Számvéber Norbert írta:
Gipszj írta:
Hozzászólás Számvéber Norbert véleményéhez:
Sohasem állítottam, hogy a Párduc és a Tigris nem képes messzebbről kilőni a T-34-t mint fordítva. Azt azonban mondtam, hogy a páncélos csaták nem kilométerekről zajlottak és ezt a véleményemet fenntartom. Az, hogy a szovjetek bevárták 500m-ig a németeket -ha tehették- nem mond ellen a véleményemnek. A harckocsi kísérő gyalogság nélkül eléggé kellemetlen helyzetbe tud kerülni gyalogsággal szemben, lásd kanyarpuska (Stgw 44) amit harckocsin is kipróbáltak. Tudomásom szerint a harckocsi löveg elég szűk szögcsoportban tud lőni, főleg lefelé. 1944-re a németek elvesztették a légifölényt, a normandiai partraszállás napján összesen két (!) bevetést repültek, egy géppár szállt föl egyszer. Egy dombtetőre kiállított harckocsi - még ha be is van ásva - alkalmas az ellenség teljes légifölénye estén arra, hogy gyakorló célnak használják akár a rakétás Typhoon-ok vagy az Il-2-ek. Azt készséggel elhiszem, hogy az első lövést messzebbről tudták leadni a német harckocsik mint az ellenfeleik, de azok sem várták egyhelyben, hogy célba lőjenek rájuk. A füst, a por megtette a magáét. Az, hogy az orosz vzetés inkább a tömeget erőltette a taktika helyett nem föltétlenül bizonyítja egy fegyver jóságát vagy alárendeltségét.
A szírek, irakiak nem voltak sohasem (én legalább is így tudom) a technikai fegyverek kezelésének a mesterei.<br><br>Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-08-12 17:29
Sajnos ezekkel az egymás mögé tett, számomra csak igen erőltetten összefüggő, de forrásokkal alá nem támasztott mondatokkal nem tudok mit kezdeni.
Tartok tőle, hogy a gepanzerte Kampfgruppe (páncélozott harccsoport) összetétele és harcászata ismeretlen Önnek/Neked. A hozzászólásból legalább is erre következtetek.
Az 500 m nem 300-400 m; a 800-1000 m sem az, az 1500-2000 m pedig nagyon nem az... Szovjetek biztosan magukat akarták átverni.
Csak egy dologra reagálnék: mekkora is volt a Typhoon-ok rakétáinak találati aránya brit adatok(!) szerint 1944 augusztusában egy ÁLLÓ és KEZELŐK NÉLKÜLI Panther harckocsi ellen, KÍSÉRLETI LÖVÉSZET keretében?
Nos, 64 rakétából 3, azaz három találta el a célt. (Forrás: Gooderson, Ian: Air Power at the Battlefront. London-Portland, 1998. 104. o.) Pedig még csak nem is volt álcázva, nem lőtt vissza, és nem volt légvédelmi támogatása sem.
Az Il-2 hatékonyságát (helyesebben annak nehezebb páncélosok elleni hiányát) pedig már ezerszer kitárgyaltuk.<br><br>Szerkesztette: Számvéber Norbert, Időpont: 2011-08-12 17:50
Ha 500m-ről kezdték - én úgy gondolom - akkor csak nem álltak meg, hogy könnyebben lehessen rájuk lőni. Ez csak egy gondolat. Hogy kb. minden huszadik rakéta talált? Elhiszem, de feltételezem, hogy nem kellett számolni a felhasznált lőszert. Egy gép alá 6-8 db-ot függesztettek, 3 gépből (matematikai átlag) megvolt az egy találat. Egy század 12 gépből szokott állni. Elismerem vita nélkül, hogy valós helyzetben az arány rosszabb lehetett.
Más. Vagy Bar(?, nem emlékszem pontosan a névre) vagy Wittmann írja, hogy a Tigrist meg a Párducot Pzkpw IV.-ek szokták kísérni. Gondolom nem csak azért mert a nehéz harckocsikból kevés volt, hanem azért is, hogy hátulról meg oldalról védjék, mert azért ott vékonyabb volt a páncél.
Más. Csakugyan nem ismerem egy ilyen harc-csoport pontos összetételét, de azt sok helyen hallottam vagy olvastam, hogy a háború második felében a németeknek emberből volt a legnagyobb hiánya. Ezért azt gondolom, hogy a fentebb említett egységek nem voltak egészen állománytábla szerintiek.
Más. Nyugodtan tegezhet(sz), sajnos jóval öregebb vagyok, de még a húsz év körülieknek is szoktam mondani, hogy nem szeretem a csendőr pertut.
Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-08-12 18:06
Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-08-12 18:10<br><br>Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-08-12 18:18