Én is ezt mondtam kb. 4 évvel ezelőttig, amíg még nem foglalkoztam komolyan a dologgal. azóta behatóbban foglalkozom a témával, és megváltozott a véleményem. Azt mondom, a Párduc erényeit elhomályosítja a Tiger (egyébként kiérdemelt) rettegett híre.
Rendszeresen olvasom a Nehéz harckocsik című igen kiváló könyvet, ami remek összehasonlítási adatokat is tartalmaz a korszak nehéz harcjárműveiről, és bár a panther hivatalosan közepes harckocsi, a tömege egyértelműen a nehéz kategóriára jellemző, használata alapján viszont már egy korai alapharckocsinak is be lehet sorolni. Ezeket a követelményeket a tiger nem teljesítheti, hiszen elavult konstrukciós megoldásokat alkalmaztak tervezésénél, és messze nem volt olyan sokoldalú. A Panther mindent tudott, amit a Tiger, sőt, sokkal többet.
A Tigernek három nagy hibája volt az én nézetem szerint (vagy inkább mások szerint):
-a döntött páncéllemezek hiánya, ami a védettség növelése mellett is kisebb szerkezeti tömeget jelenthetett volna
-a benzinüzemű, karburátoros otto motorok alkalmazása, ami nagy tömege és mérete mellett sokat fogyasztott, és tűzveszélyes volt
-az átlapolt görgősoros futómű, ami könnyen eltömődött, és a nagy lánctalpszélesség miatt megnehezítette a vasúti szállítást
Még lehetne folytatni a sort, de a többi részben szintén ezekből adódik. A löveget is érhetné kritika, hiszen bár jóval nagyobb helyet foglalt, mégis elmaradt a teljesítménye a 75 mm-es társa mellett. Ez a hordozható lőszer mennyiségére is kihatott, valamint a jármű méreteire is. A Tigert tulajdonképpen a 88 mm-es löveg köré építették, részben ez volt az oka a hatalmas méretnek.
Habár a Pantheren is javarészt ezen elvek voltak felhasználva, a döntött lemezekből kialakított páncélzat és a kisebb tömegű löveg miatt a tömege mindvégig 50 tonna alatt maradt, ami egyet jelentet a könnyebb vasúti szállíthatósággal, és azzal, hogy a hidak többsége némi megerősítés után elbírta.
Aki nem hiszi, járjon utána. lehet, hogy egyéni eredmények terén a Tiger leiskolázza a Panthert, de a látszat néha csal. A háborút többnyire nem az egyéni teljesítmények határozzák meg (tisztelet a kivételnek természetesen). ha utánaolvastok a Tigerrel és a Pantherrel felszerelt alakulatok eredményességének, meg fogjátok látni, hogy a Panther lett volna az ideális fegyver.
Én azt mondom, a Panther nemcsak a Tigernél, hanem a Tiger B-nél is jobb volt. Ez különösen 1944 elejétől látszódott meg, amikor a kisszámú Tiger hamar felörlődött a fokozatosan nagy számban megjelenő Jsz-2 harckocsi ellen folytatott küzdelemben.A Tiger B még kisebb számban volt jelen, így nem tudta igazán ellensúlyozni a orosz riválisát. A Panther mindvégig viszonylag hatékonyan harcolt a Jsz sorozat tagjai ellen, habár szemből nem volt könnyű dolga, de ez a Tigerre fokozottan igaz volt. A legjobban a különbség az ardenneki offenzíva és a dunántúli hadműveletek során volt látható, ahol a Tiger B-k rendre elakadtak a terep, a sár vagy műszaki problémák miatt, ezért nem tudták kihasználni elméleti erőfölényüket, míg ugyanitt a Pantherek igen jól boldogultak, és ez az egyes alakaulatok által a támadásban elért behatolás mélységén is meglátszik. Aki bizonyítékot akar, nézze meg, hány Panther maradt a világ múzeumaiban, és hány Tiger (bár ez azért a gyártási adatok mellett nem számít egyértelmű bizonyítéknak).
nem vagyok szakértő, én is tévedhetek, de elétek tártam szerény véleményemet, várom válaszaitokat.