Mirque írta:
Válaszom Einer spinnt immer!-nek:
Elég sok partizán filmet néztem, és így széles körű, objektív tudást szereztem a vh2-ról.
Újabb kérdésem: a Tiger elég sikeres harckocsi volt, mi a csodának kelett kifejleszteni a Panthert, és főleg a Tiger2est? Ezek semmi újdonságot nem hoztak a Tigerhez képest, és sokkal drűágábbak voltak. A Panter érzékeny, gyakran meghibásodott, a Tiger2 nehézkes, drága.
Kérdésem: a Tiger1 jobb harckocsi volt , és megbízhatóbnak is mint a Panther, vagy a Tiger2?
Kérdés2: Tervezték a Königsz Tigrincs kis testvérét: a Klein Tigrincset, kb. 35 tonna lett volna, született-e prototipus?, én még rajzot sem láttam erről a jónak tűnő elképzelésről.
A Tigris sokkal drágább volt mint a Párduc, ismereteim szerint a Párduc 115, a Tigris 250 ezer RM-be került. Műszaki szempontból a Tigris sokkal elmaradottabb konstrukció volt mint a Párduc, pedig az se volt túl modern. A Tigris használati (kezelési) utasítása szerint 20km(!)-ként kellet ellenőrizni és szükség esetén javítani a futóművet. A háború végi Párducokkal volt annyi probléma, hogy az ötvöző anyagok hiánya miatt a futómű torziós rúdjai, illetve az erőátvitel kihajtótengelyei bizonytalanok voltak.
Van azonban ebben a témában nálam sokkal authentikusabb szakértő, az ő véleményét kell figyelembe venni ha ezzel nem egyezik.