Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

Tankok/Harckocsik
(1 olvasó:) (1) Vendég

TÉMA: Tankok/Harckocsik

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 jan. 29 18:12 #52000

• Com. Hakapeszi
Köszönöm, a szemem úgy néz ki automatikusan átsiklott a zárójel fölött.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 jan. 29 18:13 #52001

• Számvéber Norbert
Gipszj írta:
Számvéber Norbert írta:
Azért azt jó lenne leszögezni, hogy ezek az amerikai könnyű és közepes harckocsik csak EGYSÍKÚ (függőleges) lövegstabilizátorral rendelkeztek. Igen hasznos volt a löveg célon tartásában, de a mozgás közben kiváltott tűz pontosságát ez még messze nem oldotta meg.

Ez a beállított lőtávolságot tartotta ha függ. síkban működött. Ez elvileg tökéletesen megoldotta a kérdést amennyiben a harckocsi PONTOSAN a cél felé tartott, mert akkor nem kellett forgatni a tornyot. Ha nem, akkor nem sokat ért, bár azért a semminél többet ért. Műszakilag az alapja egy giroszkóp volt, de hogy hogyan alakították a pörgettyű jelét lövegmozgatássá azt nem tudom.

Pontosan a cél, vagyis az ellenfél felé egyenes vonalban mozgó harckocsi a legideálisabb célpont a páncéltörő fegyverek irányzói számára...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 jan. 29 18:42 #52004

• HunBütyök
Számvéber Norbert írta:
HunBütyök írta:

1942/%43 telének pedig igazi kis hőse volt a britektől és a kanadaiaktól kapott Universal Carrier Mk I és Mk II. Ezt speciális alakulatok kapták és kis vállakozásokra, nyelvszerzésre, kis rajtaütésekre használták.

No, akkor zsákolj be magadnak egy teletabit! Ezeket zömmel a gépesített dandárok felderítőszázadai kapták. Nem voltak speciális alakulatok.

Miért a felderítők nem azok? Akkor teletabiiiii..
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 jan. 29 18:52 #52005

• Számvéber Norbert
HunBütyök írta:
Számvéber Norbert írta:
HunBütyök írta:

1942/%43 telének pedig igazi kis hőse volt a britektől és a kanadaiaktól kapott Universal Carrier Mk I és Mk II. Ezt speciális alakulatok kapták és kis vállakozásokra, nyelvszerzésre, kis rajtaütésekre használták.

No, akkor zsákolj be magadnak egy teletabit! Ezeket zömmel a gépesített dandárok felderítőszázadai kapták. Nem voltak speciális alakulatok.

Miért a felderítők nem azok? Akkor teletabiiiii..

A speciális alakulat nem a szervezetszerű csapatfelderítőknél kezdődik. A legtöbb valóban különleges alakulat első ismérve, hogy ÖNÁLLÓ alakulatként szervezik.
Nem tévesszük össze a szakcsapatokat a különleges alakulatokkal!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 jan. 30 09:27 #52016

• Panther
A Shermanben és a T-28-ban is volt lövegstabilizátor? Még egy forrást dobok a kukába. Persze ettől még kuriózum volt, hisz nem volt túl elterjedt. A célzást nem tudta teljesen pontosítani tüzelés közben, de azért valamit könnyíthetett rajta, ha jól használják.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 jan. 30 11:28 #52024

• Zeki
Hát a forrásokat is emberek írják, akik ugyan olyanok mint mi... És mivel tévedni emberi dolog.
\"Errare humanum est.\" - mondták vala a bölcsek...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 jan. 30 11:40 #52025

• HunBütyök
Én kinézem a sok megélhetési bértollnokból, hogy direkt csúsztatnak, hogy jobban fogyjon amiről írnak.
Elképzeltetek úgy egy könyvet hogy ne az legyen a legjobb amiről szól?

Pl. Földi Pál leírja a lengyel harckocsikat úgy hogy elavult francia és angol típusok voltak. Holott semmivel sem voltak elavultabbak mint a Panzer I vagy II. Lehet hogy sz*rnak számított a 35 darab Renault R35 amit a lenygelek (is) használtak, de egy Panzer II-nek ez a jármű olyan volt mint később egy T-34/76-nak a Párduc.

De millió ilyen lehet, más íróknál is. A technikai vívmányoknál is elképzelhetetlen lenne, hogy egy amerikai, német vagy szovjet dolognál leírják, hogy \"Bár a német harckocsikon 3-szoros közelítésű kukker volt, a franciáknak 4-szeres közelítésű kukkerjuk volt az utolsó páncélgépkocsijukon is. Vagy pl.egy darabból öntötték a T-34/85 tornyát, de ez egy réges-régi technika volt, ami már a 30-as évek elején megjelent.

