Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

Tankok/Harckocsik
(1 olvasó:) (1) Vendég

TÉMA: Tankok/Harckocsik

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2010 júl. 25 12:46 #37119

• Számvéber Norbert
Bazooka Joe írta:
Norbi!

Írtad a Páncélosok c. könyvben, hogy:

\"A 24. páncélos-hadosztály tapasztalatai szerint a kevésbé beépített területen a harckocsikból, lövészpáncélosokon szállított páncélgránátosokból, önjáró páncéltörő ágyúkból, utászokból és tüzérségből álló páncélozott rohamcsapatok kiválóan beváltak.\"

Kérdésem az lenne, hogy a 14. és 16. páncélos-hadosztályok is átvették ezt a technikát,vagy nekik volt sajátjuk (mivel Sztálingrád különböző részein harcoltak)?

Illetve e 3 páncélos-hadosztály nem akkor kapott páncélgránátos-ezredeket, amikor már a sztálingrádi csata után újra felállították / feltöltötték őket?

Én úgy tudtam, hogy a csata ideje alatt a páncélos-hadosztályokban 1 Lövész-Brigád (Schützen-Brigade) volt, ami 2 Lövész-Ezredből (Schützen-Regiment) állt. Tehát akkor az ezekben szolgáló katonákat már páncélgránátosoknak nevezték?

Segíts légy szíves!<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2010-07-25 13:03

Minden Sztálingrádnál harcoló német páncéloshadosztálynak hasonló tapasztalatai voltak.

A páncéloshadosztály gépkocsizó lövészezredeit 1942. július 5-én átkeresztelték páncélgránátos-ezredekké, a katonákat pedig páncélgránátosokká.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2010 júl. 25 13:37 #37122

• Bazooka Joe
Köszönöm szépen a válaszokat!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2010 júl. 25 17:24 #37126

• Számvéber Norbert
A Magyar Királyi Honvédségben használt Fiat 3000 harckocsi homlokpáncélja, miután idén Várpalota mellett megtalálták. Egyéb alkatrészei is előkerültek. Mint látható a páncélzaton, 1944-ben német és magyar gyártmányú kézi páncéltörő rakétavetők célja lett.

A kép rejtve van vendégek elől, jelentkezz be vagy regisztrálj a megtekintéshez.
Csatolmányok:
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2010 júl. 25 17:51 #37127

Ez az?

www.netlabor.hu/roncskutatas/modules/mya...p;amp;#comment132455

Esetleg nem tudsz bővebbet, hogy végülis mi történhetett szegény harckocsival? Lőgyakorlatnak lett az áldozata?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2010 júl. 25 17:57 #37128

• Számvéber Norbert
portillo írta:
Ez az?

Esetleg nem tudsz bővebbet, hogy végülis mi történhetett szegény harckocsival? Lőgyakorlatnak lett az áldozata?

1941-ig kiképzésre használtak belőlük öt darabot. 1942-ben leselejtezték őket és kiadták céltárgynak. Ez itt szerintem a várpalotai páncélromboló tanfolyamok célharckocsija lett. A harckocsi darabjai közül nagy mennyiségű magyar 1944 M. 60 mm-es és német 8,8 cm-es kézi páncéltörő rakétavető elműködött rakétalövedéke került elő. A homlokpáncélon is több olyan lyuk látható, amelyet kumulatív sugár égetett.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2010 júl. 25 18:25 #37132

• HunBütyök
Előbb írtam Zkinek a világháború leghíresebb páncéloshadosztályairól és páncélosairól, de ez a fránya 30 perces időkorlát megszivatott. Ezért nem írok róluk. Elveszett minden.
Egy órát dolgoztam rajta, igaz jközben kajáltam is.

Nem lehetne ezt a 30 perces bejelentkezési időkorlátot meghosszabbbítani???????????????? Szétb*sz az ideg azonnal. Leírom alényeget gyorsan, de a gépelési hibákat nem fogom javítani. majd kijavítja aki beállította a 30 perces időkorlátot.

Egyszóval lírom: a világháború leghjhíresbb hadseregénk számító indiai hadsereg 4 olyan járművet hazsnált amik totál indiaiak voltak. Három fajta Vickers könnyűharckocsi, amiből csak egy harcolt Észak-Afrikában. Ez a Vickers MK IIA volt. 1940-ben vett részt harcokban. Vagy valamelyik indiai páncélosdandár kötelékében, vagy felderítő alakulatnál. A másik kettő fajta könnyűharckocsi tnem hazsnáélták afrikában. Ez a 3 könnyűharckocsi anglibánan készült de CSAK indiának. Tehát csakis indiai cucc volt. Volt még egy csodafegyver Afrikában (és melett a Közel-Keleten is, meg Szingapúrnál is), az ACV-IP. Ez minden gumikerekű páncélozott csapatszállító ősének is tekinthető.
Ez egy kanadai ihletésű GMC teherkocsi alvázára épített páncélozott szállítójármű volt. És indiában építették. Szrintem erre gondolhatott ismerősöd. A 4. és 5. indiai gyalogoshadosztál yhazsnéálta őket 1941-42-ben. A négy változatából az MK I és MK II változat futkosott Afrika homokjában és Szíriában.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2010 júl. 25 18:36 #37134

• HunBütyök
Számvéber Norbert írta:
portillo írta:
Ez az?

