N o akkr kedves barátaim, még éppen a nekem való időszakból kérdeztetek és én válaszolok.
Természetesen a japán páncélosk is szívem csücskei bár bevallm, kb annyira értek hzzájuk mint az 1943 utáni dolgokhoz, de megosztm Veletek szerén ytudásom e témában.
A japánok Malajziában 1941 december 8-án kezdtek el huncutkodni. Na itt találkoztak két brit páncélosezreddel. Briték védték a maláj tájat, Percival tábornok vezetésével. A japánok 211 harckocsival indultak támadásnak. De vol tkis difi a dolgban: az erdős-hegyes vidéken a páncélosk eléggé nehezen boldogultak.
A japók Yamashita tábornok parancsnoksága alatt álló 25. hadsereggel támadtak, amhez tartoztt ez a 211 harckcsi. A harckocsik két ezredben voltak: a 6. és a 14. páncélosezredben.
Az 6. páncélosezredben volt 4 páncéloscsprt egyenként 10 Chi-Kha közepes harckocsival és kettő Ha-Go harckcsival valamint egy parancsnoki csoprtsulással, ami 4 parancsnki Ha-Go-val rendelkezett. Szorozzátok össze őket jól.
Na szóval ezekkel nyomultak be malajziába.
A legjelentősebb motoszkálás 1942 január 7-én volt, amikor a japánok 6. páncéls ezrede áttörte a védelmi állásokat a Slim fyoló partjánál Szingapur mellett. Nem vol tám piskóta a dolg: a britek elvesztették mind az 50 Marmon-Herrington páncélgépkocsijukat és Universal cerrierjüket. Szingapúr február 15-én elesett. A japánok sikerüket annak tudhatták be, hogy harckocsikkal nem találkoztak és páncéltörő fegyverekkel sem.

Na jó pár Boys páncéltörő puska, pár 2 pdr ágyú volt arrafelé de az nem osztott, nem szoroztt a dologban.
Összegezve: japánok részéről Chi-Kha és Ha-Go harckocsik a britek részéről Marmon Herrington páncélgépkocsik és Universal Carrierek harcoltak.
Amúgy a Marmon Herrington páncélgépkocsi a kedvenc páncélosom! Szeressétek ti is!