Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

Tankok/Harckocsik
(1 olvasó:) (1) Vendég

TÉMA: Tankok/Harckocsik

Válasz/Re:Wittmann 2009 máj. 31 19:48 #15331

• HunBütyök
Azt tudom hog yvolt pár Vickers MK.VIB meg pár Marmon-herrington páncélautó de más is volt?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Wittmann 2009 máj. 31 21:40 #15338

• Oberstgruppenführer
Elég durva ez a 17 fontos jah
Gondoltam hogy a Tigris I-est még kb ki tudták lőni viszonlyag nagy távból, de ez a Párducot is kilövi sőt egyenrangú ellenfelek ez szégyen szerintem .
Mondjuk a D-day-nél még csak kb 500 ilyenük volt a Britteknek de még ehez hozzá kell számolni a ShermanM4A3E8 verziókat amiből nem tudom mennyi volt az Amcsiknak és végül kiderül ,hogy a Németek nem is élveztek semmilyen előnyt normandiában maximum azt ,hogy ők védekeztek és a szövetségeseknek tapasztalatlanabbak voltak a katonáik.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Wittmann 2009 jún. 01 05:26 #15341

• Számvéber Norbert
Ami igaz, az igaz. Az SS-Pz.Rgt. 12 esetében, amely 1944. június 7-től végigharcolta a normandiai csatát, sikerült megállapítanom az okozott/elszenvedett páncélos-veszteség arányát. Szó sem volt az elterjedt \"egy Pantherhez öt Sherman kellett\" legendáról. Mind a Panther, mind a Panzer IV esetében három szövetséges harckocsi jutott csak minden megsemmisített német páncélosra. Ráadásul a Panther-osztály parancsnoka által írt tapasztalati jelentésben a szövetséges tüzérség és páncélosok teljesítményét igen jóra értékelte.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Wittmann 2009 jún. 01 07:23 #15346

• Bazooka Joe
Oberstgruppenführer írta:
Elég durva ez a 17 fontos jah
Gondoltam hogy a Tigris I-est még kb ki tudták lőni viszonlyag nagy távból, de ez a Párducot is kilövi sőt egyenrangú ellenfelek ez szégyen szerintem .
Mondjuk a D-day-nél még csak kb 500 ilyenük volt a Britteknek de még ehez hozzá kell számolni a ShermanM4A3E8 verziókat amiből nem tudom mennyi volt az Amcsiknak és végül kiderül ,hogy a Németek nem is élveztek semmilyen előnyt normandiában maximum azt ,hogy ők védekeztek és a szövetségeseknek tapasztalatlanabbak voltak a katonáik.

A németek nem csak a védekező szerepük miatt élveztek előnyt, hanem Normandia terepviszonyai miatt is. Ugyanis a Bocage sövényekkel, erdőkkel, teletűzdelt terület volt, amit még a németek el is árasztottak...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Wittmann 2009 jún. 01 07:25 #15347

• Bazooka Joe
Számvéber Norbert írta:
Ami igaz, az igaz. Az SS-Pz.Rgt. 12 esetében, amely 1944. június 7-től végigharcolta a normandiai csatát, sikerült megállapítanom az okozott/elszenvedett páncélos-veszteség arányát. Szó sem volt az elterjedt \"egy Pantherhez öt Sherman kellett\" legendáról. Mind a Panther, mind a Panzer IV esetében három szövetséges harckocsi jutott csak minden megsemmisített német páncélosra. Ráadásul a Panther-osztály parancsnoka által írt tapasztalati jelentésben a szövetséges tüzérség és páncélosok teljesítményét igen jóra értékelte.

Én úgy tudtam, hogy ez a Tigris I-nél, méginkább pedig a Tigris II-nél volt elterjedt szállóige, és nem a Párducnál.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Wittmann 2009 jún. 01 07:32 #15348

• Számvéber Norbert
A normandiai terep a német gyalogságot valóban segítette, de a páncélosokat nem! Ugyanis a németek nem passzív területvédelemre készültek, hanem a páncélozott harccsoportok ellenlökéseivel akarták visszaszorítani a szövetségeseket. Amikor azonban a saját páncélosaik indultak támadásra, a terep ugyanúgy akadályozta őket, mint korábban a szövetségeseket. A szövetséges harckocsik és páncélvadászok kihasználva a terepet, bevárták a német páncélosokat, és közelről lőtték ki őket. Wittmann halála erre az iskolapélda!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Wittmann 2009 jún. 01 07:33 #15349

• Számvéber Norbert
Bazooka Joe írta:
Számvéber Norbert írta:

Én úgy tudtam, hogy ez a Tigris I-nél, méginkább pedig a Tigris II-nél volt elterjedt szállóige, és nem a Párducnál.

Nem. Ezt a Panther esetében találták ki, de nem nagyon van valós alapja.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Wittmann 2009 jún. 01 07:36 #15350

• Bazooka Joe
Számvéber Norbert írta:

Dehát a Tigrisek sokkal nagyobb tűzerőt, és védettséget képviseltek... rájuk nem is találtak ki semmi ilyesmit? Ez elég érdekes...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Wittmann 2009 jún. 01 07:39 #15351

• Bazooka Joe
Számvéber Norbert írta:
A normandiai terep a német gyalogságot valóban segítette, de a páncélosokat nem! Ugyanis a németek nem passzív területvédelemre készültek, hanem a páncélozott harccsoportok ellenlökéseivel akarták visszaszorítani a szövetségeseket. Amikor azonban a saját páncélosaik indultak támadásra, a terep ugyanúgy akadályozta őket, mint korábban a szövetségeseket. A szövetséges harckocsik és páncélvadászok kihasználva a terepet, bevárták a német páncélosokat, és közelről lőtték ki őket. Wittmann halála erre az iskolapélda!

