Értem... Itt szintén nem azt kell nézni, hogy melyik harckocsit gyártották, hanem azt hogy melyik gyár.
A felkész termékeket valószínűleg befejezték és alkatrészt is gyártottak. De a gyárak ahol a francia harckocsik készültek alapvetően nem \"harckocsigyárak\" voltak. Ahogy sehol sem. A Renault termékeit tekintve sokkal fontosabb volt a tehergépkocsi például.
A francia páncélosok és hadieszközök (de éppen így a belga, dán, norvég stb) javítása, pótalkatrészekkel, lőszerrel való ellátása nagyon bizonytalan lett volna. (Mi magyarok is kaptunk pl. belga 47 mm-es pct. ágyúkat, de nem volt hozzá lőszer. Ami volt azt eldurrogtattuk és vége...)
A németek a Barbarossa hadművelet idején hazsnáltak főként felderítési célokra francia harckocsikat, de de szépen leavanzsáltak vontatókká, vagy \"fegyverhordozókká\". Harcban nem volt nagy az értékük, és javításuk is macerás volt 4000 km távolságból, ezért próbálták úgy hasznosítani őket, hogy jó legyen.
Ellenben a zsákmányolt példányok, bár nem volt utángyártás sokáig szolgáltak rendfenntartó alakulatoknál, vagy partizánvadász alakulatoknál, a gyárhoz közelebbi helyeken. Fő szempont volt, hogy ha kell akkor lehessen használni őket, de lehetőleg legkevésbé kopjanak el a harcban.
Mégegy dolog eszembe jutott ahogy kattog az agyam, bár ez csak saját elképzelés, ne vegyétek készpénznek, de én például a birtokomba került idegen gyáraknak kiadtam volna részfeladatokat. Pl. fémtömegcikkgyártás, alapanyaggyártás... Pl. oké, gyártsunk mondjuk Németországban Panzer IV-est, de pl. acéllemezekt gyártson a Somua, csavarokat az FCM és így tovább. Persze kérdés az hogy ha egy-egy szállítmányt elkap egy ellenséges repülőgép akkor csavar nélkül marad a Panzer IV-es.
Na de a realitás talaján maradva, kötöm az ebet a karóhoz: a megszerzett gyárak olyan dolgokat gyártottak amik a legjobban kellettek. És ez ne az R35 gyalogsági harckocsi volt, hanem pl. Renault teherkocsi, Somua vontató, Citroen teherkocsi és személykocsi, Unique vontató (ezt 1943-ig gyártották a németek amúgy, 1937-túl volt a P107 változat és 1940-től a felturbózott TU1-est gyártották a németek részére.)
De éppúgy gyártottak mezőgazdasági traktort (termelni kellett hogy legyen liszt a katonák kenyerére), ekét, boronát, vetőgépet, írógépet, kanálgépet, telefont, borotvapengét, bajonettet, tükröt, ablaküveget, WC-csészét, meg amit csak fel lehet sorolni... MINDENT!