De éppúgy a szovjeteknél szokták méltatni a T-34-nél Christie-futóművet, ami már a BT sorozatnál, pár brit típusnál, sőt még a Panzer II Ausf D-nél is megvolt.

Úgyhog yén ezen meg sem lepődök, hogy a T-28 mod.38 lövegstabilizátorát meg sem emíltik...
Amikor nem angolok laktak mellettünk hanem németek, az öreggel bezsélgette amásodik vh-ról. Ő mondta, hogy a Tigrisben volt először lövegstabilizátor. Én meg mondtam neki, hogy NEIN NEIN!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 jan. 30 13:55 #52032

• Gipszj
Számvéber Norbert írta:
Gipszj írta:
Számvéber Norbert írta:
Azért azt jó lenne leszögezni, hogy ezek az amerikai könnyű és közepes harckocsik csak EGYSÍKÚ (függőleges) lövegstabilizátorral rendelkeztek. Igen hasznos volt a löveg célon tartásában, de a mozgás közben kiváltott tűz pontosságát ez még messze nem oldotta meg.

Ez a beállított lőtávolságot tartotta ha függ. síkban működött. Ez elvileg tökéletesen megoldotta a kérdést amennyiben a harckocsi PONTOSAN a cél felé tartott, mert akkor nem kellett forgatni a tornyot. Ha nem, akkor nem sokat ért, bár azért a semminél többet ért. Műszakilag az alapja egy giroszkóp volt, de hogy hogyan alakították a pörgettyű jelét lövegmozgatássá azt nem tudom.

Pontosan a cél, vagyis az ellenfél felé egyenes vonalban mozgó harckocsi a legideálisabb célpont a páncéltörő fegyverek irányzói számára...

Én arra gondoltam, hogy harckocsi-harckocsi elleni harcban, ha a löveg hossztengelyének iránya nem esik egybe a harckocsi hossztengelyének irányával akkor ez a stabilizátor nem sokat érhet.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 jan. 30 14:25 #52034

• Panther
Én ennek a mondásnak egy másik verzióját ismerem:

Tévedni emberi dolog, másra kenni még emberibb.

Egyébként, ha már képbe jött a Sherman, a T-34 Calliopéval felszerelt verziót bevetették egyáltalán a háborúban? A Company of Herosban nagyot néztem, mikor elősször találkoztam vele. Ott elég erőteljes hatása volt a harcokra.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 jan. 30 14:44 #52037

Köszi a válaszodat Jagdpanther!
Sokat segítettél.
Mivel makettot építek-amerikait-és orosz használatút.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 jan. 30 18:00 #52049

• HunBütyök
Igen.

A játékokban nagyon puszíttó fegyver (ahogy a katyusa is), én is találkoztam vele sokszor pl. Sudden-ben. Az első részben egy fél képernyőt leradírozol vele.
Valóságban apró (jó hát nem apró mert 4,5 hüvelykesek voltak) rakéták tömkelegét repítette pár kilométer távolságra. Gyalogosok ellen kiváló volt, mert jó kis előerő elleni területtüzet tudott lőni. Kicsit talán a korai 82 mm-es rakétákat repítő Katyusákhoz tudnám hasonlítani. Bár azért a 60 cső az 60 cső. Volt amúgy 7,2 hüvelykes rakétákat lövő változata is, ezek 20-60 csőig terjedő szerkezetből voltak indíthatóak.

A Calliope rendszert bevetették harcban 1944/45-ben, sőt volt Pacific verziója is, ami kis hajón volt és a szigeteket szórták vele, sőt volt egy mini verziója is Dodge Beep-re építve.
Az amerikaiak egy Calliope rakéta-sorozatvetőt építettek zsákmányolt Sd.Kfz.251-re is.

Na most hirtelen ennyi jutott eszembe. A modern fegyverekhez kevésbé értek, ha valaki többet tud róla az majd leírja.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 jan. 30 18:55 #52057

És vegyük hozzá a lélektani hatást . Nagyon nagy volt a félelem keltő ereje + egy sherman védettebb mint egy opel maultier .
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 jan. 30 19:24 #52069

• Gipszj
Úgy tudom, hogy a normandiai partraszállásnál is használtak rakéta-sorozatvetőket.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 jan. 30 19:26 #52071

Luger írta:
És vegyük hozzá a lélektani hatást . Nagyon nagy volt a félelem keltő ereje + egy sherman védettebb mint egy opel maultier .

Mitől félelmetesebb mint egy tüzérségi zárótűz?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 jan. 30 19:26 #52073

• Bazooka Joe
Gipszj írta:
Úgy tudom, hogy a normandiai partraszállásnál is használtak rakéta-sorozatvetőket.

Kevés sikerrel... (az amerikaiak)<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2011-01-30 20:28
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.16 másodperc
Joomla templates by a4joomla