. Az olasz rhamtarack is nemzeti jhősről volt elnevezve. A Zrínyi az Zrinyi Miklósról, az olasz párja meg Casanova testvéréről, Bassz Ottóról!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2009 nov. 29 15:50 #22062

• Zeki
Hát mondjuk hogy véletlen
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2009 nov. 29 16:25 #22063

• HunBütyök
Amúg yha nem értenétek a poént, az olasz rohamlövegnek Bassotto vlt a nevük ami magyarul Bassz Ottónak ejtendő...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2009 nov. 29 16:25 #22064

Olvastam egy olyan hírt egy ausztrál (asszem) fórumon, hogy Magyarország \'44-45 telén zsákmányolt 2 db Stuart:blink: harckocsit. Valaki tud erról valami közelebbit?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2009 nov. 29 16:30 #22065

Hát az oroszok kaptak sajnos amerikai harckocsikat Szerintem elképzelhető hogy sikerült megkaparintani pár darabot:)
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2009 nov. 29 16:52 #22066

• HunBütyök
nem 3-at? De 3-at, 1942-ben. És műszaki-mentő harckocsiként vontatásra használtuk őket. De hibásak az ismereteid, mert nem M3 Stuart hanem M3A1 Stuart könnyűharckocsikat zsákmányoltunk. Ennek volt az angol cuki neve a \"Drága(ság)\" azaz Honey.

Itt van ahogy a kis drágaság húzza a jó kis T-38-at.

A kép rejtve van vendégek elől, jelentkezz be vagy regisztrálj a megtekintéshez.<br><br>Szerkesztette: HunBütyök, Időpont: 2009-11-29 17:54
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2009 nov. 29 16:53 #22067

Az biztos, a Konrad alatt Székesfehérváron 40(!) Sherman tankot fogtunk, de azokat üzemabyag híján fel kellet robbantani. Fehérváron a már betört magyar rohamtüzérekkel csatároztak, de mikor meglátták a német Kötiket, akkor gyorsan kiszálltak, és elhúztak a fenébe (megjegyzem jól tették:lol: ).
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2009 nov. 29 16:59 #22069

De hibásak az ismereteid, mert nem M3 Stuart hanem M3A1 Stuart könnyűharckocsikat zsákmányoltunk.

Bütyi fitogtatja a tudását. Mond el az M3A1 Stuartok gyártási számát, és a magyar, és orosz kezelőszemélyzet neveit is, beleértve a szerelőket, köszi:lol: .<br><br>Szerkesztette: koszta, Időpont: 2009-11-29 19:35
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2009 dec. 03 15:50 #22136

1 kérdés nektek tetszik a magyar 2.vh harckocsizó egyenruha? Csak mert nem tom hogy tényleg csunya vagy csak nekem nincs ízlésem?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2009 dec. 03 16:32 #22137

Szerintem nem volt csúnya, egyébként a katonai ruháknál (és általában minden katonai \&quot;cuccnál\&quot;) nem a dizájnra kell menni:lol: . Egyébként nem tudom, hogy volt-e, vagy netalán még most is cserkész (én az vagyok), azoknak érdekesség lehet, hogy a magyar harckocsizók a zubbony alatt cserkészinget hordtak, jelvények nélkül.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2009 dec. 03 19:45 #22145

Minden katonában egy cserkész lakozik:)
Nekem a német fekete ruha jobban tetszik .... de ízlések és pofonok.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2009 dec. 03 20:00 #22146

• HunBütyök
Mondtam-e már hogy az M3A1 könnyű harckocsi a kedvenc harckocsim? (Az amcsik nemnagyon használták a Stuart kifejezést, az inkább angol volt).

Amúgy az M3a1 gyártási adatai:
1942 májusától 1943 januárjáig gyártották és 4410 db késuzült el belőle.

