Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

Tankok/Harckocsik
(1 olvasó:) (1) Vendég

TÉMA: Tankok/Harckocsik

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2009 jan. 15 19:36 #10257

• koszta
Kedves Számvéber Úr!

Megkérdezném, hogy neked melyik a kedvenc harckocsid? (Mivel egész háborúra kivetítve nehéz lenne válaszolni, lehet úgy is, hogy háború első szakasza, második, vagy ahogy te gondolod). Lehet már írtad egyszer, de nem emlékszem. Csak kíváncsiságból

Kis OFF:
A HM Levélgyűjteményében körülbelül mennyi irat, levél, dokumentum stb. található? Ebből mennyi a világháború?
Illetve vannak ilyen régi iratok, pl. ókorból is?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2009 jan. 15 20:35 #10269

• Számvéber Norbert
koszta írta:
Kedves Számvéber Úr!

Megkérdezném, hogy neked melyik a kedvenc harckocsid? (Mivel egész háborúra kivetítve nehéz lenne válaszolni, lehet úgy is, hogy háború első szakasza, második, vagy ahogy te gondolod). Lehet már írtad egyszer, de nem emlékszem. Csak kíváncsiságból

Kis OFF:
A HM Levélgyűjteményében körülbelül mennyi irat, levél, dokumentum stb. található? Ebből mennyi a világháború?
Illetve vannak ilyen régi iratok, pl. ókorból is?

Kedves Koszta!

Az urazást hagyjuk, jó? Köszi.
Kedvenc harckocsim nincs. Talán a \"Csöppség\" becenevű Panther a m. kir. 3/I. harckocsi-zászlóaljban.
A német Sd.Kfz. 251 és 250 2 cm-es gépágyúval felszerelt felderítő harcjárművei, valamint a Sd.Kfz. 251/21 viszont nagyon tetszenek.

Nem levélgyűjtemény, hanem levélTÁR. Egy levéltárban főleg nem levelek vannak, de azok is. Az elnevezés onnan ered, hogy évszázadokig oklevelek voltak a jogbiztosítók. Mindenki azokra hivatkozott, ha címről, rangról, vagyonról, stb. volt szó. A levéltárunkban most mintegy 7350 mérernyi iratanyag van (élére állított A/4-es lapok \"szélessége\" ennyi). Ebből a II. világháború alig 100 iratfolyóméter. A Magyar Királyi Honvédség csapatanyaga 99 százalékban megsemmisült.
Az írásbeliség kezdetétől 1526-ig a Magyar Országos Levéltárban vannak a katonai tárgyú oklevelek, levelek is. Nálunk a legkorábbi irategyüttes a törökkori gyűjtemény, amelyben a legrégibb irat egy Dobó István által írott levél az uralkodónak 1552-ből.

Üdv<br><br>Szerkesztette: Számvéber Norbert, Időpont: 2009-01-15 21:36
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2009 jan. 15 20:59 #10270

• HunBütyök
Igen Norbert ezt tudtam. Ugyanis 3 T-35 odaveszett TKS minipáncélvadászok által... A jó kis 20 mm-es FBK-A gyorstüzelő ágyú.... nagyon szeretem.

u.i.: tudom nem T-35 a rendes neve de én annak hívom mert egyszerűbb leírni mint a Panzerkampwagen 35/t/ szót...

Meg nálunk a P.38(t)-t nevezték T-38-nak is.

Állítólag a legendás Szellem hadosztályban is volt vagy 30 cseh könnyűharckocsi.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2009 jan. 15 21:02 #10271

• HunBütyök
Nekem amúgy minden páncélos a kedvencem.
Talán ezért nem szeretem ha felmagasztalnak egyet-egyet ezek közül.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2009 jan. 15 21:46 #10273

• Számvéber Norbert
HunBütyök írta:
Igen Norbert ezt tudtam. Ugyanis 3 T-35 odaveszett TKS minipáncélvadászok által... A jó kis 20 mm-es FBK-A gyorstüzelő ágyú.... nagyon szeretem.

u.i.: tudom nem T-35 a rendes neve de én annak hívom mert egyszerűbb leírni mint a Panzerkampwagen 35/t/ szót...

Meg nálunk a P.38(t)-t nevezték T-38-nak is.

Állítólag a legendás Szellem hadosztályban is volt vagy 30 cseh könnyűharckocsi.

Ha a 7. Pz. Divisionra gondolsz, akkor annak 1940. május 10-én 91 Pz. 38(t) és 8 pk-i Pz. 38(t) harckocsija volt (34 Pz. I, 68 Pz. II és 24 Pz. IV mellett).
Úgy rémlik, hogy ezt a hadosztályt a britek nevezték \&quot;Ghost\&quot;-nak. A németeknél a 11. Panzer-Division volt az igazi Szellemhadosztály (Gespenster-Div.). Ennek a jelzése is egy szellem alak volt.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2009 jan. 16 10:47 #10277

• művésznő
Szellemes. De miért ez elnevezés?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2009 jan. 16 11:08 #10280

• Számvéber Norbert
művésznő írta:
Szellemes. De miért ez elnevezés?

