Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

Tankok/Harckocsik
(1 olvasó:) (1) Vendég

TÉMA: Tankok/Harckocsik

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 aug. 12 12:34 #58523

• Magyarharcos
Merchava?

Vagy valami hasonló nevezetű.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 aug. 12 13:16 #58527

Merkava.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 aug. 12 15:25 #58528

• Gipszj
Hozzászólás Számvéber Norbert véleményéhez:
Sohasem állítottam, hogy a Párduc és a Tigris nem képes messzebbről kilőni a T-34-t mint fordítva. Azt azonban mondtam, hogy a páncélos csaták nem kilométerekről zajlottak és ezt a véleményemet fenntartom. Az, hogy a szovjetek bevárták 500m-ig a németeket -ha tehették- nem mond ellen a véleményemnek. A harckocsi kísérő gyalogság nélkül eléggé kellemetlen helyzetbe tud kerülni gyalogsággal szemben, lásd kanyarpuska (Stgw 44) amit harckocsin is kipróbáltak. Tudomásom szerint a harckocsi löveg elég szűk szögcsoportban tud lőni, főleg lefelé. 1944-re a németek elvesztették a légifölényt, a normandiai partraszállás napján összesen két (!) bevetést repültek, egy géppár szállt föl egyszer. Egy dombtetőre kiállított harckocsi - még ha be is van ásva - alkalmas az ellenség teljes légifölénye estén arra, hogy gyakorló célnak használják akár a rakétás Typhoon-ok vagy az Il-2-ek. Azt készséggel elhiszem, hogy az első lövést messzebbről tudták leadni a német harckocsik mint az ellenfeleik, de azok sem várták egyhelyben, hogy célba lőjenek rájuk. A füst, a por megtette a magáét. Az, hogy az orosz vzetés inkább a tömeget erőltette a taktika helyett nem föltétlenül bizonyítja egy fegyver jóságát vagy alárendeltségét.
A szírek, irakiak nem voltak sohasem (én legalább is így tudom) a technikai fegyverek kezelésének a mesterei.<br><br>Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-08-12 17:29
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 aug. 12 15:48 #58529

• Számvéber Norbert
Gipszj írta:
Sohasem állítottam, hogy a Párduc és a Tigris nem képes messzebbről kilőni a T-34-t mint fordítva. Azt azonban mondtam, hogy a páncélos csaták nem kilométerekről zajlottak és ezt a véleményemet fenntartom. Az, hogy a szovjetek bevárták 500m-ig a németeket -ha tehették- nem mond ellen a véleményemnek. A harckocsi kísérő gyalogság nélkül eléggé kellemetlen helyzetbe tud kerülni gyalogsággal szemben, lásd kanyarpuska (Stgw 44) amit harckocsin is kipróbáltak. Tudomásom szerint a harckocsi löveg elég szűk szögcsoportban tud lőni, főleg lefelé. 1944-re a németek elvesztették a légifölényt, a normandiai partraszállás napján összesen két (!) bevetést repültek, egy géppár szállt föl egyszer. Egy dombtetőre kiállított harckocsi - még ha be is van ásva - alkalmas az ellenség teljes légifölénye estén arra, hogy gyakorló célnak használják akár a rakétás Typhoon-ok vagy az Il-2-ek. Azt készséggel elhiszem, hogy az első lövést messzebbről tudták leadni a német harckocsik mint az ellenfeleik, de azok sem várták egyhelyben, hogy célba lőjenek rájuk. A füst, a por megtette a magáét. Az, hogy az orosz vzetés inkább a tömeget erőltette a taktika helyett nem föltétlenül bizonyítja egy fegyver jóságát vagy alárendeltségét.
A szírek, irakiak nem voltak sohasem (én legalább is így tudom) a technikai fegyverek kezelésének a mesterei.&lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-08-12 17:29

Sajnos ezekkel az egymás mögé tett, számomra csak igen erőltetten összefüggő, de forrásokkal alá nem támasztott mondatokkal nem tudok mit kezdeni.

