Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

Tankok/Harckocsik
(1 olvasó:) (1) Vendég

TÉMA: Tankok/Harckocsik

Válasz: Tankok/Harckocsik 2012 ápr. 25 13:43 #61219

• Panther
Na, ez nagy igazság

Azt már én sem tudnám elképzelni. De ha így belegondolok, akkor én sem tartom jó ötletnek ezt a megoldást, mert ha csak egy szalmaszálat is "betöltöttek" a lövegbe a lövedék mellé, akkor könnyedén lehetett csőrobbanás a vége....
Téma zárolva.

Válasz: Tankok/Harckocsik 2012 ápr. 25 14:21 #61220

• banditos
Olvastam egy orosz harckocsizó életrajzát,meg nem mondom,hogy hívták,rég olvastam.Ott speciel a Sztálingrádi csatánál írták,hogy a nagy sietség miatt nem üléseket,ha nem szalmabálákat tettek a tankokba.
Téma zárolva.

Válasz: Tankok/Harckocsik 2012 ápr. 25 15:30 #61221

• Zhadorr
Elég az a lövéskor egy szovjet csőben...
Téma zárolva.

Válasz: Tankok/Harckocsik 2012 ápr. 25 18:51 #61223

• Panther
Hát, Sztálingrádban még el is tudom képzelni...

De szerintem inkább az anyaghiány, mint a sietség miatt kellet erre vetemedni, mert pár csavart meghúzni pár perc, de ha nincs szék, jó a szamár is
Téma zárolva.

Válasz: Tankok/Harckocsik 2012 ápr. 26 16:22 #61228

• Bazooka Joe
Zhadorr beküldte:
Tudtak takarékoskodni az biztos! Egy tajgai orosznak kiválóan megfelelt, mert otthon sem volt jobb széke. Egy német tiszt szívinfarktust kapott volna, ha egy ilyen járműbe akarják ültetni az is biztos. Ez az igénytelenség volt a szovjet csapatok sikerének egyik titka. Szerintem. Nem egészen ide vág, de Pokriskin is leírta, hogy kiszerelték a gépeikből a 12,7-es géppuskákat és 7,62-est kaptak helyette, mert azokat szerelték az épülő Lavocskinokba.

Szükség törvényt bont. Egyébként nem idegenkedtek a T-34-esek használatától, épp ellenkezőleg, a legtöbbet amit zsákmányoltak, azt bevetették a szovjetek ellen.
Téma zárolva.

Válasz: Tankok/Harckocsik 2012 ápr. 26 16:23 #61229

• Bazooka Joe
Panther beküldte:
Ácsi!

A T-34-ben nem volt 12,7 mm-es géppuska, úgyhogy nem tudom, mit értesz "gépeik" alatt.

Igen, az igénytelenség a győzelem egyik kulcsa volt, egy német orvlövész sem bírt napokig hóval beborítva feküdni....

Bírt volna, ha olyan ruhája lett volna, mint a szovjeteknek.
Téma zárolva.

Válasz: Tankok/Harckocsik 2012 ápr. 26 19:39 #61230

• Panther
Ha a tested kihűl, mindegy, milyen ruha van rajtad. A ruha másodlagos faktor, ha te nem bírod a hideget, akkor mindegy, hány pufajka van rajtad.

Ma ez már nem annyira érvényes, de akkoriban az volt. Egy német katona nem volt hozzászokva sem a -40 fokhoz, sem ahhoz, hogy napokig feküdjön egy helyben, a nadrágba vizelésről és a koplalásról már nem is beszélve...
Téma zárolva.

Válasz: Tankok/Harckocsik 2012 ápr. 27 18:46 #61232

• Magyarharcos
Panther beküldte:
Ha a tested kihűl, mindegy, milyen ruha van rajtad. A ruha másodlagos faktor, ha te nem bírod a hideget, akkor mindegy, hány pufajka van rajtad.

