HunBütyök írta:
Hát nem tudom, de megkérdezem:
Ha olyan jó harckocsi volt a tigris, akkor miért nem sorozta be senki sem a háború után?
Azt tudom hogy a Franciák soroztak be Párducokat, az arab országok Stug rohamlövegeket, Panzer IV-eseket.
Svácj a Hetzereket szerette meg.
Az Sd.Kfz. 251 félhernyót meg a csehszlovákok szerették nagyon.
Tigrist miért nem? talán azért amiket leírtam, egy nem megbízható, nehezen javítható, sokat fogyasztó szörnyeteg volt.
Véleményem szerint a pershing és a sztálin nehézharckocsi sokkal jobb volt nála.
Nem arról volt szó, hogy a Tiger \"jó\" harckocsi volt-e, hanem hogy miért lett belőle legenda. A Tiger logisztikai szempontból egy katasztrófa volt, a németek 1941-től viszont azt tekintették legfontosabbnak, hogy a harckocsik főleg harckocsik ellen legyenek hatékonyak, szinte bármi áron. A Tigerek ilyen \"bármi áron\" voltak, és szó szerint ezrével lőtték ki a szövetséges páncélosokat.
Nem csak azért nem rendszeresítette senki a háború után, mert nem volt üzembiztos, hanem azért sem, mert alig maradt meg belőle néhány (erősen lepukkant) darab, elpusztult a gyártó és javítókapacitása is és a lőszerutánpótlása sem volt biztosítva.
Egyébként a svéd haderőben az 1990-es évekig használtak egy Tiger B-t kiképzésre!
A Pantherrel megjelent az első mai fogalmak szerinti Main Battle Tank, vagyis alapharckocsi, amely a korábbi harckocsi-kategóriák minden előnyét ötvözte.
A összes általad felsorolt német harcjármű-típusból messze több készült, mint a Tiger-változatokból. Ráadásul Csehszlovákiában a Skodánál megvolt a Sd-Kfz. 251 és a Jagdpanzer 38(t) gyártóbázisa is.