M3A1 első szériájából, ami 1942 nyarán készült, a szovjetek 340 darabot kaptak még ebben az évben.
A későbbi gyártószériából 30 darabot kaptak 1943 februárjában, amit a fekete tengernél hazsnáltak. Az 563. önálló páncéloshadsztály kötelékében harcoltak, és bár a hadműveletük kudarcba fulladt, ezek közül kerültek ki azok az M3A1-esek amiket a rmánk megzsákmányoltak. Amúgy ha hiszitek ezek a harckocsik egy szovjet partraszállásban vettek részt amúgy, mégpedig 3 tankszállító hajóval tették őket partra.

A románok amúgy a megszerzett 21 harckocsit hadrendbe állíttták és egészen addig hazsnálták őket amig tönkre nem mentek (mert ugye pótalkatrészeket nem zsokmányoltak hozzájuk, és akkor arrafelé nem volt kínai piac sem ahol Stuart javítókészleteket lehetett volna venni öccázért ) Amúgy a 6. és 9. román lovashadosztálynál szolgáltak ezek a Stuartok.

Szerkesztette: HunBütyök, Időpont: 2009-12-03 21:00<br><br>Szerkesztette: HunBütyök, Időpont: 2009-12-03 21:05
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2009 dec. 04 15:29 #22152

Sziasztok!
Egyébként ha zsákmányoltak harckocsikat akkor pl lőszert gyártottak hozzá vagy hogy?
Mert nem tom elképzelni hogy csak addig harcoltak míg volt az eredeti lőszerből....
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2009 dec. 04 17:30 #22156

• HunBütyök
Volt sok érdekes eset. Én példuál tudok lyanról, mint mi magyarok, fogtuk a Stuartot, használtuk amíg volt lőszer, utána meg vontató harckocsi lett belőle.
De sok esetben az ellenség annyi hadianyagot hátrahagyott, hogy sikeresenm tudták pótolni a lőszerhiányt. Pl. Önálló Hummel üteg volt a szovjeteknek 1944-45-ben. Su-150 volt a nevük. A zsákmányolt SFh-18 lőszerekkel kiválóan ellátták magukat a hadizsákmányból.

A francia hadjárat után a francia gyáark a német hadvezetésnek dolgoztak, éppúgy mint a cseh cégek vagy a lengyel cégek. A cseh és francia hadianyaghoz is vlt elég utánpótlás.

Ahol az utánpótlás nem volt megoldható, ott a katonák találékonysága volt meghatározó. Pl. Észak Afrikában nem volt homogén felszerelés. Ott minden fél használt mindenféle járművet. Volt olyan harckocsi ami 4-szer cserélt gazdát. ott is ment a zsákmányolás, de pl. az angolok Breda géppuska helyett bren golyószórót raktak valamire, kivették valaminek a lövegét és ráhegesztették másra meg mindenféle perverziók voltak. Állítólag volt 20 mm-es Breda m.35 gépágyús Stuart harckocsi is.

Ilyen érdekes dolog volt pl. az Sd.Kfz 7 féllánctalpas vontatóra épített vékony páncélzató felépítmény, és zsákmányolt szovjet F-22 áfgyút raktak rá. Ez volt Észak-Afrikában a Diana páncélvadász. De pl. az 5 cm Pak 38 Auf Fahrgestell Pz.II az egy szabvány 5 cm-es páncéltörő löveg volt a panzer II alvázán.
De ilyen tábori variácó volt a Panzer IV-es tornyú párduc (1 db készült belőle) meg még pár huncutság.
Pár édrekesség:

Sd.Kfz.251 félhernyó Renault R-35 harckocsi tornyával

Sd.Kfz 251 alvázra szerelt amerikai Calliope sorozatvető rendszer (amcsik használták, zsákmányolt félhernyókra rakták a sorozatvetőjüket)

Flakvierling T-34-es alvázon (1 db)

7.5cm PaK 40 auf Mittlere Schützenpanzerwagen S307(f) ez egy Pak 40 volt Somua S307 tüzérségi vontatóra szerelve

De a lőszerhiány miatt kicserélt ágyúval ellátott KV-1 volt a Panzerkampfwagen KV I (r) mit 7.5cm PaK nevű okoság, ami egy pak 40-nel felszerelt toronnyal rendelkező Kv-1 harckocsi vlt.
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.16 másodperc
Joomla templates by a4joomla