Ma ez már nem annyira érvényes, de akkoriban az volt. Egy német katona nem volt hozzászokva sem a -40 fokhoz, sem ahhoz, hogy napokig feküdjön egy helyben, a nadrágba vizelésről és a koplalásról már nem is beszélve...

Fúj!

Hát, azért manapság nem igen lenne olyan ember aki elbírná viselni.
Téma zárolva.

Válasz: Tankok/Harckocsik 2012 ápr. 27 20:41 #61233

• Panther
Ezt honnan veszed? Tudod, hány ember van a világon, aki még nem hallott az elektromosságról, a WC-ről meg hasonlókról? Akin még rendes alsó sincs, amibe bevizelhetne, és néha napokig nem eszik?

Nem becsülném le ennyire az emberi fajt, bár azóta rendesen elkényelmesedtünk, de azért akadnak még legények a gáton.
Téma zárolva.

Válasz: Tankok/Harckocsik 2012 ápr. 28 17:52 #61235

Sem a ruházat, sem a megfelelő élelmezés nem másodlagos kérdés az egyes katona harctéri komfortja tárgyában.
A szovjet hadsereg téli felszerelése, az a bizonyos pufajka, és a "botos", azaz a nemezcsizma, valamint a "halszőr" kucsma, ami így együtt jelentős fölényt jelentett a katonák számára.
Ez a ruházat egy ezredéves fejlődés, és tapasztalat eredménye, amelyet a sztyeppék nomádjai "kísérleteztek ki", és amely nélkül sem Szibériában, sem a mongol sztyeppéken, sem Észak-Kína tartományaiban nem lehetett volna megtelepedni, mert enélkül képtelenség lett volna túlélni az ottani időjárási viszonyokat.
Ugyanígy lényeges feltétel volt az ezekre az időjárási viszonyokra szintén sokévszázados tapasztalati úton kifejlesztett élelmezés összetétele is (már, ha hozzájutottak szerencsétlenek az ellátmányhoz), mivel az - szemben a német ellátmánnyal - kiegyensúlyozottan volt képes biztosítani a szervezet fűtésigényét, és így nem égette el a belső szervek zsírtartalékait, amely hiányának következtében a nem megfelelően táplált - látszólag egészséges - német katonák jelentős sokasága, egyik pillanatról a másikra meghalt.
Ebből a szempontból a német seregek éppen ugyanazzal az - akkor - érthetetlen problémával találták szemben magukat, mint a Grande Armée, amelynek bő két harmada az elégtelen, rossz összetételű ellátás következtében pusztult el, teljesen azonos tünetekkel.

Ami a higiénés viszonyokat illeti, nos ott is a nem megfelelően kiképzett ruházat okozta a problémákat, mert a német ruházat a Nyugat-Európa időjárási viszonyaira kidolgozott "civilizált" nyílásrendszerekkel voltak ellátva, azaz a székletürítés elvégzéséhez - bizony - le kellett tolni a gatyát, ami - enyhén szólva - nem volt ajánlatos a kontinentális éghajlatú oroszországi viszonyok között.
A pufajka nadrágja azonban úgy volt kialakítva, hogy csak a szükséges mértékben kellett megnyitni egy hátsó sliccét.
Persze nekik is sikerült nem egyszer elszennyezniük ezt a nyílást, azonban a választás a fagyhalál, és a korlátolt higiénés viszonyok között, nem merülhetett fel kérdésként.

Ami pedig azt illeti, hogy a ma embere "túl finnyás, és elkényelmesedett" ahhoz, hogy elviseljen ilyen körülményeket, ez egyszerűen nem igaz.
A kényszer, a túlélési ösztön a legnagyobb úr, és nincs az a kényes ízlésű ember, aki inkább a pusztulást választaná, mintsem elviselje ezeket - a békés hétköznapokban elképzelhetetlen és undorító - körülményeket.

Összegezve: A szovjetek győzelmében kiemelt szerepe volt a megfelelő téli felszerelésnek és élelmezésnek egyaránt.
A németek ugyanezt nagyon elkefélték.
Téma zárolva.