Azért, mert a hadosztály mindig ott tűnt fel, ahol nem várták, aztán pedig miután lecsapott, ismét \&quot;köddé vált\&quot;.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2009 jan. 16 11:30 #10283

• művésznő
Ez valami adottság volt, vagy speciális kiképzés eredménye? Azaz voltak kimondottan szellem-képzők?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2009 jan. 16 13:04 #10285

• Számvéber Norbert
művésznő írta:
Ez valami adottság volt, vagy speciális kiképzés eredménye? Azaz voltak kimondottan szellem-képzők?

Semmi extra kiképzés. 10 német páncéloshadosztályból 9 és fél tudta ugyanezt. A britek mindent misztifikáltak, amitől kikaptak. Rommel személyéből sem a németek, hanem a britek csináltak megasztárt. A német propaganda persze ráharapott, és tovább gerjesztette a \&quot;Sivatagi Róka\&quot; mítoszát. Rommel egy átlagosan jó képességű páncélos-parancsnok volt, amelyből a Heerben rajta kívül még legalább száz volt.
Mindig azt szoktam mondani, hogy Rommel 1942-ben a keleti fronton napok alatt idegösszeroppanást kapott volna...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2009 jan. 16 13:15 #10287

• Zeki
infarktust.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2009 jan. 16 13:19 #10288

• koszta
Lehetséges, de Rommel azért mégis valamiért jóval híresebb, mint a többi ilyen parancsnok. Mondhatjuk úgy is, hogy mindig jókor utazott el, és így nem kapott ki egyszer sem. Ez pedig azért német részről szép siker. Jó helyen kell lenni jó időben. (Erről eszembe jut egy ZTE-Manchester United meccs, amikor Koplárovics Béla betalált. Ő az igazán jó példa erre a hasonlatra )
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2009 jan. 16 15:13 #10292

• Számvéber Norbert
koszta írta:
Lehetséges, de Rommel azért mégis valamiért jóval híresebb, mint a többi ilyen parancsnok. Mondhatjuk úgy is, hogy mindig jókor utazott el, és így nem kapott ki egyszer sem. Ez pedig azért német részről szép siker. Jó helyen kell lenni jó időben. (Erről eszembe jut egy ZTE-Manchester United meccs, amikor Koplárovics Béla betalált. Ő az igazán jó példa erre a hasonlatra )

Mint írtam, szerintem Rommelből csak a propaganda csinált \&quot;jóval híresebb\&quot; parancsnokot. Tehetséges volt, de ilyenből 12 volt egy tucat. Véleményem szerint Kesselring vagy Model sokkal rosszabb helyzetekben is sokkal nagyobb hatékonysággal tevékenykedett (pl. 1944-ben).
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2009 jan. 16 15:59 #10297

• koszta
Modelről még nem is hallottam, ő mit csinált?
Erre a választ légyszi majd ide írjátok:
www.masodikvh.hu/index.php?option=com_jo...p;amp;limitstart=120

Csak, hogy ne távolodjunk el nagyon a témától
Köszi.<br><br>Szerkesztette: koszta, Időpont: 2009-01-16 17:05
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2009 jan. 16 20:46 #10332

• HunBütyök
koszta írta:

A Tigrisből is a szövetségesek csináltak megasztárt.
Amikor az amcsik megláttak egy \&quot;szögletes\&quot; német harckocsit egyből azt hitték hogy tigris. És nem emrték megtámadni sem néha....
Igazából ez a tigrisfrászként emlegetett szindróma...

A királytigris név is a nyugati szövetségesektől jött át.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc tankok 2009 jan. 16 21:42 #10338

• Számvéber Norbert
HunBütyök írta:
koszta írta:

A Tigrisből is a szövetségesek csináltak megasztárt.
Amikor az amcsik megláttak egy \&quot;szögletes\&quot; német harckocsit egyből azt hitték hogy tigris. És nem emrték megtámadni sem néha....
Igazából ez a tigrisfrászként emlegetett szindróma...

A királytigris név is a nyugati szövetségesektől jött át.

Szerintem pedig a Tigerből éppen nem a szövetségesek csináltak sztárt. A hadtörténet legeredményesebb harckocsiparancsnokai és irányzólövészei szinte kivétel nélkül Tiger E-n, esetleg később Tiger B-n szolgáltak. A Tiger annak köszönhette a hírnevét, hogy bár aránylag kevés volt belőle, hatalmas mennyiségű szövetséges páncélost semmisített meg. A Tiger-frász már ennek a teljesítménynek, illetve az általa kiváltott lélektani előnynek a következménye volt. Egyébként a szovjetek is 10 kötényezett Panzer IV-ből kilencet \&quot;Tigris\&quot;-ként jelentettek.
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.20 másodperc
Joomla templates by a4joomla