HunBütyök írta:
Na meg a Ferdinánd igaz?
Nagyon aranyos páncélvadász volt, én is szeretem, mivel gyakorlatilag egy lassan kúszó erőd volt. Kurszknál leszerepelt, olaszországban nem volt hozzá alkatrész.
Na meg terepen ment kb 10-zel, országúton meg 30-cal. Mindaddig amíg tönkre nem ment.
Éppen ezért imádom. Olyan kedvencem, mint a japán harckocsik. Egyszerűen annyira rosszak voltak, hogy imádom őket.
Imádom, hogy a buta legendák ilyen erősen tarják magukat a II. vh.-val kapcsolatban. A Ferdinánd Kurszknál a legkevésbé sem szerepelt le. Néhány adat a típussal felszerelet alakulatok iratait is felhasználva:
A legyártott 90 Ferdinandból 83 állt rendelkezésre 1943. július 4-én a 656. nehéz páncélvadászezred állományában.
Az ezred a 653. és 654. nehéz páncélvadászosztályt egyesítette, egyenként elvileg 45-45 Ferdinanddal. Az egység rendelkezett még 20 Panzer III és három Panzer II harckocsival is. Július 5-én hajnalban 77 Ferdinand és 21 harckocsi volt bevethető állapotban. A 656. nehéz páncélvadászezredet a német 9. hadsereg sávjában vetették be. Csak az ezred 653. nehéz páncélvadászosztálya 320 szovjet páncélos kilövését jelentette július 5-27. között. Saját vesztesége ugyanakkor 24 halott és eltűnt, 126 sebesült és 13 megsemmisült Ferdinand páncélvadász volt. A teljes ezred 1943. július 5-29. között 32 nehéz páncélvadászt veszített végleges veszteségként.
A 656. nehéz páncélvadászezredet korántsem verték szét a kurszki csatában. 1943. december 16-ig tovább harcolt a keleti front déli szárnyán, ahol 1943. július 5. és november 28. között összesen 654 szovjet páncélos és 610 löveg megsemmisítését jelentette. November 30-án 42 meglévő Ferdinandjából már csak hét volt bevethető. A megmaradt nehéz páncélvadászokat jelentősen átalakították és 1944 februárjában − Hitler korábbi javaslatára − átnevezték Elefant-ra.
Ilyen hatékony tűzerejű páncélvadász esetében nem is csodálkozhatunk azon, hogy a szovjetek 1943 második felétől minden német páncélvadászt (önjáró páncéltörő ágyút) „Ferdinánd”-nak neveztek, függetlenül az adott harcjármű valódi típusától. A név hírhedté vált a szovjet katonák körében.