Roland írta:
Bazooka Joe írta:
Mi lett a sorsa a németek által Magyarországra szállított 15 db Hotchkiss könnyűharckocsinak?
Úgy tudom Joe, hogy a 101-es önálló harckocsiszázad tagjaiként harcoltak a partizánok ellen, itt 9 Hotchkiss veszett oda, a maradék hatot pedig a szovjetek intézték el 1943 tavaszán.
Én kicsit másként tudom. Nosza, spórolunk Joe-nak egy kis utánajárást és olvasást.
1942 novemberében érkezett meg Pongrácz József őrnagy és 32 főnyi legénység Versailles-ba, a német 100. páncélos pót- és kiképzőosztály állomáshelyére. A magyarok itt négyheti kiképzést kaptak francia zsákmány-harckocsikra. Belőlük alakult meg a 101. önálló harckocsiszázad, amelyet 15 Hotchkiss H–35 és H–39, valamint két Somua S–35 harckocsival szereltek fel. E páncélosokat ugyancsak Versailles-ban kapták meg. A század a magyar megszálló erők kötelékében tevékenykedett 1943. január közepétől 1944 augusztusáig.
A magyar 101. önálló harckocsiszázad bevethető állománya
1944. július 1-jén még két Somua S–35 és nyolc Hotchkiss H–35 és H–39 harckocsi volt, ám a hónap végére már csak egy Hotchkiss harckocsija maradt. A többi 30 százalékban ellenséges behatás, 70 százalékban pedig a vontatók hiánya miatti önmegsemmisítések következtében odaveszett. A századot 1944 augusztusában feloszlatták.