1941-ig kiképzésre használtak belőlük öt darabot. 1942-ben leselejtezték őket és kiadták céltárgynak. Ez itt szerintem a várpalotai páncélromboló tanfolyamok célharckocsija lett. A harckocsi darabjai közül nagy mennyiségű magyar 1944 M. 60 mm-es és német 8,8 cm-es kézi páncéltörő rakétavető elműködött rakétalövedéke került elő. A homlokpáncélon is több olyan lyuk látható, amelyet kumulatív sugár égetett.

Azt vajon tudjátok-e hogy a második világháború leghíresebb páncélosai, a Fiat 3000A/B modello 21/30 hol szerepelt éles bevetésen utoljára? Norbi biztosan tudja, de kíváncsi vagyok más tudja-e.
Amúgy a Fiat 3000 nem pontos kifejezés (én úgy vagyok vele, mint Norbi vagy Bazi Joe a Királytigris kifejezéssel), mert volt A és B változata neki (A a géppistás, B az ágyas) és volt modello 21 és modello 30 változat is. Magyarországnak milyen Fiat 3000-e volt? Lettországnak, Albániának és Etiópiának modello 21 mindkét változatból (A és B ).
Amúgy én a modello 30-ra saccolok, amit mi vettünk. Sajnos mindenhol csak konyhanyelven írnak a Fiat 3000 A vagy B modello 21 és 30-ról.<br><br>Szerkesztette: HunBütyök, Időpont: 2010-07-25 20:49
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2010 júl. 25 18:38 #37135

Nem az a leghíresebb...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2010 júl. 25 18:41 #37136

• HunBütyök
Majd én megismertetem a népekkel ezeket a dolgokat. Tudod panzer2 barátom, nekem küldetésem van!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2010 júl. 25 18:49 #37137

• Számvéber Norbert
HunBütyök írta:
Számvéber Norbert írta:
portillo írta:
Ez az?

Azt vajon tudjátok-e hogy a második világháború leghíresebb páncélosai, a Fiat 3000A/B modello 21/30 hol szerepelt éles bevetésen utoljára? Norbi biztosan tudja, de kíváncsi vagyok más tudja-e.
Amúgy a Fiat 3000 nem pontos kifejezés (én úgy vagyok vele, mint Norbi vagy Bazi Joe a Királytigris kifejezéssel), mert volt A és B változata neki (A a géppistás, B az ágyas) és volt modello 21 és modello 30 változat is. Magyarországnak milyen Fiat 3000-e volt? Lettországnak, Albániának és Etiópiának modello 21 mindkét változatból (A és B ).
Amúgy én a modello 30-ra saccolok, amit mi vettünk. Sajnos mindenhol csak konyhanyelven írnak a Fiat A vagy B 3000 modello 21 és 30-ról.&lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: HunBütyök, Időpont: 2010-07-25 20:44

A Magyar Királyi Honvédség öt Fiat 3000 B-t vett (hogy 21-est vagy 30-at, arra én nem találtam adatokat), de ágyúk nélkül. Kiképzési célokra csupán 8 mm-es 1907/31 M. Schwarzlose géppuskát tettek beléjük.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2010 júl. 25 19:04 #37139

• Bazooka Joe
HunBütyök írta:
Majd én megismertetem a népekkel ezeket a dolgokat. Tudod panzer2 barátom, nekem küldetésem van!

Mint a Blues Testvéreknek mi?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2010 júl. 25 19:13 #37141

• HunBütyök
Jól tudod Norbi. Tervezték a sorozatgyártását is, de az L3/35 jobban bejött a vezetésnek. Én speciel a modello 30-ra tippelek továbbra is. Ez 63 LE-s motort kapott, jobb fegyverzetet, jobb felfüggesztést és a felépítmény is kicsit más volt. Bár a magyar Fiat3 000B-ről nem láttam még fotót, abból egyből kiszűrhető lenne, hogy modello 21 vagy 30.

Azt tudjuk hogy a Magyarok által vásároltnak 55 vagy 63 LE-s volt-e a motorja? Ez még segítene.

Amúgy nem érkezett válasz a kérdésemre, elárulom, hogy a Fiat 3000 A/B harckocsik utolsó bevetése 1943-ban volt Szicilában. Ott volt a heylőrség részére pár darab. Ezekt a szövik támadásakor beásták és bunkerként használták őket. Pár darab mozogva is harcolt, és volt ami túlélte a csatát.

Első bevetésük pedig 1926-ban volt Líbiában.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2010 júl. 25 19:19 #37142

• HunBütyök
Bazooka Joe írta:
HunBütyök írta:

Mint a Blues Testvéreknek mi?

Szeretem a Blues zenét is. Abban is van pár híres, de sajna nem eléggé ismert előadó. Pl. a BB King nem mai srác, kicsit elavult a zenéje, de szenzációs blues zenész. Éppen olyan zenészben mint a Fiat 3000B-k harckocsiban
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2010 júl. 25 20:08 #37150

• HunBütyök
Közben egy jól bevált könyvvel kiderítettm. Fiat 3000B moidello 21 harckicsikat vásároltunk.

A Magyar Királyi Honvédség külföldi gyártmányú harcjárművei című könyvben a képen egy modello 21 szerepel. Ugyanis az itt látható rajzon kivehető, hogy a lánctalpnál, a páncélteknő oldalánál nincsen a ferde takarólemez.

Tehát mi is azt a típust vettük amit a Lettek és az Albánok.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2010 júl. 26 07:55 #37152

• Zeki
Köszi Bütyök a beszámolót az indiai hadseregről.
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.17 másodperc
Joomla templates by a4joomla