Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

Tankok/Harckocsik
(1 olvasó:) (1) Vendég

TÉMA: Tankok/Harckocsik

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 okt. 18 20:08 #59491

• Dezsőőőke
ja a masina: A kép rejtve van vendégek elől, jelentkezz be vagy regisztrálj a megtekintéshez.
Csatolmányok:
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 okt. 19 12:39 #59498

• Panther
Hát, az olasz járgányokhoz nem sokat értek, de én egy CV 33-ra vagy CV-35-re tippelek. Esetleg angol Cayden-Loyd (tudom, rosszúl írom, de nem tom, hogy kell)
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 okt. 19 15:43 #59500

Elkezdtem Gasparovich László: A rettegés ötven napja c. könyvét, még csak az elején járok de már egészen új dolgokat tudtam meg a világháború páncélosairól, néhány elrettentő példa:
Billnitzer-csoport állománya:
Zrínyi rohamlöveg, ami a \"StuG és Ferdinand rohamlövegek\" tapasztalataira épült, gyártották 75, 88 és 120 mm-es ágyúval felszerelve...
Toldi könnyűharckocsi, 75 mm-es löveggel...
Turán IV-es harckocsi, a kezdetben 75 mm-es löveggel felszerelt közepesre értékelt harckocsit a svéd licenc alapján gyártott 88 mm-es Bofors lövege tette kiválóvá...
Panther IV-es Párduc hk. ... (80.o.)
De már volt Tiger VI-os Tigris harckocsi ill. 120 mm-es löveggel felszerelt KV-IV. mint szovjet alapharckocsi is
És még csak a könyv harmadánál tartok, mi jöhet még )
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 okt. 19 15:43 #59501

• HunBütyök
Szerintem Királytiogris! Annyira hasonlít a királytigrisre mint L3/33 illetve L3/35, vagy angol elődük a Carden-Loyd Mk. I-VI széria valamely tagja.

Ez egy cseh koppintása a Carden-Loyd kisharckocsinak, Skoda MU-4 néven gyártották és S-I vagy T-1 néven emlegették a prototípsut a csehszlovák hadseregben 1932-34 között. Na elmesélem a sztoriját. A második világháborús csehszlovák fegyverek alapvetően kedvenceim. Ennek a bogyótanknak az a sztorija, hogy a Skoda és a Praga gyárak keltek versenyre 1932-ben hogy a csehszlovák hadsereg kisharckocsi igényeit kielégítendő bogyótankokat gyártsanak. A Skoda megépítette a Skoda MU-4-et (S-1-et)1932-ben de valami mindig nem passzolt. Csiszolgatták-csiszolgatták, de a versenyt a Praga(CKD bogyótankja nyerte a P-1. Sokkal megbízhatóbb, fürgébb volt és sokal jobb Carden-Loyd lopás mint a Skoda változat. Az S-1-ből eg ydarab maradt csak meg ez Prágában ki is van állítva, sztem ezt láthatjuk a képen. A nyertes bogyótank került a csehszlovák hadsereg állományába Tanczik vz.33 néven. Ezeket 1934-ben aztán átdobták a csehszlovák határőrséghez, és ott szolgáltak. Amikor a németek megszállták a vidéket akkor párat elvittek kiképzési feladatokra, a többit meg a szlovákoknak adták 1939-ben akik otthon mászkáltak velük (a szlovák gyorshadtest állományába nem kerültek bele). A szlovák felkelésben pár akcióban részt vettek a P-1ek.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 okt. 20 15:03 #59514

• Panther
Akkor nem sokat tévedtem.

Ez a könyv valami fiktív regény akar lenni?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 okt. 20 16:28 #59516

Panther írta:

Sajnos nem A Hajja-féle 20. századi hadtörténet sorozat gyöngyszeme, amely a száraz tények bemutatása mellett (a fenti adatok külön lábjegyzetben szerepelnek...) visszaemlékezésekre építve mutatja Bp. ostromát.
Közben a Panther IV. Párducok mellett már Mark IV. Pantherek is felbukkantak, szegény szerző nagyon belekeveredett a második vh-s haditechnika útvesztőibe
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 okt. 20 18:25 #59517

• Panther
Hát, ez elég lehangoló. Meg az is, hogy valaki kiadta ezt a maszlagot...

Komolyan mondom, olyan lesz a világ pár éven belül, mint a Hülyék paradicsoma című filmben <br><br>Szerkesztette: Panther, Időpont: 2011-10-20 20:26
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 okt. 20 20:41 #59518

• HunBütyök
Azért elég nagyot tévedtél Panther, mert nagyon jellegzetes a felépítménye, egy carden-loyd másolat sem volt ilyen furcsa. Különben érdekes plusz info: míg ez a S-1 főként carden-loyd koppintás akart lenni, addig a P-1 a carden-loyd lengyel koppintásának a TK-3-nak a koppintása.

Ez a könyv amit karoton említ, még nekem is sok lehet, annak ellenére, hogy én kevésbé ismerem a világháború kései páncélosait. De ezt a selejtet kiadják??????

Basszus meg kell írnom a saját könyvemet úgy érzem. Régóta tervezgetem amúgy, csak pénz kéne hozzá.

