HunBütyök írta:
Amúgy az igaz-e, hogy volt valami ütközet Poroszországban vagy hol, ahol összetalálkoztak a Tiger II és a JSZ-2 harckocsik... És állítólag a JSZ-ek kibabráltak a cicákkal...
Ezt egyik jóbarátom meéslte, aki meg mondjuk szovjet harckocsi mániás (persze nem baloldali, hanem turbómagyar, csak lenyűgőzi a szovkjet haditechnika, úgy ahogy engem, a nyugati és korai dolgok), ezér tkételkedem szavaiban némiképpen.
Na szóval Norbi, mint keleti front szakértő és a téma szakértője, mondd el kérlek, hogy mi volt ez az összerüffenés, és tényleg leszerepeltek-e a tiger 2-k, vagy szovjet kamu az egész.
Én erről a két Tiger B cinkről tudok:
1944. augusztus 10-én délután a német III. páncéloshadtest 1., 3., 16. és 24. páncéloshadosztálya, valamint 20. páncélgránátos-hadosztálya Chmielnik északi előteréből támadást indított Baranów irányában. A 16. páncéloshadosztály alárendeltségében harcoló 501. nehézpáncélos-osztály volt az első alakulat, amelyet 45 Tiger B nehézharckocsival keletre vezényeltek. Az augusztus 12-i támadásban csak nyolc ilyen páncélos vett részt. Ezek közül a szovjet 3. gárda-harckocsihadsereg 7. gárda-harckocsihadtestének állományába tartozó 56. gárda-harckocsidandár kiválóan álcázott T–34/85 harckocsijai aznap hármat megsemmisítettek (a toronyban tárolt lőszer robbanása következtében a Tiger B-k kiégtek ). Ebből kettőt A. P. Oszkin alhadnagy harckocsija lőtt ki, aki később meg is kapta ezért a Szovjetunió Hőse kitüntetést.
Másnap reggel az 501. nehézpáncélos-osztály Oglendov körzetében biztosító Tiger B nehézharckocsijait megtámadta a szovjet 97. lövészhadosztály 289. lövészezredét támogató önálló 71. gárda nehézharckocsi-ezred három ISz–2 nehézharckocsija. A szovjet harcjárművek 700-1000 méter közötti távolságról nyitottak tüzet. A két típus első összecsapásában négy német nehézharckocsi megsemmisült, kettő pedig megsérült. Az „502”-es toronyszámú Tiger B a szovjetek zsákmánya lett. A két nehézharckocsi-típus első összecsapását az ISz−2-ök „kiütéssel” nyerték meg.