Tartok tőle, hogy a gepanzerte Kampfgruppe (páncélozott harccsoport) összetétele és harcászata ismeretlen Önnek/Neked. A hozzászólásból legalább is erre következtetek.

Az 500 m nem 300-400 m; a 800-1000 m sem az, az 1500-2000 m pedig nagyon nem az... Szovjetek biztosan magukat akarták átverni.

Csak egy dologra reagálnék: mekkora is volt a Typhoon-ok rakétáinak találati aránya brit adatok(!) szerint 1944 augusztusában egy ÁLLÓ és KEZELŐK NÉLKÜLI Panther harckocsi ellen, KÍSÉRLETI LÖVÉSZET keretében?
Nos, 64 rakétából 3, azaz három találta el a célt. (Forrás: Gooderson, Ian: Air Power at the Battlefront. London-Portland, 1998. 104. o.) Pedig még csak nem is volt álcázva, nem lőtt vissza, és nem volt légvédelmi támogatása sem.
Az Il-2 hatékonyságát (helyesebben annak nehezebb páncélosok elleni hiányát) pedig már ezerszer kitárgyaltuk.<br><br>Szerkesztette: Számvéber Norbert, Időpont: 2011-08-12 17:50
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 aug. 12 16:03 #58530

• Gipszj
Számvéber Norbert írta:
Gipszj írta:
A szírek, irakiak nem voltak sohasem (én legalább is így tudom) a technikai fegyverek kezelésének a mesterei.&lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-08-12 17:29

Sajnos ezekkel az egymás mögé tett, számomra csak igen erőltetten összefüggő, de forrásokkal alá nem támasztott mondatokkal nem tudok mit kezdeni.

Tartok tőle, hogy a gepanzerte Kampfgruppe (páncélozott harccsoport) összetétele és harcászata ismeretlen Önnek/Neked. A hozzászólásból legalább is erre következtetek.

Az 500 m nem 300-400 m; a 800-1000 m sem az, az 1500-2000 m pedig nagyon nem az... Szovjetek biztosan magukat akarták átverni.

Csak egy dologra reagálnék: mekkora is volt a Typhoon-ok rakétáinak találati aránya brit adatok(!) szerint 1944 augusztusában egy ÁLLÓ és KEZELŐK NÉLKÜLI Panther harckocsi ellen, KÍSÉRLETI LÖVÉSZET keretében?
Nos, 64 rakétából 3, azaz három találta el a célt. (Forrás: Gooderson, Ian: Air Power at the Battlefront. London-Portland, 1998. 104. o.) Pedig még csak nem is volt álcázva, nem lőtt vissza, és nem volt légvédelmi támogatása sem.
Az Il-2 hatékonyságát (helyesebben annak nehezebb páncélosok elleni hiányát) pedig már ezerszer kitárgyaltuk.&lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: Számvéber Norbert, Időpont: 2011-08-12 17:50

Ha 500m-ről kezdték - én úgy gondolom - akkor csak nem álltak meg, hogy könnyebben lehessen rájuk lőni. Ez csak egy gondolat. Hogy kb. minden huszadik rakéta talált? Elhiszem, de feltételezem, hogy nem kellett számolni a felhasznált lőszert. Egy gép alá 6-8 db-ot függesztettek, 3 gépből (matematikai átlag) megvolt az egy találat. Egy század 12 gépből szokott állni. Elismerem vita nélkül, hogy valós helyzetben az arány rosszabb lehetett.
Más. Vagy Bar(?, nem emlékszem pontosan a névre) vagy Wittmann írja, hogy a Tigrist meg a Párducot Pzkpw IV.-ek szokták kísérni. Gondolom nem csak azért mert a nehéz harckocsikból kevés volt, hanem azért is, hogy hátulról meg oldalról védjék, mert azért ott vékonyabb volt a páncél.
Más. Csakugyan nem ismerem egy ilyen harc-csoport pontos összetételét, de azt sok helyen hallottam vagy olvastam, hogy a háború második felében a németeknek emberből volt a legnagyobb hiánya. Ezért azt gondolom, hogy a fentebb említett egységek nem voltak egészen állománytábla szerintiek.
Más. Nyugodtan tegezhet(sz), sajnos jóval öregebb vagyok, de még a húsz év körülieknek is szoktam mondani, hogy nem szeretem a csendőr pertut.

Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-08-12 18:06

Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-08-12 18:10<br><br>Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-08-12 18:18
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 aug. 12 16:25 #58531

• Számvéber Norbert
Gipszj írta:

Más. Vagy Bar(?, nem emlékszem pontosan a névre) vagy Wittmann írja, hogy a Tigrist meg a Párducot Pzkpw IV.-ek szokták kísérni. Gondolom nem csak azért mert a nehéz harckocsikból kevés volt, hanem azért is, hogy hátulról meg oldalról védjék, mert azért ott vékonyabb volt a páncél.
Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-08-12 18:06&lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-08-12 18:10

A németek kizárólag harckocsikat szinte soha nem alkalmaztak (néhány szélsőséges esetet kivéve). Ha csak lehetett, mindig harccsoportok részeként vetették be őket. Ezek egyik fajtája volt a páncélozott harccsoport. Ebben a harckocsikon kívül általában volt egy lövészpáncélosokkal felszerelt páncélgránátos-zászlóalj (ez elintézte az ellenséges gyalogságot), egy önjáró tüzérosztály (ez támogatta a páncélosokat és a lövészpáncélosokat is), egy páncélozott utászszázad (aknazárak ellen, átkelésekhez, helységharcokhoz rohamgyalogságnak) és önjáró csapatlégvédelem (leginkább légvédelmi gépágyúk, akár négycsövűek is). Ezek az elemek harc közben EGYMÁST TÁMOGATTÁK, és igen jól működött.

A szovjet T-34 harckocsik lőszer-javadalmazása kétharmad részben repeszgránátokból állt. Vajon miért?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 aug. 12 16:36 #58532

• Gipszj
Több okot is el tudok képzelni.
Kevés volt a német harckocsi.
Sok volt gyalogosból.
Nem volt elég páncélgránát.
Inkább a JSz-t szerették használni harckocsi ellen.
Harckocsin kívül bármely cél ellen jobb volt a repeszgránát.(legalább is így gondolom)
Ezek közül egy vagy több oka is lehetett.<br><br>Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-08-12 18:44
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 aug. 12 16:45 #58533

• Számvéber Norbert
Gipszj írta:
Én több okot is el tudok képzelni.
Kevés volt a német harckocsi.
Sok volt gyalogosból.
Nem volt elég páncélgránát.
Inkább a JSz-t szerették használni harckocsi ellen.
Harckocsin kívül bármely cél ellen jobb volt a repeszgránát.(legalább is így gondolom)
Ezek közül egy vagy több oka is lehetett.

Ha kevés lett volna a német páncélos, az európai háborúnak 1944 elején vége lett volna. Ez persze nem azt jelenti, hogy 1943-1945 folyamán elegendő volt belőle (német számítások szerint).
A német gyalogság Moszkva óta hiánycikk volt a keleti fronton és ellenük legtöbbször a géppuskatűz is hatásos volt, nem is beszélve a kiváló szovjet aknavetőkről.
A szovjet ipar tudott annyi páncélgránátot gyártani, amennyi kellett.
Az ISz-t sem harckocsik ellen tervezték osztott lőszeres főfegyverzettel.<br><br>Szerkesztette: Számvéber Norbert, Időpont: 2011-08-12 18:48
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 aug. 12 16:48 #58534

• Gipszj
A JSz osztott lőszere csakugyan nem volt előnyös harckocsi ellen.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 aug. 12 19:47 #58543

• Dezsőőőke
Tényleg, a korai orosz harckocsikból pl: a T34 mod41-ből hogy a pitébe látott ki a parancsnok?