Nos igen, így elvesztették hatékonyságukat, mivel a Tigris I-II kifejezetten nyílt terepre való harckocsik.

Egyébként Norbi Normanndiában a németek sok Kampfgruppet - Harccsoportot hoztak létre. Elmondanád, hogy mik építettek fel egy egy ilyent?<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2009-06-01 09:40
Téma zárolva.

Válasz/Re:Wittmann 2009 jún. 01 08:20 #15352

• Számvéber Norbert
Bazooka Joe írta:
Számvéber Norbert írta:

Dehát a Tigrisek sokkal nagyobb tűzerőt, és védettséget képviseltek... rájuk nem is találtak ki semmi ilyesmit? Ez elég érdekes...

Tiger E-ből is nagyon kevés volt Normandiában, hát még Tiger B-ből. Az a kevés ugyan nagy pofonokat tudott osztogatni, de Panzer IV-ből és Pantherből sokkal több volt.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Wittmann 2009 jún. 01 08:24 #15353

• Számvéber Norbert
Bazooka Joe írta:
Számvéber Norbert írta:

Nos igen, így elvesztették hatékonyságukat, mivel a Tigris I-II kifejezetten nyílt terepre való harckocsik.

Egyébként Norbi Normanndiában a németek sok Kampfgruppet - Harccsoportot hoztak létre. Elmondanád, hogy mik építettek fel egy egy ilyent?&lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2009-06-01 09:40

A Panther harckocsinak nagyobb volt a tűzereje, mint a Tiger E-nek. A Panther is főleg nyílt terepen tudta (volna) kihasználni, hogy lövege és irányzó optikája fölényben volt a szövetségesek hasonló eszközeivel szemben.
Harccsoportot szinte minden alakulatból létrehoztak a németek. A lényeg, hogy a harccsoport olyan, legalább megerősített század méretű alkalmi harci kötelék, amelyet meghatározott feladatok végrehajtására hoznak létre meghatározott ideig. Amikor ennek vége, minden eleme visszamegy anyaalakulatához.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Wittmann 2009 jún. 01 08:25 #15354

• Bazooka Joe
Ez tény... de pont a nagy pofonok miatt gondoltam, hogy velük kapcs. is kitaláltak ilyen mondásokat...

Az a kevés Tigris szerintem nem volt annyira kevés... 3 nehézpáncélos osztály nevezetesen a 101. - 102. SS, az 503. is ott volt Normanndiában + még a Panzer Lehr hadosztálynál is volt pár. Persze ezek nem voltak teljes értékűek, de azért így is volt pár.<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2009-06-01 10:27
Téma zárolva.

Válasz/Re:Wittmann 2009 jún. 01 08:26 #15355

• Bazooka Joe
Számvéber Norbert írta:
Harccsoportot szinte minden alakulatból létrehoztak a németek. A lényeg, hogy a harccsoport olyan, legalább megerősített század méretű alkalmi harci kötelék, amelyet meghatározott feladatok végrehajtására hoznak létre meghatározott ideig. Amikor ennek vége, minden eleme visszamegy anyaalakulatához.

Köszi!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Wittmann 2009 jún. 01 08:33 #15356

• Számvéber Norbert
Bazooka Joe írta:
Ez tény... de pont a nagy pofonok miatt gondoltam, hogy velük kapcs. is kitaláltak ilyen mondásokat...

Az a kevés Tigris szerintem nem volt annyira kevés... 3 nehézpáncélos osztály nevezetesen a 101. - 102. SS, az 503. is ott volt Normanndiában + még a Panzer Lehr hadosztálynál is volt pár. Persze ezek nem voltak teljes értékűek, de azért így is volt pár.&lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2009-06-01 10:27

Három nehézpáncélos-osztály mellett mennyi Panzer IV- vagy Panther-osztály harcolt Normandiában? A Panzer Lehr Division Tigereit nem vetették be, még a harcok kitörése előtt máshova kerültek.
Az a három nehézpáncélos-osztály gyakorlatilag teljes értékű volt.<br><br>Szerkesztette: Számvéber Norbert, Időpont: 2009-06-01 10:34
Téma zárolva.

Válasz/Re:Wittmann 2009 jún. 01 09:12 #15357

• Oberstgruppenführer
Az 503.-asok 1.százada volt Tiger B-vel ellátva Normandiában és azok jelentős része Porsche tornyos volt amelyik ezek közül jól működött annak biztos élvezte a személyzete a harckocsivadászatot.

Azt olvastam ,hogy a másik két század meg Tiger E-vel volt felszerelve akkor ez hány harckocsi maximumra töltve?

És az SS nehézpáncélos zászlóaljak is ugyan ennyi harckocsit tartalmaztak mint a Wehrmachtosok?
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.14 másodperc
Joomla templates by a4joomla