Nem ágyú, M4 tarack. Az szabvány M2 105 mm-es tarack harckocsiba épített változata volt a Shermanen.
Hátránya harckocsik elleni küzdelemben a viszonylag kicsi tűzgyorsaság, a pontatlanság, és a mozgó célok elleni küzdelem a kis kezdősebesség miatt.
Az M1a1 76 mm-es harckocsiágyú véleményem szrint skkal megbízhatóbb és biztosabb megoldás volt.
A t-34/85 tervezett lőszerekről:
a legnagyobb tömegben használt 85 mm-es gránátok az 1939-es 52-K hoz voltak tervezve. Az 52-K légvédelmi ágyú földi célok elln kiváló volt, már 1941-ben a német páncélosok réme volt. (Úgy mint a 88-as az angolokkal szemben)
Az 52-K légvédelmi ágyúhoz kifejlesztett páncéltörő lövedékek (BR365 és 356K) a háború elején kis számban voltak hazsnálatosak a 85 mm-es légvédelmi ütegeknél, mivel elsődleges céljuk a fasiszta megszálló légiterroristák lelövése volt. A fasiszta repülőgépek ellen pedig O-365, O-365M, és O-365K gránátot használtak.
Na de a lényeg: a páncéltörő lövedékek a 85 mm-es harckocsiágyúban, amiket legnagyobb számban használtak a bolsevisták, az nem a 85 mm-es harckocsiágyúhoz volt kifejlesztve. Később fejlesztttek ki cuki cuccokat, mint a reggel említett BR-365P, ami 1944-től volt elérhető ha jól sejtem, illetve a BR-365PK, ami meg már 1945 és szerintem csak Koreában lövöldözték vel az imperialistákat. Az 1945-ben szolgálatba állított taligás 85 mm-es D-44 páncéltörő ágyúhoz is már adtak ilyen lőszereket, de ez már mint mondtam háború utáni cucc.
U.i.: csak poénkodok a sztalinista bértollnokok általi szóhasználattal, nem vagyok komcsi.
U.i.: sajnos az 1942 után háborús dolgokban csak amatőr szinten vagyok otthon, hah tévedtem volna, akkor szóljhatok hozzá legyetek szívesek.
Tényleg, van-e valami infónk arról, hogy az A34 Comet APDS lőszerrel végzett-e ki fasiszta acélszörnyet? (1945 eleje)
U.i.: csak poénkodok a sztalinista bértollnokok általi szóhazsnálattal.

<br><br>Szerkesztette: HunBütyök, Időpont: 2010-09-28 16:47