Válasz: Tankok/Harckocsik 2012 ápr. 29 13:31 #61236

• Panther
Hát, hidd el, én ezektől függetlenül nem bírnám ki az effajta viszonyokat, akármennyire is küzdenék érte. Aki nincs hozzászokva, mindegy, mibe öltözik. Én elég sok embert ismerek, akik hozzám hasonlóan nem bírnák ki ezt. Mi pl. a munkánk miatt a hosszú, akár 26 órás ébrenléthez és a 4-5 órás alváshoz vagyunk hozzászokva, ami szintén hasznos erény, de ez nagyon emberfüggő.

De már nagyon eltértünk az eredeti témától, úgyhogy hajózzunk vissza hazai vizekre.

Valaki meg tudja mondani, mi lett a sorsa a VK-3002 DB prototípusának? Én a legtöbb helyen azt olvastam, hogy felrobbantották vagy beolvasztották, da valahol a neten láttam egy képet egy rozsdás páncéltestről, ami egy nagy kupac egyéb hadihulladék közt volt. Azóta nem lelem a képet sajnos, de a test alakja egyértelműen ezé a járművé volt, és a géppuska befogata sem a Pantherre emlékeztetett. Ráadásul a kép színes, nem tudom, mikor és hol készülhetett.
Téma zárolva.

Válasz: Tankok/Harckocsik 2012 ápr. 29 14:33 #61237

Nem hiszem. Annak idején úgy gondoltam, hogy a Mekong deltájában nem fogom, fogjuk 2-3 napnál tovább bírni, aztán - mert a szükség nagy úr - csak-csak túléltük azokat a heteket. És íme, 39 évvel később, még itt vagyok.
Téma zárolva.

Válasz: Tankok/Harckocsik 2012 ápr. 30 16:29 #61238

• Panther
Azért a trópusi hőséget ne hasonlítsuk az orosz télhez. Én 40 fokban nyáron pulóverben mentem a kukoricába melózni, nem volt melegem, és a pulóver miatt nem égtem szénné. De amikor -20 fokban voltam odakint a szántáson, és éppen vártunk az eszközeinkre, nem segített rajtam a 7 réteg felső, a 3 nadrág és a 4 zokni sem. Pedig én még a hóban sem feküdtem. A végére, amikor már mozogtunk, és kimelegedtünk, akkor már csak langyosnak éreztem. De ha napokig feküdnék hóban mozdulatlanul, garantáltan odafagyok...
Téma zárolva.

Válasz: Tankok/Harckocsik 2012 ápr. 30 21:48 #61239

Mint bárki más.
Azonban pufajkában botosban, őrbundában, és halszőr kucsmában lényegesen tovább bírnád.

Voltam mínusz 25 fokban, cefet szélben őrségben, és a fenti felszerelésbe bele is izzadtam.

A szovjet típusú téli ruházat kitűnő volt.
Téma zárolva.

Válasz: Tankok/Harckocsik 2012 ápr. 30 23:13 #61240

Íme az igazi botos: A kép rejtve van vendégek elől, jelentkezz be vagy regisztrálj a megtekintéshez.
És a szükségbotos, amit pl. Sztálingrádnál is használtak, és abszolút bevált: A kép rejtve van vendégek elől, jelentkezz be vagy regisztrálj a megtekintéshez.
És a jó kis halszőr usánka, amit azóta az egész világ másol:
A kép rejtve van vendégek elől, jelentkezz be vagy regisztrálj a megtekintéshez.
Ugyan itt éppen dél-koreai katonák kísérnek 1950-ben kínai hadifoglyokat, azonban a lényeg az, hogy ezek II. világháborús szovjet mintájú pufajkát, no meg usankát viselnek:A kép rejtve van vendégek elől, jelentkezz be vagy regisztrálj a megtekintéshez.
És egy jó kis báránybőr bélésű őrbunda, amilyent a mesterlövészek is kaptak:A kép rejtve van vendégek elől, jelentkezz be vagy regisztrálj a megtekintéshez.
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.15 másodperc
Joomla templates by a4joomla