Egyébként a modern ex-szovjet/orosz harckocsik a mai napig osztott lőszerrel tüzelnek, igaz automata töltőberendezéssel nyilván nem olyan vészes mint annak idején.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 aug. 12 20:26 #58547

• Számvéber Norbert
Dezsőőőke írta:
Tényleg, a korai orosz harckocsikból pl: a T34 mod41-ből hogy a pitébe látott ki a parancsnok?

Tartok tőle, hogy ezen... A kép rejtve van vendégek elől, jelentkezz be vagy regisztrálj a megtekintéshez.
Csatolmányok:
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 aug. 12 21:06 #58550

• HunBütyök
Nem értem... ha minden szövetséges fegyver olyan rossz volt, hogyan győzhettek? A német pilóták 100-asával lőtték le az ellenséges repülőket szinte, a harckocsizók is 2 km-ről lőtték halomra a szövetségeseket... akkor hogy a csudába nem mi győztünk???

Off: Na meg azt sem értem különben, hogy a németek miért nem fordítottak nagyobb figyelmet a sokkal olcsóbb és hatékonyabb (bár nehezebben kontrollálható) biológiai hadviselésre? Ez onnan jutott eszembe, hogy a koleráról olvastam és a Wikipedián taláéltam egy érdekes szösszenetet a magyar biológiai fegyverekről.. ajd keresek neki topicot... Végül is hadsereg helyett pár ember kísérletezett különböző bacilusokkal és vírusokkal 1938 után nálunk...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 aug. 13 07:34 #58556

• Számvéber Norbert
HunBütyök írta:
Nem értem... ha minden szövetséges fegyver olyan rossz volt, hogyan győzhettek? A német pilóták 100-asával lőtték le az ellenséges repülőket szinte, a harckocsizók is 2 km-ről lőtték halomra a szövetségeseket... akkor hogy a csudába nem mi győztünk???

Nem minden szövetséges fegyver volt rosszabb a németekénél, viszont mindenből sokkal többet gyártottak, mint a németek.
Németország nem bírta nyersanyaggal, munkaerővel, emberanyaggal a három, néha négyfrontos háborút a fél világ ellen.
Ezt te is tudod.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 aug. 13 10:06 #58560

• Panther
Példa: A Tiger és a Tiger B alvázaiból összesen durván 2000 db készült, a Panzer IV-esnél ugyanez a szám kb. 20000 db, a Pantherét sajnos nem tudom fejből. Ezzel szmben a T-34-es és a Sherman különböző változataiból 50-50 ezer körül készültek el, és akkor a brit és a francia számokat nem is vettük (meg a többi szövetségest mindkét oldalon). Én úgy saccolom, hogy a háború 6 éve alatt gyártott harckocsik és páncélozott harcjárművek aránya 1 a 6-hoz a szövetségesek javára, de lehet, hogy alábecsülöm. És ez hasonló lehetett a többi fegyvernem esetében is. És az csatasorba állítható emberek számát még nem is néztük...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 aug. 13 10:28 #58563

• HunBütyök
Számvéber Norbert írta:
HunBütyök írta:

Nem minden szövetséges fegyver volt rosszabb a németekénél, viszont mindenből sokkal többet gyártottak, mint a németek.
Németország nem bírta nyersanyaggal, munkaerővel, emberanyaggal a három, néha négyfrontos háborút a fél világ ellen.
Ezt te is tudod.

Tudom, igen, De szerény véleményem az, hogy Németország 1942 felé már inkább védekező háborút folytatott. Németország viszonylag kicsi hadsereggel, elavult technikával leigázta a fél világot. Azonban amikor elvesztették a kezdeményezés lehetőségét, és a szövetségesek rájöttek minden kis trükkjükre, egyszerűen esélyük sem volt. Na meg a korai évek hadjárataihoz szerencse is kellett, hiszen mázlijuk volt, hogy az ellenséges seregek olyanok voltak, amilyenek. Egy jól szervezett, jól vezetett Franciaország, egy jól szervezett Szovjetunió simán eljutott volna Berlinig ha akart volna már 1939-40-ben is.
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.29 másodperc
Joomla templates by a4joomla