Ilyesmit szeretnék írni mint ez:

www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/konyv/t/423142.html

Megvan, egészen jópofa, hazsnálható kis kézikönyv. Első vh-tól napjainkig vannak benne a legfontosabb harcjárművek. Na én olyat szeretnék hogy csak 1918-1941 közötti cuccok.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 okt. 21 05:34 #59520

• Számvéber Norbert
Panther írta:

Még az idézett \&quot;visszaemlékezések\&quot; legtöbbje is kamu... Nagyon gáz a könyv. Ám az még szomorúbb, hogy nem egy helyen hivatkoznak is rá, mint forrásra...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 okt. 21 05:40 #59521

• Panther
Áú...

Egyébként én nem is a felépítményről, inkább a futóműről gondoltam Carden Loydnak. Arról nem sok képet láttam, így a felépítménye majdnem ismeretlen számomra, bár így utólag belegondolva, annak felül nyitott volta. Ez volt az Universal/Bren Gun Carrier őse.

Egyébként Norbert, mi a helyzet azzal a pilótával, akit kérdeztem a repülőgépek Topicban?<br><br>Szerkesztette: Panther, Időpont: 2011-10-21 07:42
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 okt. 21 07:00 #59523

• Számvéber Norbert
OFF

Panther írta:

Egyébként Norbert, mi a helyzet azzal a pilótával, akit kérdeztem a repülőgépek Topicban?&lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: Panther, Időpont: 2011-10-21 07:42

Én \&quot;sima\&quot; Horváth László nevű hivatásos repülőtisztet nem találtam, csak nemes legéndi Bibity-Horváth László repülő őrnagyot.
Jöhetsz kutatni, ha akarsz...

ON<br><br>Szerkesztette: Számvéber Norbert, Időpont: 2011-10-21 09:11
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 okt. 21 12:07 #59526

• HunBütyök
Panther írta:
Áú...

Egyébként én nem is a felépítményről, inkább a futóműről gondoltam Carden Loydnak. Arról nem sok képet láttam, így a felépítménye majdnem ismeretlen számomra, bár így utólag belegondolva, annak felül nyitott volta. Ez volt az Universal/Bren Gun Carrier őse.

Egyébként Norbert, mi a helyzet azzal a pilótával, akit kérdeztem a repülőgépek Topicban?&lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: Panther, Időpont: 2011-10-21 07:42

Ez ebbe a formában nem igaz. A Carden-Loyd Mk.VI hatással volt az Universal Carrier kifejlesztésére, de horstamm felfüggesztést kapott (spirálrugós himbakocsi smegoldás). A Carden-loyd Mk.VI még régimódi félmerev felfüggesztést használt. Ez a felfüggesztés sokkal jobb menetteljesítményt nyújtott és nagyobb sebesség elérését tette lehetővé. Na és nem utolsó szempont, hogy az universal carrier egy icipici páncélfallal körülvett miniteherkocsi=vontató volt. Elől helyezkedett el a sofőr és a fegyverkezelő. Hátsó részben volt a rakodótér. Alapötlet sok esetben vezethető vissza a carden-loydokra (ezeket is használták vontatásra még a 20-as, 30-as években), de igazából az Universal carrier egy külön kis jószág volt. A brit hadsereg a 60-as évek végéig hazsnálta, nagyon jól bevált jármű volt, a szövetségesek egyik háborúnyerő fegyvere ha úgy nézzük. Az amerikaiak és a kanadaiak is átvettéka gyártását neki. Olcsó, könnyen karbantartható, megbízható, és irdatlan mennyiségben gyártott kis páncélbogyó volt.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 okt. 22 08:24 #59529

• Panther
Ja. Használták sokféle fegyverzettel is. Boys vagy épp PTRD-41 páncéltörő puskákkal és különböző géppuskákkal/golyószórókkal is.

De hogy még a 60-as években is használták, arról most hallok először, nem piskóta.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 okt. 24 05:45 #59558

• HunBütyök
Javítok... igaz nem királytigris színtű híresség az universal carrier, de jelentősége sokkal nagyobb.

Ez az univerzális kis páncélbogyó fegyverzetét tekintve következőképpen alakulgatott.

Nem \&quot;is\&quot; hazsnálták különböző fegyverekkel, hanem az Unirsal carrier Mk. I. fel volt szerelve egy előretüzelő .55 Boys nehézpuskávalk és egy Bren golyószóróval. Az Mk. II-nél a Boys-t elhagyták, és felszerelték vonóhoroggal is.
Szovjetunió mindkét változatot használta.

A lángszórós változatból is vol tMk I és MK II. Az I-esnél a boys helyére volt téve a lángszóró, a II-esnél meg forgatható volt. A kanadai lángszóróson meg meg kívülre helyezték ez a lángszóróolajat tartalmazó tartályt. Ez volt a Wasp Mk II C.

Na de mennem kell munkába, wikipedián egészen jól fennvan, megbízható forrás universal carriert illetően, és közérthető.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Tankok/Harckocsik 2011 okt. 27 19:06 #59600

• Panther
Tudod, a győzelem fegyverei a Sherman, a C47 Skytrain és a Bazooka voltak..

Valaki ezt mondta, talán Eisenhower. De a Bren Gun Carriert is idesorolnám.
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.18 másodperc
Joomla templates by a4joomla